Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

VOF of BV?

[Gesteld op: 11-07-2010]

Toelichting:
Wij hebben al meer dan 2 jaar een autotestsite waar we geen inkomens van hebben (enkel wat euro's uit advertenties). Nu staan wij op het punt om samen te werken met een andere website die voor onze tests wil betalen (150 euro incl. per test, we doen er ongeveer 2 a 3 per week). We werken alle drie van huis uit (laptop en typen maar) en krijgen testauto's van importeurs (als in huurauto's). De enige kosten die wij maken zijn de brandstofkosten om de auto te kunnen rijden.

Wij zaten al tijden te denken aan een VOF, maar stel er zou een flinke schade worden gereden dan is iedereen aansprakelijk. In een BV is een startkapitaal nodig (wat wij niet hebben). Is dit met een daglening te verkrijgen en zijn er - afgezien van meer inschrijfkosten - nog verdere nadelen (of voordelen) van een BV? Welke van de twee is het beste?
Antwoord:

Voor de oprichting van een B.V. is een startkapitaal nodig van 18.000 euro. Een B.V. kan alleen opgericht worden via de notaris, en de oprichtingkosten kunnen daardoor oplopen tot 1.000 euro. Alleen om deze redenen al is een B.V. financieel alleen aantrekkelijk in de situatie dat er veel geld wordt verdiend.
Daarnaast moet een B.V. over de winst vennootschapsbelasting betalen vanaf 20 %, maar als dit geld naar prive wordt uitgekeerd moet er nog eens 25 % dividendbelasting worden betaald.
In de situatie van een VOF hoeft er alleen inkomstenbelasting te worden betaald, die afhankelijk is van de hoogte van het jaarinkomen (inclusief andere looninkomsten), en bedraagt 33,45 %, 42 % of zelfs 52 %. 
In de regel is hierdoor een B.V. pas interessant als de jaarwinst structureel meer dan circa € 150.000 bedraagt.
Ik schat de jaaromzet van de onderneming in op € 20.000, en dat betekent dat een B.V. fiscaal niet interessant is, omdat u dan meer belasting betaalt over de winst dan in de VOF-situatie.
Daarbij komt ook nog het probleem dat u niet beschikt over voldoende startkapitaal, en dat kan betekenen dat u bij een eventueel later faillissement door de curatoir kan worden aansprakelijk gesteld voor alle schulden omdat het aandelenkapitaal niet blijvend is volgestort. Mijn advies is dus: vergeet de B.V., en begin met de VOF. Later kan dit altijd nog worden omgezet in een B.V.

Uw bezwaar tegen een VOF is dat alle vennoten hoofdelijk aansprakelijk zijn voor de schulden van de VOF. Dit is juist, en dat betekent dat als de zaken niet goed lopen, dat tijdig de stekker er uit moet worden getrokken. Voor calamiteiten, zoals het schade rijden, kan u natuurlijk een verzekering afsluiten. Ook kan u in de voorwaarden opnemen dat als u tests uitvoert, dat u niet aansprakelijk bent. De importeurs moeten hier uiteraard wel mee instemmen, maar ik kan mij niet voorstellen dat er niets te regelen valt.

 

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+