Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

Passen deze kleuren bij elkaar?

[Gesteld op: 09-06-2010]

Toelichting:
Ik vroeg mij af of deze kleuren combi goed bij elkaar kan. Wij willen een donkere bruine laminaat vloer (iets lichter dan koloniaal), midden grijze bank en creme kleurige hoogpolig kleed en gebroken witte muren. Accesoires paars. Nu vind ik het ook moeilijk om te bepalen welke eettafel/salontafel kleur hierbij zal passen.
Graag hoor ik tips!

Met vriendelijke groet,
Ingrid
Antwoord:

Beste Ingrid,

 

Lijkt me een prima combinatie van kleuren. Donkerbruin en grijs zijn kleuren die gemakkelijk combineren met andere tinten, evenals créme en gebroken wit. Paars is dan de accentkleur in dit neutrale schema en past er goed bij. (net als een heleboel andere kleuren, natuurlijk) Ook mooi bij paars, zilvertinten. Prima om bij zo’n donker bruine vloer gebroken wit en/of crèmewit te gebruiken. Het contrast met spierwit is te groot en het geeft een hard effect.

Je hebt in hoofdlijnen de kleuren vastgesteld voor een ruimte. Vervolgens is het zaak om de precieze kleurtonen te kiezen. Dus welke kleur paars, een warm of een koele en hoe fel of vergrijsd. Welke gebroken of crème wit, één met een paarse of rode ondertoon of een grijzige? En welke grijs? Ook daarin zijn warme en koele tinten in. Haal verschillende verfstalen in huis, van verschillende merken en kijk thuis hoe die kleuren overkomen en welke je het mooist vindt. Vraag ook een staal van het laminaat en kijk hoe dat uitpakt met de kleuren die je mooi vindt. Heb je de kleurtonen eenmaal vastgesteld, gebruik dan van die kleurtonen verschillende nuances, dus lichte of donkere variaties. (zie ook de tips hierna) Je kunt overigens ook prima fellere en vergrijsdere tinten door elkaar gebruiken.

Daarna komt het erop aan te bepalen welke kleuren waar worden toegepast en in welke verhouding. Probeer een goede balans te vinden tussen licht en donker, gekleurd en neutraal (laat hier ook je voorkeur spreken!) en laat de kleuren in verschillende nuance op verschillende plekken terugkomen. Maar wees ook niet te streng met het doorvoeren van de kleuren en stijl, anders wordt het té gestyled. Gebruik bijvoorbeeld ergens een afwijkende kleur, of een object wat niet helemaal in de stijl past.

Worden alle muren wel gebroken wit of krijgt een kleine muur of kies je voor een lichte zacht vergrijdse paarse muur. Kijk eens naar  van Histor.  Je kunt natuurlijk ook een deel van een muur mooi (vergrijsde) paarse tint geven? Een créme witte eettafel zal goed afsteken tegen een donker bruine vloer. Maar een lichte of midden grijs is misschien nog mooier. Kies liever geen donker houtkleurige eettafel. Die valt weg tegen het donkere laminaat.

Ik geef je tot slot nog wat algemene tips over kleur en kleurgebruik:

  • De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleurtoon, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.
  • Kleuren hebben een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, koele paarsen, en de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.
  • Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken zoals muren. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Een kleine ruimte lijkt groter als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben. 
  • Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.
  • Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken kan ook de lengte van een lange wand gebroken worden.
  • Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.
  • Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in uw huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, dat kan een groot verschil geven.
  • Zorg voor voldoende contrasten in een ruimte. Door donkere en lichte kleuren, ronde en hoekige vormen, zacht en hard materiaal, oude en nieuwe spullen, op de juiste manier te combineren, creëer je een goede balans in huis.

Veel succes!

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs

Oranje Nassaulaan 123

2051 HL Overveen

t 023 - 5269002

f 023 - 5269004

e info@havenaarinterieurs.nl

www.havenaarinterieurs.nl

 

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Passen deze kleuren bij elkaar?:

kleuradvies nodig
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-03-14 16:31:15
Welke kleur gaat niet vervelen en geeft warmte?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2008-11-30 15:58:09
Kleuradvies muren toilet en tienerkamer
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-06-26 20:12:54
Welke kleuren passen bij de kleur diamantwit?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-05-14 21:54:47
kleurcombinatie
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-11-13 20:40:29

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+