Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

kozijnen donkerder dan de muur verven of niet?

[Gesteld op: 09-06-2010]

Toelichting:
Wij hebben een grote woon/eet-kamer (70m2)met veel natuurlijk licht invallen (serre) met een houten vloer. Het plafond is hoog met donker bruine balken. De muren worden met stuc werk nuance geel gemaakt.
We willen zoveel mogelijk een open en lichte ruimte behouden. Benadruk ik dit door de kozijnen lichter te maken dan de muren of juist donkerder?

Ik ben erg benieuwd naar uw reactie
Antwoord:

Om te beginnen moet u zich afvragen of u de deurposten, deuren en/of kozijnen wilt laten opvallen of juist niet. Worden kozijnen in de kleur van de wand geschilderd, dan vallen ze niet zo op. Dat geeft een rustig beeld. Is het de bedoeling dat ze worden geaccentueerd, geef ze dan een andere kleur. Dat kan een donkerdere of lichtere nuance zijn van de muurkleur of juist een andere of contrasterende kleurtoon. De kozijnen springen er dan (veel) meer uit. Dus of u de kozijnen nou (veel) lichter of donkerder maakt dan de muren, in beide gevallen benadrukt u de vorm ervan. Hoe meer kleurverschil (lichter of donkerder) de kozijnen met de muur hebben, hoe sterker dat effect zal zijn.

Ik zou dus eerst bepalen of u de kozijnen wilt laten opvallen. Wilt u zoveel mogelijk rust, kies dan voor kozijnen in de kleur van de muur. De keus hangt ook af van de kozijnen. Zijn ze zo mooi, dat ze er uit mogen springen, bijvoorbeeld omdat het mooie oude lijsten zijn, of zijn het onopvallende lijsten, die geen accent verdienen? Verder hangt het ook af van de meubels die in de ruimte komen. Wilt u het accent vooral op de meubels laten vallen, dan is een rustige achtergrond (ook in muren waar kozijnen zitten) beter. Ook de raambekleding kan een rol spelen bij uw keus. Gebruikt u bijvoorbeeld horizontale jaloezieën, of rolgordijnen die een andere kleur krijgen dan de muur, (waarbij de raamkozijnen in het zicht blijven als de raambekleding gesloten is) en wilt u die raambekleding laten  opvallen, dan zou ik de kozijnen in de kleur van de muur schilderen. Zo krijgt u één accent en niet twee. (het kan ook teveel van het goede worden)

Wilt u geen opvallende kozijnen, schilder ze dan in dezelfde kleur als de muur. Er zal ook in dat geval altijd enig kleurverschil bestaan tussen muur en kozijnen, omdat de verfsoort voor muren en kozijnen verschilt. En ook door de verschillende ondergrond tussen muren en kozijnen, pakt een kleur net even anders uit.

Mogen de kozijnen opvallen, geef ze dan zeker een kleur die afwijkt van de muur. Dat kan dus dezelfde kleurtoon zijn als de muur maar dan lichter of donkerder. Of een hele andere (contrasterende) kleur. Mijn advies is om een neutrale tint te kiezen (een wittint, bruin, grijs, zwart), zodat u de kozijnen niet opnieuw hoeft te verven als u de kleuren in de ruimte wilt veranderen. Tenzij u niet zo van veranderen houdt, natuurlijk. De keus tussen kozijnen die lichter of kozijnen die donkerder zijn dan de muur, hangt weer af van de sfeer die u voor de ruimte kiest én wat u mooier vindt.

Voor een lichte en open sfeer zou ik de kozijnen licht houden. Zo komt er ook het meeste licht in de ruimte, want donkere kleuren absorberen het licht terwijl lichte kleuren het licht juist weerkaatsen. Een donkere kleur verkleint bovendien, terwijl een lichte kleur juist vergroot.

Een klein verschil in kleur, zachtgele muren en (off)white kozijnen, kan prima, net als een iets donkerdere gele nuance voor de kozijnen ook goed kan bij licht gele muren. Zo vallen de kozijnen wel op, maar de sfeer blijft licht en open. Maak de kozijnen bij een lichte gele muur niet te donker. Zeker met donkerbruine balken, die al aandacht trekken, en als u veel kozijnen heeft, wordt dat het rustigst. U kunt (meer) accenten aanbrengen met meubels en/of accessoires, en eventueel een muurvlak in een donkerdere/afwijkende  kleur verven. Maar een hele lichte ruimte (met donkere balken) kan ook prachtig zijn, mits u voldoende afwisseling aanbrengt in materialen en vormen en kleine kleurnuances toepast. (dus lichtere en donkerdere nuances van dezelfde kleur) Zelf vind ik kozijnen die lichter zijn dan de muren wat mooier, maar het kan net zo goed andersom, als u dat meer aanspreekt. Weet u niet wat u het meest aanspreekt, kijk dan om u heen en/of in tijdschriften wat u het mooist vindt.

Veel succes met uw keus.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs

Oranje Nassaulaan 123

2051 HL Overveen

t 023 - 5269002

f 023 - 5269004

e info@havenaarinterieurs.nl

www.havenaarinterieurs.nl

 

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan kozijnen donkerder dan de muur verven of niet?:

welke kleur kan ik die muur doen?
      [Gesteld in Interieur-Utrecht]
2009-02-25 10:04:24
Kleurcombinatie kozijnen/deuren/ wanden woonkamer?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-07-11 08:32:15
Passen ral 1013 keuken en true taupe van flexa
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-04-15 13:41:06
Kleuradvies muren woonkamer
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-06-28 21:14:09
Buren bepalen kleur kozijn tussenmuur onze zijde.
      [Gesteld in Tuin]
2010-11-04 22:12:36

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+