Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Zuid Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Zuid Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Zuid Holland

Zelf een vraag over Advocaten-Zuid Holland? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Zuid Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Advocaten-Zuid Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Advocaten-Zuid Holland Klik hier.

RSS over Advocaten-Zuid HollandVragen over Advocaten-Zuid Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Zuid Holland op jouw website?Vragen over Advocaten-Zuid Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-Zuid HollandVragen over Advocaten-Zuid Holland via E-mail. Klik hier.

Erfrecht stiefzoon

[Gesteld op: 19-10-2007]

Toelichting:
ik ben getrouwd in gemeenschap van goederen. ik heb zelf 3 kinderen mijn man was weduwnaar en heeft 1 kind. Als mijn man zou te komen overlijden ben ik de 1e erfgenaam maar wat gebeurd er nu met mijn geld en of goederen als ik kom te overlijden. wordt dit verdeelt over mijn kinderen en zijn kind of alleen over mijn kinderen en wat moet ik doen als ik bijvoorbeeld wil dat alle kinderen evenveel krijgen.
Antwoord:
De bepalingen van het huidige erfrecht zijn bedoeld om de langstlevende partner te beschermen en deze de mogelijkheid te geven zo lang mogelijk ongestoord verder te leven zonder in financiŰle problemen te komen door uitbetaling van erfdelen aan de kinderen. In het erfrecht zijn voor de bescherming van de langstlevende partner twee begrippen van belang, te weten "de wettelijke verdeling" en de "wilsrechten".

De wettelijke verdeling is van toepassing wanneer een erflater is overleden met achterlating van kinderen en een partner (een geregistreerde partner of een niet van tafel en bed gescheiden echtge(o)t(e)).

De wettelijke verdeling is dan als volgt:
1. Eerst moet worden uitgerekend, wat ieders aandeel in de nalatenschap is. Alle zaken uit de nalatenschap worden aan de langstlevende partner toebedeeld. Die wordt dus eigenaar van alle vermogensbestanddelen.
2. De overbedeling, dat is het bedrag dat de langstlevende partner te veel krijgt, is een schuld van de langstlevende partner aan de kinderen. Deze schuld is door de kinderen pas opeisbaar bij het overlijden van de langstlevende partner.
3. De langstlevende partner moet wel een rente betalen over deze schuld aan de kinderen. Die rente is echter ook pas opeisbaar bij het overlijden van de langstlevende partner. Die rente is wettelijk bepaald op de wettelijke rente minus 6% maar kan niet negatief zijn.

Na overlijden kan de langstlevende echtgenoot echter hertrouwen. Dan worden de "wilsrechten" relevant. De langstlevende partner heeft dan waarschijnlijk een schuld aan de kinderen. Bij hertrouwen kan door een eventuele nieuwe gemeenschap van goederen die na het hertrouwen ontstaat, de vordering van de kinderen naar de nieuwe partner gaan of via de stiefouder bij de stief-familie terechtkomen. De kinderen hebben bij hertrouwen van de langstlevende partner dan de mogelijkheid hun eigen positie te versterken. Zij kunnen een beroep doen op een zogenaamd wilsrecht.

Als de kinderen een wilsrecht inroepen, krijgen zij goederen in eigendom, met een waarde van de vordering die zij hebben op de langstlevende echtgenoot.
De langstlevende echtgenote krijgt dan wel het vruchtgebruik van deze goederen oftewel ze mag ze blijven gebruiken maar de kidneren zijn formele eigenaar. De langstlevende ouder of de stief-ouder, kan deze goederen niet meer verkopen (alleen de rente of andere vruchten die uit deze goederen komen zijn voor de vruchtgebruiker).

De kinderen kunnen hdus un erfdeel veilig stellen en hoeven dan niet bang meer te zijn dat hun erfdeel naar de erfgenamen gaat van de nieuwe partner. Wanner de langstlevende dan komt te overlijden vervalt het vruchtgebruik en verkrijgen de kinderen de volle eigendom van de goederen waarover een wilsrecht was ingeroepen.

Gelet op uw gezinssituatie adviseer ik u overigens met uw partner te overleggen over een eventuele verdeling en vervolgens een afspraak te maken met een notaris om zoveel mogelijk e.e.a. in ene testament te laten vastleggen. De notaris kan ook behulpzaam zijn bij het aangeven van de mogelijkheden die de wet biedt.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Erfrecht stiefzoon:

Mijn stiefzoon wil graag bij ons komen wonen?
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-07-28 23:31:56
Stiefkind onterven...
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2009-08-26 11:56:54
min-max contract 13-37 uur
      [Gesteld in Personeelsmanagement-Flevoland]
2011-03-28 19:59:53
Moeder dreigt kind niet terug te geven deel 3
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2012-07-10 14:24:02
Wat te doen met jarloerse stiefzoon?
      [Gesteld in NLP]
2013-09-07 01:47:07

Gemiddelde score Advocaten-Zuid Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+