Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Bedrijfsformules
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Bedrijfsformules en krijg online een antwoord van de specialist in Bedrijfsformules

Zelf een vraag over Bedrijfsformules? Klik hier.
Meer vragen over Bedrijfsformules.
De huidige beheerder van de rubriek Bedrijfsformules:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via RSS. Klik hier.
RSS over Bedrijfsformules op jouw website?Vragen over Bedrijfsformules op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BedrijfsformulesVragen over Bedrijfsformules via E-mail. Klik hier.

Mag je een eenmanszaak en een stichting oprichten?

[Gesteld op: 07-06-2010]

Toelichting:
Momenteel zit ik in de voorbereidende fase voor het opstarten van een bedrijf die brede-school-activiteiten (tussenschoolse en naschoolse activiteiten) aanbiedt. Nu kreeg ik pasgeleden een tip om zowel een eenmanszaak als een stichting op te richten, aangezien je dan via de stichting subsidiegelden voor bepaalde projecten kunt aanvragen en dat die projecten dan vervolgens door de eenmanszaak uitgevoerd kunnen worden.

Nu vraag ik mij af of dit mag en hoe je daar dan mee om moet gaan en hoe je daarmee kunt beginnen.

Alvast bedankt,

B. van de Pol
Antwoord:

Deze "tip" neigt naar frauduleus handelen, en daar wil ik u absoluut niet mee helpen. Ik zal u wel wat informatie geven zodat u weet waarom u hier niet aan moet beginnen.

Het oprichten van een eenmanszaak is geen probleem. U gaat daarvoor naar de Kamer van Koophandel, en laat u inschrijven. U heeft daar wel meerdere opdrachtgevers voor nodig, anders wordt u niet erkend door de belastingdienst als zelfstandige. Ik kom daar verder op terug.

Het oprichten van een stichting heeft meer voeten in de aarde. Deze oprichting moet door een notaris gebeuren. De notaris stelt daarbij de statuten van de stichting op. Daaraan voorafgaand moet u eerst vrijwilligers voor een bestuur zien te vinden. Dit bestuur moet tenminste bestaan uit 3 personen die de functie van voorzitter, penningmeester en secretaris willen vervullen.
Het bestuur geeft leiding aan de stichting. Het bestuur kan daar echter geen beloning voor ontvangen, alleen een vergoeding voor het bijwonen van de bestuursvergaderingen. Reden hiervoor is dat een stichting altijd "non-profit" werkt, en dus niet streeft naar winst. Het zou dan te gek zijn als de bestuurders zichzelf een hoge beloning zouden toekennen.
Overigens mag het bestuur wel personeel aannemen, waaronder een directeur. Deze zijn dan in dienst van de stichting en ontvangen een salaris.
Het bestuur van de stichting mag echter nooit ook in dienst zijn van de stichting, want je kan niet werkgever en werknemer tegelijk zijn.

Eventuele subsidie zal dan ook alleen worden verstrekt als zowel de statuten, als de jaarrekening en de bestuurssamenstelling door de subsidieverstrekker is beoordeeld, en er geen problemen zijn gesignaleerd.
Iets anders is dat het bestuur van de stichting altijd verantwoordelijk is voor de rechtmatige besteding van de subsidiegelden. Dat betekent dat als er werkzaamheden door een derde moeten worden uitgevoerd, dat men niet zomaar uw eenmanszaak daarvoor mag inschakelen. Er moeten dan offertes worden aangevraagd, en daar moet de beste uit worden geslecteerd. En uiteraard mag u dan niet deel uitmaken van het bestuur van de stichting.
Als het fout gaat is het bestuur in prive aansprakelijk wegens wanbeleid.

Wat u beter kan doen is de stichting op te laten richten, en dan als bijvoorbeeld directeur in loondienst te komen van de stichting.
Terugkomend wat in de eerste alinea is gesteld: als de belastingdienst u niet accepteert als zelfstandige omdat u alleen voor de stichting werkt, dan betekent dat dat de stichting verplicht is loonbelasting in te houden en af te dragen alsof u in loondienst zou zijn. Het maakt de zaken dan overzichtelijker als u direct in loondient zou komen.
Als het echter uw bedoeling is om met de activiteiten veel geld te gaan verdienen, dan kan u beter die stichting vergeten, en alleen een eenmanszaak oprichten. Nadeel daarvan is wel dat u waarschijnlijk geen subsidies krijgt.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Bedrijfsformules:
AlliantiesFranchisingMulti-level-marketing


Gerelateerde vragen aan Mag je een eenmanszaak en een stichting oprichten?:

Stichting met goede doelen en fondsverwerving
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2014-04-02 23:55:57
Oprichten stichting
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2009-04-24 18:08:15
Verlies ik mijn zelfstandigenaftrek?
      [Gesteld in Accountancy]
2009-08-18 11:00:30
onroerend goed van een stichting
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2010-04-02 13:26:48
Rechtsvorm wijzigen van eenmanszaak > stichting
      [Gesteld in Bedrijfsformules]
2013-07-24 22:22:36

Gemiddelde score Bedrijfsformules: 8.3 (618x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+