Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Management » Interim Management » Wet Werk En Bijstand
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Wet Werk en Bijstand en krijg online een antwoord van de specialist in Wet Werk en Bijstand

Zelf een vraag over Wet Werk en Bijstand? Klik hier.
Meer vragen over Wet Werk en Bijstand.
De huidige beheerder van de rubriek Wet Werk en Bijstand:
Naam: Legal2People
Bedrijf: Legal2people
Reactiesnelheid: 14 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Legal2People vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via RSS. Klik hier.
RSS over Wet Werk en Bijstand op jouw website?Vragen over Wet Werk en Bijstand op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Wet Werk en BijstandVragen over Wet Werk en Bijstand via E-mail. Klik hier.

Welke rechtbank

[Gesteld op: 24-06-2010]

Toelichting:
De rechtbank in mijn woonplaats heeft uitspraak gedaan en het besluit van de gemeente vernietigd en opgedragen een nieuw besluit te nemen zonder een termijn te noemen. Ik heb inmiddels de gemeente in gebreke gesteld op basis van de Wet Dwangsom bij niet tijdig beslissen. De gemeente is in hoger beroep gegaan in Utrecht. Deze zaak dient waarschijnlijk pas eind 2011.

Inmiddels ben ik bij de rechtbank in mijn woonplaats in beroep gegaan vanwege het niet tijdig beslissen. Mijn ingebrekestellling heb ik 4 weken geleden de deur uitgedaan, zonder enige reactie van de gemeente.

Nu stelt de griffie van de rechtbank dat omdat de gemeente in hoger beroep is gegaan dat zij de zaak niet in behandeling mogen nemen en ze hebben alles doorgestuurd naar Utrecht (Centrale Raad van Beroep). Mijn beroep zou dan samen dienen tegelijkertijd met het hoger beroep.

Daar schiet ik natuurlijk niets mee op. Een hoger beroep heeft geen schorsende werking. De gemeente moet een nieuw besluit nemen volgens de uitspraak bij de rechtbank. Omdat het een nieuw besluit betreft moet ik mijn inziens eerst beroep instellen bij de rechtbank in mijn woonplaats.

Klopt deze redenering ? Als de rechtbank gelijk heeft dan zou het hoger beroep een schorsende werking krijgen want mijn beroep zou dan gelijktijdig dienen met het hoger beroep. Dit kan mijn inziens nooit de bedoeling zijn. De rechtbank heeft mij geadviseerd een voorlopige voorziening bij de Centrale Raad aan te vragen maar dit is mijn inziens kansloos want er is geen spoedeisend belang. Het verzoek om een voorlopiige voorziening om de uitspraak te schorsen door de gemeente is enkele geleden door de CRVB niet afgewezen
juist omdat er geen spoedeisend belang is.

Wie zou volgens u mijn fictief beroep moeten behandelen, de rechtbank of de centrale raad ?

Bedankt.
Antwoord:

Beste vraagsteller,

Waarschijnlijk heeft de rechtbank gelijk tenzij de :de rechter in eerste aanleg  heeft bepaald dat zijn uitspraak uitvoerbaar bij voorraad is. Zie onderstaande;

 

Art. 19. Beroepswet [Schorsende werking hoger beroep] 

-1. De werking van een uitspraak met betrekking tot een besluit, genomen op grond van een wettelijk voorschrift dat is opgenomen in onderdeel C, onder 1 tot en met 24, van de bijlage die bij deze wet behoort, wordt opgeschort totdat de termijn voor het instellen van hoger beroep is verstreken of, indien hoger beroep is ingesteld, op het hoger beroep is beslist.
-2. Het eerste lid geldt niet indien de uitspraak een beroep tegen het niet tijdig nemen van een besluit betreft.

 

Memorie van Toelichting : 

In deze bepaling is geregeld dat, in afwijking van de algemene regel dat het verzet of het hoger beroep geen schorsende werking heeft, de werking van de uitspraak van de rechtbank inzake besluiten op het terrein van de sociale zekerheid is opgeschort totdat de termijn voor het doen van verzet of het instellen van hoger beroep is verstreken, dan wel indien verzet is gedaan of hoger beroep is ingesteld, daarop is beslist. Daarmee wordt aangesloten bij het bestaande stelsel in de sociale zekerheid. Vele besluiten inzake aanspraken werken door in andere besluiten (bijvoorbeeld besluiten inzake de verzekeringsplicht). De vernietiging van een uitspraak in eerste aanleg kan derhalve verstrekkende gevolgen hebben. Bovendien leidt de schorsende werking van het verzet of het appel ertoe dat problemen met betrekking tot de terugvordering van - achteraf - ten onrechte toegekende uitkeringen worden voorkomen.

Uiteraard laat deze bepaling onverlet de mogelijkheid dat de rechter in eerste aanleg bepaalt dat zijn uitspraak uitvoerbaar bij voorraad is (zie artikel 8.2.6.11 [-] van de Awb).

Is het niet zo dat er een spoedeisend belang is voor u ? De gemeente heeft toch in eerste instantie een voorlopige voorziening ingediend....er is toen denk ik niet gekleken of er voor u een spoedeisend belang is...

Met vriendelijke groet,

Legal2People

 
Reactie vraagsteller:
Dit is een leuke. Als ik dit goed begrijp heeft een besluit in een WWB situatie juist wel een schorsende werking heeft. De gemeente hoeft dus geen besluit te nemen totdat het beroep heeft gediend !? Die ingebrekestelling is dus onzin en mijn beroep tegen het niet tijdig beslissen is ook onzin. In de uitspraak zie ik nergens staan dat de uitspraak uitvoerbaar bij voorraad is. Dus ik moet wachten op mijn geld totdat in 2012 het hoger beroep heeft gediend. Terwijl 100 procent duidelijk is blijkt uit alle jurisprudentie dat de gemeente onrechtmatig handelt door mijn pensioen te korten. Een gemeente kan dus gewoon geld korten zonder dat hier een basis voor is, 2 jaar op je geld zitten en het kost hun gewoon een beetje rente. In de tussentijd gaat men gewoon door met korten, niet iedereen gaat in bezwaar dus zeer lucratief. Dit kan toch niet waar zijn ?

Er is overigens geen spoedeisend belang voor mij. Ik kan het geld goed gebruiken maar ik ontvang een uitkering dus ik kan net in mijn levensonderhoud voorzien. Dan wordt een voorlopige voorziening ook niet toegekend, m.i. volstrekt kansloos.

 
Antwoord Beheerder:

Beste vraagsteller,

Helaas kunnen wij u geen andere oplossingen aanbieden.

Met vriendelijke groet,

Legal2People

Beantwoord door:
Legal2People
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Welke rechtbank:

Niet nakomen afspraken convenant
      [Gesteld in Rechtshulp-Noord Holland]
2008-05-19 14:54:15
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Gaten in buitenmuur souterrain verborgen gebrek?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2009-12-04 10:58:49
Geeft erkennen v ongeboren vrucht NL nationaliteit
      [Gesteld in Europees recht]
2011-11-03 11:11:06
Wat zijn onze rechten?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-12-01 20:45:15

Gemiddelde score Wet Werk en Bijstand: 8.7 (4703x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+