Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Geestelijke Stoornissen » Borderline
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Borderline en krijg online een antwoord van de specialist in Borderline

Zelf een vraag over Borderline? Klik hier.
Meer vragen over Borderline.
De huidige beheerder van de rubriek Borderline:
Naam: L.Koppenol
Bedrijf: Geen
Reactiesnelheid: 3 uur
Waardering: 4.0 (van max. 10)
Meer informatie over L.Koppenol vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BorderlineVragen over Borderline via RSS. Klik hier.
RSS over Borderline op jouw website?Vragen over Borderline op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BorderlineVragen over Borderline via E-mail. Klik hier.

Mijn ex heeft borderline, maar wat moet ik doen?

[Gesteld op: 17-10-2007]

Toelichting:
Ik heb zojuist een hele heftige, kortstondige relatie gehad met een meid (31) die - naar blijkt -een ernstige vorm van borderline heeft. Tijdens mijn relatie met haar ben ik zelf helemaal tot het uiterste gegaan. Ik ben daardoor helemaal opgebrand en heb mezelf (nadat zij het onverwachts op een respectloze wijze heeft uitgemaakt) van alles verweten en misschien doe ik dat nu nog steeds. Ben zelf erg met mensen begaan, hierdoor heb ik mezelf vaak weggecijferd voor haar.
Enfin, deze meid misbruikt sex om haar gevoel van eigenwaarde te bekrachtigen. Ik voel me derhalve schuldig omdat ik hierin heb meegedaan. Zij zelf ziet niet in dat ze fout c.q. gevaarlijk bezig is. Ze heeft al eens een abortus ondergaan vanwege haar impulsieve sexuele gedrag. Vanwege mijn opleidingsniveau hecht ze veel waarde aan mijn persoon. Ze wil koste wat kost vrienden blijven maar ik kan niet aanzien dat zij zo leeft. Ik voel medelijden maar wil niet zo gekwetst worden door haar. Wat zou u mij adviseren?
Antwoord:
Het omgaan met een borderliner is een kunst. Je moet zelf ontzettend sterk in je schoenen staan om goed met een borderliner om te kunnen gaan. Mensen met borderline hebben de neiging om gigantisch over andermans grenzen heen te gaan. Hier gaan ze ver in. Dit kan tot chantage, manipulatie en dreigen met zelfmoord gaan. Samenleven met iemand met dit ziektebeeld kan je inderdaad volledig uitputten en opbranden.

Je kan twee dingen doen. Ten eerste, je kiiest voor jezelf en zegt haar heel voorzichtig maar toch duidelijk genoeg dat je niet verder wil met haar. Als je zelf niet stevig genoeg in je schoenen staat en al opgebrand bent is dit voor veel naasten de enige juiste beslissing.

Ten tweede, je kan er voor kiezen om met haar om te blijven gaan op vriendschappelijke basis, maar dan zal je veel in jezelf moeten kunnen aanpassen. Je zal zeer goed moeten weten waar je eigen grenzen liggen en deze ook kenbaar kunnen maken bij haar. En haar hier ook aan houden. Mensen met borderline hebben duidelijke grenzen nodig waar niet aan getornt kan worden. En dit hebben ze ook nodig. Hier zijn ze zeker mee geholpen. Ze leren hierdoor om op een meer normale manier met mensen om te gaan die past bij het reguliere leven. Ik zou er ook voor keizen geen seks meer met haar te hebben. Juist ook omdat ze dit als manipuleermiddel gebruikt. Zorg voor een balans tussen het geven van warmte en liefde en het stellen van grenzen en het beschermen van jezelf.

Je zal ruimte voor jezelf moeten opeisen en deze ook moeten vasthouden. Jij bepaalt wanneer je het aankan om met haar om te gaan. Niet zij, in dit stadium. Beloon al het gedrag dat goed is en negeer het chantabele manipulatieve en dwingende gedrag. Gewoon geen aandacht aan besteden. Geef afleiding. Doe veel leuke dingen waardoor ze uit de vicieuze circel van haar lijden komt. Want leven met borderline is zeer moeilijk. Ook voor de persoon zelf. Zij heeft nooit geleerd waar de grenzen liggen. Vaak omdat men op een grove manier over haar grenzen heen is gegaan en haar niet hebben gezien en gerespecteerd. Nu moet ze zelf kijken hoe dit werkt en ze is als de dood dat men haar niet ziet. Dan maar op een grove manier aandacht vragen. Dan zien ze haar tenminste. En de manier waarop men op haar reageert kent ze en dat is pijnlijk maar wel veilig. ze zal de andere kant ook moeten ervaren dat als je op een normale manier aandacht vraagt dit ook gezien word. En juist nog beter. Dan pas krijgt ze de hulp, zorg en liefde die ze zo nodig heeft en waar ze diep van binnen naar verlangt. Maar dit is een heel project. Je bent dan eigenlijk geen partner meer maar meer begeleider. En de vraag is of jij dit aankan en wilt. Je schrijft dat je medelijden voelt en niet wilt dat ze gekwetst wordt. Ze zal gekwetst worden maar gekwetst worden is ook een deel van het normale leven en hier zal ze mee om meoten leren gaan.

Ik kan niet bepalen voor jou wat je het beste kunt doen. maar misschien kan je door middel van dit berichtje zelf een keuze maken die past bij wie je bent. Denk in eerste instantie aan jezelf. Jij kunt haar niet genezen of in leven houden. Zij is de enige die dat kan doen. ieder is verantwoordelijk voor zijn eigen levensgeluk en heeft een eigen pad te volgen. Ik wens je succes met het maken van de beslissing.

Warme groet, Brigitte
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Mijn ex heeft borderline, maar wat moet ik doen?:

Dochter is extreem manipulatief, graag advies!
      [Gesteld in Psychiatrie]
2008-08-07 10:38:48
Wat is nog echt
      [Gesteld in Borderline]
2009-04-21 04:29:49
Relatie met iemand met borderline?
      [Gesteld in Borderline]
2007-05-17 12:33:02
hoe moet k hier mee omgaan?
      [Gesteld in Borderline]
2008-01-08 16:56:51
Mijn vriendin verwerpt het onderwerp borderline.
      [Gesteld in Borderline]
2008-01-23 16:14:47

Gemiddelde score Borderline: 3.7 (637x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+