Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Flevoland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Flevoland en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Flevoland

Zelf een vraag over Belastingen-Flevoland? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Flevoland.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Flevoland:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-FlevolandVragen over Belastingen-Flevoland via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Flevoland op jouw website?Vragen over Belastingen-Flevoland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-FlevolandVragen over Belastingen-Flevoland via E-mail. Klik hier.

Voorlopige aanslag 2010

[Gesteld op: 06-06-2010]

Toelichting:
Ik en mijn ex zijn uit elkaar. We hebben een koopwoning en kids en ik blijf daar voorlopig wonen met de kids. Moeten we dan beiden los van elkaar de voorlopige aangifte 2010 invullen. of kunnen we beter wachten tot het belastingjaar voorbij is? Ik heb begrepen dat ik als alleenstaande ook recht heb op extra geld van de belasting? dan kan het wel beter zijn om het nu aan te vragen.
Ook wil mijn ex weten hoe hij ervoor kan zorgen dat het geld dat hij krijgt voor de hypotheekaftrek rechtstreeks bij mij op de rekening komt?
Antwoord:

Ik hoor wel vaker dat men veronderstelt dat een echtpaar een gezamenlijke belastingaangifte kan doen. Dit is echter niet waar; iedere Nederlander vult zelf zijn eigen belastingaangifte in. Dus ongeacht of u bent getrouwd of gescheiden, als u recht heeft op een belastingteruggave moet u voor uzelf de aangifte invullen.
Als u over 2010 recht heeft op een belastingteruggave, dan ontvangt u dit nadat u uw aangifte over 2010 heeft ingevuld, dus ongeveer in juni 2011. U kan dat ook eerder ontvangen door een voorlopige teruggave te vragen, en dan ontvangt u het bedrag in 2010 in maandelijkse termijnen. De keuze is persoonlijk; enerzijds zijn er mensen die zeggen dat het prettig is om het geld iedere maand te hebben, anderzijds zijn er ook veel mensen die het bedrag liever ineens ontvangen, om dan bijvoorbeeld te kunnen gebruiken voor de vakantie.

Als u alleenstaand bent en zorgt voor eigen kinderen, dan heeft u in 2010 recht op alleenstaande-ouderkorting van € 945. Als u daarnaast ook nog werkt, en uw kinderen zijn jonger dan 16, dan heeft u ook recht op aanvullende alleenstaande-ouderkorting van 4,3 % van uw inkomsten, tot een maximum van € 1.513.
Deze kortingen worden in mindering gebracht op de door u te betalen inkomstenbelasting. Let op: Als u geen inkomstenbelasting bent verschuldigd kan er helaas ook geen korting vanaf, en ontvangt u dus niets.

Wat de hypotheekrente-aftrek betreft:
Vanaf het moment dat u duurzaam bent gescheiden heeft u geen fiscale partner meer, en moeten beide partners in hun belastingaangifte ieder 50 % van het huurwaardeforfait bijtellen, en 50 % van de hypotheekrente aftrekken, ongeacht wie de hypotheekrente betaalt. In de situatie dat uw ex-man bijvoorbeeld 100 % van de hypotheekrente betaalt, dan kan hij slechts 50 % aftrekken. De overige 50 % kan hij echter aftrekken als aan u betaalde alimentatie. U moet dit bedrag dan aangeven als ontvangen alimentatie. Als u echter 100 % van de hypotheekrente betaalt, dan is de situatie andersom.
Deze regeling geldt totdat de woning definitief aan 1 van beide partners is toebedeeld, of totdat het huis is verkocht aan een ander, tot maximaal 2 jaar na de scheiding.

Uw vraag over hoe de belastingteruggave i.v.m. de hypotheekaftrek aann u kan worden uitbetaald kan eenvoudig worden beantwoord: U moet beiden een nieuwe voorlopige aangifte indienen, waarbij uw man aangeeft dat hij minder hypotheekrente-aftrek heeft. Zijn teruggave wordt dan naar beneden bijgesteld. Omdat u aangeeft dat u wel een hypotheekrente-aftrek heeft zal aan u vervolgens een teruggave worden toegekend. Overigens is daarbij wel de voorwaarde dat u inkomen heeft, en belasting betaalt. Als u geen belasting betaalt heeft u namelijk niets aan een hypotheekrente-aftrek.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Voorlopige aanslag 2010:

H81 en H91 vraagje
      [Gesteld in Belastingen-Flevoland]
2011-02-10 21:49:08
De Zuiveringsheffing wordt onaangekondigd verhoogd
      [Gesteld in Bestuursrecht]
2014-06-21 22:17:53
Hypotheekrenteaftrek nieuwbouwwoning na scheiding
      [Gesteld in Vastgoed]
2011-03-15 17:34:40
Wajong aangifte inkomstenbelasting 2010
      [Gesteld in Belastingen-Overijssel]
2011-02-20 16:45:28
Omzet in 2009, kosten in 2010
      [Gesteld in Belastingen-Noord Holland]
2009-11-25 00:56:10

Gemiddelde score Belastingen-Flevoland: 6.7 (548x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258148
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+