Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Arbeidsrecht » Arbeidsrecht-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Arbeidsrecht-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Arbeidsrecht-Zuid Holland

Zelf een vraag over Arbeidsrecht-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Arbeidsrecht-Zuid Holland.
De huidige beheerder van de rubriek Arbeidsrecht-Zuid Holland:
Naam: UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
Bedrijf: Uwjurist.nl
Reactiesnelheid: 5 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over UwJurist.nl mr. Monique Doomernik vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Arbeidsrecht-Zuid HollandVragen over Arbeidsrecht-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Arbeidsrecht-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Arbeidsrecht-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Arbeidsrecht-Zuid HollandVragen over Arbeidsrecht-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

verdelen contracturen

[Gesteld op: 04-07-2010]

Toelichting:
over hoeveel dagen in de week mag mijn werkgever mijn 24 contracturen verspreiden.
Deze wil dit in korte diensten verdelen waardoor ik misschien 5 dagen per week korte diensten moet werken i.p.v. gewoon de 24 uren over 3 dagen.
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

 

Op www.arbeidsrechter.nl staat vermeld:

 

Tijdstip van vaststellen arbeidstijden en registratie van gewerkte tijden

De werkgever maakt de tijdstippen waarop de medewerker moet werken bekent op een tijdstip zoals bepaald in de collectieve regeling. Is er geen collectieve regeling van kracht, dan kan het tijdstip waarop de arbeidstijden bekend gemaakt wordt overeengekomen worden met de medewerker. Zijn er bij uitzondering geen nadere afspraken gemaakt, dan dient de werkgever de arbeidstijden 28 dagen van tevoren bekend te maken. Is voorgaande niet (goed) mogelijk gezien de aard van de arbeid, dan wordt er 28 dagen van tevoren bepaald op welke dag een medewerker vrij heeft. Bovendien wordt dan vier dagen van tevoren gemeld op wat voor dagen en op welke uren er gewerkt moet worden (art 4:2 ATW). Voorgaande ziet niet op incidentele afwijkingen zoals overwerken, waarvoor dus niet een minimumtermijn van aankondigen geldt. Het door een medewerker gewerkte aantal uren wordt door de werkgever geregistreerd, zodat controle hierop mogelijk is (art 4:3 ATW).

Dat een medewerker lange tijd op bepaalde uren in de week werd ingeroosterd, betekent nog niet dat de medewerker recht heeft om op die tijden te werken. Die arbeidstijden zijn dan doorgaans niet stilzwijgend overeengekomen, waardoor de werkgever hieraan niet gebonden is. De werkgever kan ook dan de arbeidstijden wijzigen. Het betekent evenwel dat een medewerker gewend is geraakt aan een bepaalde werkweek en zijn privé-leven of nevenwerkzaamheden daarop heeft afgestemd. In dat geval zal de werkgever de medewerker enige tijd moeten gunnen voordat andere arbeidstijden in werking treden.

 

Wijziging van de vastgestelde arbeidstijden: op andere tijden werken

Het gaat hier om de situatie waarbij de werkgever mag bepalen wanneer iemand werkt (bijvoorbeeld op maandag, donderdag en vrijdag), dat vaststelt (voor een bepaalde week) en later in die arbeidstijden verandering wil brengen (bijvoorbeeld dinsdag i.p.v. maandag).

Het vraagstuk waarbij de werkgever verandering wil brengen in arbeidstijden die hij zelf eerder heeft vastgesteld, is gecompliceerd. Dit komt doordat het belang van de werkgever en het belang van een medewerker met elkaar afgewogen moeten worden. Ook het tijdstip waarop die verandering wordt voorgesteld speelt een rol. Uitgangspunt is dat de werkgever in beginsel aan de door hem zelf vastgestelde arbeidstijden is gebonden, zeker wanneer een medewerker er duidelijk belang bij heeft om op bepaalde tijden niet te werken.

Heeft de werkgever redenen om de eerder vastgestelde werktijden te veranderen, dan zal hij om instemming van die medewerker moeten vragen. Krijgt hij deze instemming niet, dan dient de werkgever naar andere oplossingen te zoeken. Zijn er geen andere oplossingen, dan speelt de vraag of de redenen voor wijziging dusdanig zijn dat het belang van de medewerker moet wijken? 
- Veranderingen zijn sneller mogelijk naarmate de schending van het belang van de medewerker minder groot is. Maakt het voor een medewerker weinig uit op welke arbeidstijden hij in een bepaalde week werkt, dan zal hij aan die wijziging moeten meewerken. Het belang van de werkgever gaat dan voor. 
- Heeft een medewerker wel een groot belang bij bepaalde arbeidstijden, dan kan de werkgever deze tijden alleen wijzigen als daarvoor voldoende gewichtige redenen zijn. Dergelijke redenen doen zich bijvoorbeeld voor wanneer afwezigheid van een medewerker te bezwaarlijk is. Die situatie kan ontstaan wanneer anderen afwezig zijn door bijvoorbeeld ziekte of wanneer zich onverwachte pieken voordoen bij het werk. Onvoldoende is het argument dat de personeelsbezetting bij afwezigheid van een medewerker niet optimaal is, aangezien dit bezwaarlijk kan zijn, maar niet snel te bezwaarlijk is. Het kan redelijk zijn dat de werkgever de financiële schade van een medewerker draagt, wanneer de medewerker kosten heeft gemaakt voor de aanwending van zijn vrije tijd, waarvan hij door de verandering geen gebruik kan maken. De medewerker dient zich wel in te spannen om de schade te beperken, waarvan hij vindt dat de werkgever deze moet dragen. 
- Door het vaststellen van arbeidstijden ontstaat er naast werktijd, ook vrije tijd in de week waarop de medewerker niet werkt en geen loon doorbetaald krijgt. Worden vrije dagen als vakantie- en snipperdagen aangemerkt, dan krijgt een medewerker het loon wel doorbetaald. In dat geval is hoofdstuk 4.2.2. van toepassing (4.2.2.). Ook voor het veranderen van vastgestelde vakantiedagen zijn gewichtige redenen nodig (4.2.2.4.).

Bij voorgaande dient ook rekening gehouden te worden met het tijdstip waarop de verandering wordt voorgesteld. Des te meer tijd er zit tussen de datum van wijziging en de datum(s) en tijden die worden gewijzigd, des te eerder zijn wijzigingen mogelijk. Het is bijvoorbeeld denkbaar dat een werkgever de arbeidstijden eerder vaststelt dan de uiterste grens volgens de wet of collectieve afspraken. In dat geval kan hij voor die grens de arbeidstijden wijzigen. Brengt een medewerker evenwel redenen naar voren om op die nieuwe arbeidstijden niet te werken, dan wordt er gezocht naar een andere oplossing. Zijn die oplossingen er niet dan worden de belangen van de medewerker en van de werkgever met elkaar afgewogen. Tegenover zwaarwichtige redenen van een medewerker, zal de werkgever voldoende gewichtige redenen moeten aanvoeren, om die medewerker op die arbeidstijden wel in te zetten.

 

Bron: www.arbeidsrechter.nl

 

Met vriendelijke groet,

mr. J. Zondag

Prima Jurist

www.pimajurist.nl
Frederik Hendrikstraat 106 hs
1052 JA Amsterdam
Tel: 06 - 33 76 49 55 
E-mail: info@primajurist.nl 

 

Beantwoord door:
UwJurist.nl mr. Monique Doomernik
profielpagina


Gerelateerde vragen aan verdelen contracturen:

Opbouwen overuren bij ziekte
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2009-09-06 14:30:30
Contracturen verminderen bij een vast contract.
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Friesland]
2011-09-23 16:04:45
verdeling perceel in suriname
      [Gesteld in Suriname]
2013-03-12 19:00:02
Erpfacht perceel
      [Gesteld in Suriname]
2013-07-19 17:01:26
Geachte heer,
      [Gesteld in Suriname]
2017-12-04 21:07:31

Gemiddelde score Arbeidsrecht-Zuid Holland: 7.0 (98x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+