Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Kan een vennoot mij uitzetten?

[Gesteld op: 02-07-2010]

Toelichting:
in 2007 gestart met een onderneming. Nu is er een geschil ontstaan en zegt de medevennoot niet met mij verder te willen, maar ze wilt ook niet uit de onderneming stapen. Dit zou betekenen dat ik eruit moet. Ik wil niet mee stoppen aangezien ik van mening ben dat er geen gegronde redenen zijn dan persoonlijke botsing. Ik heb al aangegeven dat ik niet van plan ben eruit te treden. Wat zijn juridisch mijn mogelijkheden en kan zij mij zomaar uitschakelen? Kan ze ook de VOF in een BV omzetten zonder mijn medezeggenschap. Ook hebben wij een contract opgesteld en mondeling zijn wij hiermee overeengekomen. Nu zegt zij dat er geen contract is getekend en dat de wettelijk bepalingen gelden voor onze firma. Wat betekent dit voor mij degene die zij eruit wilt? En kan ik mij nog beroepen op de VOF dat mondeling weldegelijk deze afspraken waren overeengekomen ondanks dat het contract niet is getekend. Er zijn nu ook nog lening op ons beiden naam waarbij wij beiden hoofdelijk aansprakelijk zijn. Dus zal ik niet zoveel voor krijgen. Het bedrijf heeft nu wel zijn waarde opgebouwd, maar ik vind gewoon niet kunnen dat ik zomaar aan de kant geschoven wordt. Het bedrijf is ook een deel van mij! Hoe kan ik mezelf en mijn recht beschermen om niet uitgezet te worden?
Antwoord:

Een VOF is als een huwelijk; de partners zijn gezamenlijk eigenaar van de onderneming, en net als bij een echtscheiding moeten bij het einde van de VOF alle bezittingen worden verdeeld.
Voor alles is toestemming van beide partners nodig, dus het is niet mogelijk dat 1 partner zich alle bezittingen toe-eigent, tenzij de andere partner daarmee instemt.

In uw geval is er een patstelling ontstaan; u heeft gezamenlijk besloten de VOF te beeindigen, en dan moet er worden overlegd wie de onderneming als eenmanszaak gaat voortzetten. Kennelijk wilt u dat allebei. Hier is geen wettelijke regeling voor, u moet er onderling uit zien te komen. dat betekent dus dat 1 van beide moet toegeven, en de onderneming aan de ander moet laten, maar wel tegen betaling van een uitkoopsom.
Een andere mogelijkheid is dat de onderneming wordt opgesplitst, dat alle bezitingen worden verdeeld over beide partners, en dat beiden een eigen onderneming voorzetten. Dan moeten wel afwijkende handelsnamen worden gekozen.

Het is dus niet mogelijk dat u zomaar aan de kant wordt geschoven, zonder dat u bezittingen of geld wordt toebedeeld. U bent mede-eigenaar, en dat blijft u totdat u het onderling eens bent geworden over de verdeling. Een VOF kan ook niet in een BV worden omgezet zonder medewerking van beide partners.
U noemt ook dat er een lening is die op beider naam staat;. Dit is niet onbelangrijk, want dit betekent dat beide vennoten hoofdelijk aansprakelijk zijn voor nakoming van de verplichtingen totdat de schuld is afgelost. Dus ook als u al lang bent gestopt met de VOF, dan kan u nog steeds worden aangesproken, tenzij u er voor zorgt dat de lening nu volledig wordt afgelost. De voortzetter van de onderneming zal dus zelf een lening op eigen naam moeten verkrijgen waarmee deze gezamenlijke schuld kan worden afgelost.

Overigens zijn mondelinge afspraken altijd rechtsgeldig. Het probleem daarbij is wel dat ze moeilijk zijn aan te tonen, en dat de tegenpartij kan zeggen dat het anders was bedoeld. Schriftelijke afspraken zijn dus beter. U heeft al iets op papier staan, alleen is het niet ondertekend. Ondertekening zou mooi zijn geweest, maar is niet noodzakelijk omdat u hiermee de mondelinge afspraken kan aantonen. Niet waterdicht, maar wellicht wel bruikbaar.

Wat moet u doen? Probeer er in goed overleg met uw partner uit te komen. Eventueel kan u afspreken er een derde voor in te schakelen, zoals een accountant. Als u niet tot overeenstemming kan komen, dan zal u de juridische weg moeten volgen, en een advocaat moeten inschakelen

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Kan een vennoot mij uitzetten?:

schadevergoeding bij stoppen vennoot?
      [Gesteld in Arbeidsrecht-Noord Brabant]
2010-03-24 19:13:09
Wie schuldig bij overtreding van het VOF contract
      [Gesteld in Ondernemers advocaat]
2010-07-23 11:10:00
Staking een vennoot van VOF
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2013-05-21 17:40:41
Uitkoopsom VOF (Vervolg 2)
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2014-01-02 12:20:29
In- en uittreden van Vennoten uit een VOF
      [Gesteld in Administratie]
2017-11-10 10:27:51

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+