Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Verkeersrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Verkeersrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Verkeersrecht

Zelf een vraag over Verkeersrecht? Klik hier.
Meer vragen over Verkeersrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Verkeersrecht:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 83 uur
Waardering: 8.4 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over VerkeersrechtVragen over Verkeersrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Verkeersrecht op jouw website?Vragen over Verkeersrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over VerkeersrechtVragen over Verkeersrecht via E-mail. Klik hier.

Transactievoorstel foutief kenteken. Help

[Gesteld op: 10-06-2010]

Toelichting:
Bij alle gelijksoortige gevallen gaat het nergens over een aanrijding. Daarom toch even een uiteenzetting.
10 juni 2010 heb ik van het CJIB een Transactievoorstel van € 250,= ontvangen welke betrekking heeft op een strafbaar feit gepleegd op 10 juli 2009. Het betrof hier een aanrijding waarbij ik geen voorrang heb verleend aan een bestuurder op een voorrangsweg (deze kwam van links). Op het transactievoorstel staat echter niet het kenteken van de auto waarin ik destijds heb gereden. De omschrijving van het gepleegde strafbaar feit betreft: Zich zodanig op een weg gedragen dat ge-vaar / hinder ontstaat / kan ontstaan (best.) Tegen een transactievoorstel kan ik geen bezwaar maken. Ik wil dit voorstel in iedergeval niet betalen want het gestelde is niet juist. Moet ik nu afwachten tot ik een dagvaarding ontvang of moet ik al eerder actie ondernemen opvragen gegevens (WOB) ed. Evt mijn eigen rechtsbijstand inschakelen? Daarnaast is de betalingstermijn zeer kort, vervaldatum 15 juli, in relatie tot het hoge bedrag van € 250,=. Is dit correct? De betalingstermijnen zijn toch 8 weken en geen 4?
Is het strafbaar feit ook al niet verjaard?
Graag uw advies.

Met vriendelijke groet, RiMe
Antwoord:

Het gaat hier idd zelden over sancties in combinatie met een aanrijding. Maar al zou dat wel zo zijn, stel een vraag altijd. Niet iedere situatie is dezelfde.

U schrijft een verhaal waarin een heleboel staat wat mij niet bevalt. Of beter, wat u niet zou moeten bevallen. Sorry dat mijn verhaal daardoor ook heel lang gaat worden, ik hoop dat u na afloop de boel beter begrijpt.

Allereerst het feit opzich; Het zich zodanig gedragen dat gevaar en/of hinder kan onstaan of ontstaat. Dit is overtreding van art. 5 Wegenverkeerswet 1994. In principe komt u hiervoor in aanmerking als er sprake is van roekeloos rijgedrag. Nou geeft u zelf aan dat u geen voorrang heeft verleent aan de bestuurder van de kruisende weg. En ik vraag me af in hoeverre dat samen gaat. Prima, we zijn het er snel over eens dat dat gevaar en die hinder er in dit geval was, anders zou de aanrijding er niet zijn geweest (=gevolg van gevaar). Maar geen voorrang verlenen is strafbaar volgens het RVV en zou dus niet onder art. 5 WVW kunnen vallen; in prinicipe is dat alleen mogelijk als u het wel heel bont maakt door opzet of door roekeloosheid. Of wanneer er meer aan de hand is, dus combinaties van overtredingen (reed u te hard, zat u de krant te lezen, bent u blind, verzin maar wat). Goede vraag is dus waarom dit volgens de officier van j. art 5 WVW is en niet het niet verlenen van voorrang bij bord b6 (voorrang verlenen) of b7 (Stop, voorrang verlenen) en/of volgens art. 80 RVV (haaietanden).

Het is verstandig om het proces verbaal op te vragen (schriftelijk) door een brief te sturen aan het CJIB, gericht aan de ovj en deze brief ook te sturen naar de politie. U kunt in die brief al aangeven dat u niet ingaat op het voorstel. In antwoord daarop zult u waarschijnlijk een uitnodiging krijgen de stukken in te komen zien. Schrijfblokje mee dus en evt. iemand met kennis van zaken!

Bezwaar maken tegen een transactievoorstel kan idd niet. Door niet te betalen kan er een tweede (eventueel hoger) voorstel volgen, maar dat hoeft niet. Ontvangt u die niet, of betaalt u ook die niet dan ontvangt u van u een dagvaarding.

Een gedegen voorbereiding is voor iedere rechtzaak een must, dus ook voor deze; gegevens opvragen bij justitie en een advocaat in de arm nemen is zeer verstandig. Nou schijnt het alleen zo te zijn dat rechtsbijstandsverzekeringen vaak niets dekken mbt verkeersdelicten, maar u kunt de gok wagen. Leg daarbij uit dat het om een artikel 5 zaak gaat en dus geen klein overtredinkje als rood licht of fout parkeren. Dat kan verschil maken.

Mocht uw rechtsbijstandsverzekering dit niet dekken, ga dan gerust naar een advocaat; is uw inkomen lager dan € 24.000 (of indien u een partner heeft € 34.400) en heeft u geen inkomen in box 3 dan heeft u recht op rechtsbijstand op basis van toevoeging. Dit houd in dat de staat meebetaalt, ongeacht het resultaat. U betaalt dan wel een eigen bijdrage. En eisen dat uw kosten vergoed worden bij vrijspraak kan nooit kwaad natuurlijk.

Een betalingstermijn in dit soort zaken ken ik niet, en ik kan dat zosnel ook niet vinden, excuus daarvoor. Maar dan nog, het is een voorstel. Als u het er om wat voor reden (dus ook deze) niet eens bent met het voorstel of niet kunt betalen; gewoon voor laten komen. Als u maar met goed (en kloppend, en bij voorkeur aantoonbaar) verhaal komt word u er zelden slechter van.

Het kenteken kan relevant zijn. Zeker als u die auto niet kent. Nou is het zo dat men over details nogal makkelijk kan doen, maar ik denk dat een goed onderzoek hierna geen kwaad kan. Als immers in het pv staat dat u met die auto (met andere kenteken) roekeloos langs de plaats van een ongeval reed terwijl u in werkelijkheid betrokken was bij dat ongeval dan is dit natuurlijk onjuist. Deze verwarring moet dus ook weggenomen worden, en dat is een goede reden in mijn ogen om niet in te gaan op het transactievoorstel.

Van verjaring is geen sprake bij art 5; dit is geen overtreding in de zin van een mulder-feit (rood licht, fout parkeren, geen gordel om, etc.) Dan geld een verjaringstermijn van 2 jaren. Nou zijn er zaken die welliswaar binnen de verjaringstermijn behandelt worden, maar dat een rechter toch zegt dat het een en ander te lang heeft geduurt. Als u toch bezig bent, ik zou zeker bij de rechter opmerken dat ik het zinloos vind om oude verzopen koeien te gaan reänimeren. Ik kan me voorstellen dat u alles net van u heeft afgezet en dan krijgt u dit... Ik zou er niet blij mee zijn, en dat mogen ze dan ook best weten. Wat het uithaalt weet ik niet, maar niet geschoten is altijd mis.

Dus een stappenplan
1 Informeren bij rechtsbijstandverzekering, indien deze niet vergoed bij voorkeur naar een advocaat (evt. vragen om toevoeging)
2 Verzamelen alle bewijzen zoals papieren van het ongeval zodat u kunt aantonen dat u betrokken was en met welk voertuig. Zonder bewijzen of getuigen staat u al gauw met lege handen.
3 Indien u niet bijgestaan word; zelf info opvragen bij justie (via CJIB) en politie
4 Als u wint; gefeliciteerd: vergeet mij niet te bedanken en ga feest vieren.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Transactievoorstel foutief kenteken. Help:

kan je 4 oldt.brommers met een polis verzekeren
      [Gesteld in Verzekeringen]
2008-01-11 17:51:18
Zichtbaarheid kentekenplaat
      [Gesteld in Verkeer]
2010-08-02 14:34:52
Wonen in Duitsland - ZZP-er in NL - auto op VOF?
      [Gesteld in Accountancy]
2012-02-14 11:22:35
Handelaarskenteken..
      [Gesteld in Aansprakelijkheidsrecht]
2012-05-23 22:54:39
Is het zinvol om in bezwaar te gaan?
      [Gesteld in Algemeen overheidsrecht]
2012-10-04 23:19:43

Gemiddelde score Verkeersrecht: 8.9 (15x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+