Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Chronische Ziekte » Chronisch Vermoeidheidssyndroom
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom en krijg online een antwoord van de specialist in Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Zelf een vraag over Chronisch Vermoeidheidssyndroom? Klik hier.
Meer vragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom.
De huidige beheerder van de rubriek Chronisch Vermoeidheidssyndroom:
Naam: Jack van Dijk
Bedrijf: Méderi
Reactiesnelheid: 114 uur
Waardering: 8.3 (van max. 10)
Meer informatie over Jack van Dijk vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Chronisch VermoeidheidssyndroomVragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom via RSS. Klik hier.
RSS over Chronisch Vermoeidheidssyndroom op jouw website?Vragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Chronisch VermoeidheidssyndroomVragen over Chronisch Vermoeidheidssyndroom via E-mail. Klik hier.

Hoe gaan kinderen om met de ziekte van een ouder?

[Gesteld op: 15-10-2007]

Toelichting:
Drie jaar terug viel voor mij de diagnose CVS.
Op dat moment leek het ons beter om onze dochter, die toen 5 jaar was, niet teveel te vertellen over mijn ziekte omdat we haar niet wilden belasten met die zorgen. We moesten enige tijd daarna onze houding herzien. Hoe jong ze ook was, ze was wel degelijk bezig met de ziekte van haar papa. Zelfs dermate dat die onzekerheid de oorzaak was voor probleemgedrag op school. Het was niet eenvoudig om in voor haar verstaanbare taal te gaan uitleggen wat er nu aan de hand was maar het leek toch te lukken om de onzekerheid weg te nemen.
Nu merken we dat onze dochter weer bezig is met de kwestie. Het is bv voor haar heel moeilijk te vatten dat papa de ene dag bijna normaal lijkt en de andere dag compleet uitgeteld is. Ze merkt ook dat niet iedereen begrip kan opbrengen voor iemand met cvs.
Dus staan wij als ouder weer voor een extreem moeilijke opdracht: hoe leg je een ziekte als cvs uit aan een kind van 8 zonder extra zorgen te verooorzaken?
Antwoord:
Er zijn verschillende mogelijke scenario's maar de belangrijkste zaken staan hieronder beschreven. Vaak is geïndividualiseerde hulp en ondersteuning het meest aangewezen. Wanneer je denkt dat dit noidg is, kan je best contact opnemen met een gespecialiseerde psycholoog uit jouw buurt.

Een van je ouders is ziek
Verantwoordelijkheidsgevoel
Kinderen die voor hun ouders moeten zorgen, hebben een andere jeugd dan hun leeftijdsgenootjes. Ze draaien op voor (een deel van) het huishouden, zorgen voor jongere broertjes of zusjes en nemen soms ook een deel van de lichamelijke verzorging van de zieke ouder op zich. Zo ontwikkelen ze al jong een groot verantwoordelijkheidsgevoel.

Overbelasting
De kinderen voelen zich over het algemeen niet zielig. Ze vinden het vervelend als anderen er de nadruk op leggen of gaan doorvragen. Toch raken deze jonge mantelzorgers ongemerkt vaak zwaar overbelast en oververantwoordelijk. Ze zijn bang voor ernstige complicaties bij vader of moeder. Vaak weten ze niet exact wat hun ziekte inhoud. Ze maken zich daarom ook zorgen over hun eigen toekomst. Ze doen werk dat fysiek te zwaar voor hen is. En ze hebben (te) weinig vrije tijd voor vrienden en activiteiten buitenshuis.

'Normaal leven' onbekend
Vaak weten deze jongeren niet beter. Als een ziektebeeld chronisch is, blijft de situatie immers jarenlang ongewijzigd. Pas als ze leeftijdsgenoten thuis zien spelen of zien nietsdoen, terwijl daar een vader of moeder voor van alles zorgt, beginnen ze verschillen op te merken.

Zorgenkindjes
Ouders van kindverzorgers maken zich vaak zorgen. Ze hebben de indruk, vaak terecht, dat hun kinderen in de problemen komen door de zware neventaak. Problemen op school, met leeftijdsgenootjes of met zichzelf, omdat ze moeite hebben met concentreren of zich niet uiten. Ze nemen stil hun angsten en zorgen met zich mee.

Hechte band
Als positief gevolg van zo'n situatie noemen kinderen vaak de hechte band, die ze met thuis hebben. Gezinsleden zijn veel meer van elkaar afhankelijk en op elkaar aangewezen. Ze leren elkaar door en door kennen en hebben veel voor elkaar over. Dat het ook tot irritaties en gemopper kan leiden, zal niemand verbazen.

Vreemden over de vloer
Chronisch zieken kunnen ook een beroep doen op de thuiszorg voor huishoudelijke hulp of verpleging thuis. Dat is echter nooit 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Er blijft genoeg te doen over voor partner en kinderen. En zo'n vreemde over de vloer blijkt ook niet altijd een onverdeeld genoegen. De thuiszorgvereniging maakt immers uit wíe er komt en wanneer.

Hulpverleners
Inmiddels is aangetoond dat hulpverlening van buitenaf zich vaak wel richt op de patiënt en diens partner, maar niet op de kinderen. Hulpverleners, zoals huisarts en wijkverpleegkundige, moeten leren hun aandacht breder te leggen, dan ze in het algemeen gewend zijn.Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Hoe gaan kinderen om met de ziekte van een ouder?:

Leeftijd dat kind zelf mag bepalen waar hij woont
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-02-14 12:35:16
niet erkent, geen alimentatie?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-14 16:02:38
ouderlijk gezag
      [Gesteld in Advocaten-Zuid Holland]
2011-02-02 23:56:02
Verhuizen met moeder naar duitsland na scheiding.
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2011-02-03 14:20:09
zoon heeft problemen wisselmoment co-ouderschap
      [Gesteld in Kinderpsychologie]
2012-02-09 14:50:08

Gemiddelde score Chronisch Vermoeidheidssyndroom: 10.0 (1x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+