Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

VOF ja of nee??

[Gesteld op: 02-07-2010]

Toelichting:
Hallo,
Ik pacht grond bij een groot tuincentrum, mijn winkel heb ik zelf laten bouwen en is van mij (staat beschreven in contract) maar staat in de hal van het tuincentrum.
Nu wil ik deze verkopen en heb daar iemand voor gevonden. In september verllop mijn huurcontract, maar deze is stilzwijgend verlengd met 5 jaar omdat er een opzegtermijn aan zit van een jaar. Kan ik een vof beginnen met die ander en daardoor haar garanderen dat de huur ( die nu een vriendenprijs bedraagd) voor de komende 5 jaar (ex. indexering) hetzelfde blijft. Zij koopt zic in voor bv. 60% en ik ga er een week later uit en zij koopt de rest dan. Ze blijft handelen onder mijn bedrijfsnaam en neemt alles over, website, pinautomaten, bankcontracten, huurcontract etc. Is dit wettelijk mogelijk en waterdicht??
Bedankt voor uw antwoord.
Antwoord:
U kan inderdaad een VOF beginnen, en een week later er mee stoppen, maar dat is nogal omslachtig, en geeft administratief veel werk, omdat ook aan de belastingdienst en de Kamer van Koophandel gemeld moet worden dat het eerst een VOF is geworden, en dat u daarna stopt.
Het is dan simpeler om direct de onderneming te verkopen, zonder de omweg via de VOF.
Ik zou dat niet doen, vooral niet omdat u dit kennelijk ziet als mogelijkheid om het huurcontract over te dragen terwijl dat niet kan.
Het huurcontract staat namelijk op uw naam, en is niet overdraagbaar. U blijft dus altijd verantwoordelijk voor betaling van de huur.
Het zou zelfs kunnen zijn dat in de huurvoorwaarden staat genoemd dat onderverhuur niet is toegestaan, wat zou kunnen betekenen dat u zelfs geen VOF mag beginnen. Ik raad u dus aan het contract er op na te lezen om te zien wat wel en wat niet is toegestaan. Als u tot de conclusie komt dat het contract niet overdraagbaar is, raad ik u aan met de verhuurder te overleggen om te kijken of hij bereid is met de andere persoon een nieuw contract af te sluiten.
 
Reactie vraagsteller:
Allereerst bedankt voor uw antwoord. In het contract staat dat onderhuur niet mag,maar als we samen eigenaar zijn is het toch geen onderhuur? Verder staat het contract op mijn naam handelend onder mijn bedrijfsnaam, ik dacht dat als zij alles overneemt incl.mijn bedrijfsnaam en bijbehorend kvk nr dat mijn naam of haar naam er niet toe deed. Is dat niet zo? (ik sta wel als eenmanszaak ingeschreven.)
De verhuurder is wel bereid om een ander contract af te sluiten (is bij een andere ondernemer in hetzelfde pand ook gebeurd vorige maand) maar dan gaat hij wel de huurprijs verhogen (vermoed ik) en dan willen ze alleen een jaarcontract geven ipv van mijn 5 jaar stilzwijgende verlenging, wat weer onzekerheid geeft voor mijn koopster.
Ik wil twee kanten overtuigen en dat is lastig. De huur was een vriendendeal met de vorige eigenaar en de nieuwe eigenaar zal daar niet in mee gaan denk ik.
Vandaar het omslachtige....
 
Antwoord Beheerder:

Zoals gezegd, de omslachtige methode is geen oplossing. Uw veronderstelling dat als u uw onderneming verkoopt met bedrijfsnaam, dat dan ook de rechten uit hoofde van het huurcontract meegaan is niet juist. Het huurcontract staat op uw persoonlijke naam, en u kan dat niet overdragen. U bent dus altijd zelf verplicht om voor nakoming van de huurverplichtingen te zorgen, ook al heeft u het bedrijf verkocht.
U komt alleen van deze huurverplichting af als de verhuurder bereid is om een nieuw huurcontract af te sluiten met de nieuwe eigenaar. U heeft dus geen andere keuze dan te overleggen met de verhuurder.

Het KvK-nummer kan u overigens ook niet overdragen omdat dat aan uw persoon is verbonden. De nieuwe eigenaar zal zelf een KvK-nummer moeten aanvragen. Dit zal waarschijnlijk ook gebeuren als u de eenmanszaak omzet in een VOF, maar daar kan de Kamer van Koophandel meer over zeggen.
Uiteraard wijzigt ook het BTW-nummer, dus om deze redenen gaf ik aan dat het administratief veel werk geeft.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (619x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+