Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Verkeersrecht
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Verkeersrecht en krijg online een antwoord van de specialist in Verkeersrecht

Zelf een vraag over Verkeersrecht? Klik hier.
Meer vragen over Verkeersrecht.
De huidige beheerder van de rubriek Verkeersrecht:
Naam: Herman Albersen
Bedrijf: De rechtspratkijk nederland
Reactiesnelheid: 83 uur
Waardering: 8.4 (van max. 10)
Meer informatie over Herman Albersen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over VerkeersrechtVragen over Verkeersrecht via RSS. Klik hier.
RSS over Verkeersrecht op jouw website?Vragen over Verkeersrecht op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over VerkeersrechtVragen over Verkeersrecht via E-mail. Klik hier.

onterechte ontzegging rijbevoegdheid

[Gesteld op: 02-06-2010]

Toelichting:
mijn vriend is in 2008 terecht aangehouden wegen rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs Rijbewijs ingevorderd obv art 130 en art 8.een bestuursrechtelijke invordering en strafrechtelijke invordering. 7 maanden later kreeg hij een uitnodiging om te verschijnen bij de rechter (6 maanden ovj waren verstreken dus had zijn rijbewijs al terug moeten krijgen), 9 mnd na invordering moest hij verschijnen op rechtbak. Taakstraf en boetes opgelegd gekregen. vroeg zijn rijbewijs terug..ovj zegt de 6 mnd zijn verstreken dus ligt hier niet meer maar bij cbr. m'n vriend boetes betaald, taakstraf gedaan en in december bij het cbr alcohol test en psych test gedaan. Rijbewijs weer terug in januari 2010. Maar krijgt ineens een brief waarin staat dat hij nog steeds via ovj een rijontzegging heeft voor 6mnd! omdat volgens ovj het rijbewijs nooit bij ovj heeft gelegen dus nog steeds strafrechtelijke invordering. maar in procesverbaal stond rijbewijs ingevorderd obv art 8! betekend rijbewijs wordt onverwijld naar ovj verstuurd. politie zegt wij hebben het naar ovj verstuurd in 2008 (bewijs van), cbr heeft het rijbewijs nooit ontvangen dus moet in 2008 bij ovj hebben gelegen. Waar was het rijbewijs? niemand weet het maar mijn vriend heeft door deze grove fout wel nu een rijontzegging en moet zijn laatste nieuwe rijbewijs inleveren. hij had al eerder een brief ontvangen waarin stond dat hij zijn rijbewijs moest inleveren maar toen had die geen rijbewijs omdat ie allang was ingevorderd in 2008!!! wat kan ik hier tegen doen? heeft in hoger beroep gaan zin? svp advies!
Antwoord:

De termijn voor hoger beroep zal al verstreken zijn dus dat heeft naar mijn mening geen zin meer.

Los daarvan; In dit hele verhaal moeten we de strafrechtelijke kant (de kant van de ovj en de straf die de rechter oplegt) en de kant van CBR even los van elkaar zien.

Het CBR-verhaal, oftewel de invordering op basis van art 130, houd in dat er onderzoek gedaan word naar de geschiktheid om een in aanmerking te komen voor het hebben van een rijbewijs. Dit staat los van het strafrechtelijke deel, oftewel; u hoeft er niets voor te doen om voor zo'n onderzoek in aanmerking te komen, als er maar een vermoeden is dat u niet in staat bent een voertuig te besturen waarvoor een rijbewijs vereist is. Heeft men (lees politie of CBR) het idee dat u niet in aanmerking komt voor rijbewijs, bijv. door alcoholgebruik, dan heeft het CBR het recht dit te onderzoeken, hetgeen ook is gebreurt (citaat; "...bij het cbr alcohol test en psych test gedaan").

Voorafgaand aan dit onderzoek mag het het rijbewijs worden ingevordert. Dan staat dit dus nogsteeds los van de strafrechtelijke kant.

Wat is hier nu gebeurt; De politie houd uw vriend aan, neemt het rijbewijs in en stuurt dit naar de ovj en stelt het CBR in kennis, CBR besluit een ondezoek in te stellen. Op het moment dat de tijd dat de ovj het rijbewijs mag houden is verstreken stuurt hij het rijbewijs naar het CBR (of eerder), en gaat de tijd (opnieuw) in. Immers heeft het CBR het tot dan toe nog niet gehad en het onderzoek staat los het strafrecht.

Tot zover geen fout, en die gaat, helaas voor uw vriend, ook niet komen; Na het voorgaande verhaal word een rijontzegging opgelegd. Dat is een straf die los staat van de wettelijke basis van het voorgaande verhaal om het rijbewijs te houden. Met andere woorden, uw vriend is zijn rijbewijs kwijt ten tijde van het onderzoek van het CBR en de strafprocerdure EN krijgt daarna die rijontzegging.

Het enige wat u kunt doen is (alsnog) proberen hard te maken dat het rijbewijs daadwerkelijk ergens te lang heeft gelegen. Nou hoeft u mij justitie niet te gaan leren kennen; die werken nooit in uw voordeel. Dit is dus een hele zware klus, waarvan ik verwacht dat het ook nog eens zinloos is.

Overigens heeft het CBR het rijbewijs wel gehad, omdat uw vriend het anders niet terug had kunnen krijgen na de alcohol- en psychologische onderzoeken (tenzij u gelooft in een extreme mate van toeval).

Tot slot wil ik u nog één maal citeren en daarop corrigeren;

Citaat "niemand weet het maar mijn vriend heeft door deze grove fout wel nu een rijontzegging en moet zijn laatste nieuwe rijbewijs inleveren."

Correctie; De rijontzegging is een straf voor een grove fout, niet het gevolg van een fout van een ander.

 
Reactie vraagsteller:
de termijn voor hoger beroep is nog niet verstreken gelukkig want je mag binnen 14 dagen in hoger beroep gaan..de brief is van 26 mei 2010.

het rijbewijs is tevens ingevorderd obv artikel 8 wat valt onder art 164 dus een strafrechtelijke invordering. rijbewijs zou moeten doorgestuurd zijn naar de Ovj, heeft mijn vriend ook een kennisgeving van van de politie..daar staat duidelijk in..dat de ovj 10 dagen heeft om hier een beslissing over te nemen..als je dan niets hebt gehoord kan je je rijbewijs terugvorderen..ook wordt er een termijn gesteld van 6 maanden en de OVJ heeft pas wat van zich laten horen na 7 maanden na de te verstreken termijn. en binnen dat termijn niets besloten..dus had die zijn rijbewijs al terug moeten hebben in 2008..het halfjaar rijnontzegging van de OvJ was voorbij...Artikel 614 WvW lid 6.
Indien de officier van justitie binnen tien dagen na de dag van invordering niet gebruik maakt van de in het vierde lid bedoelde bevoegdheid, geeft hij de ingevorderde bewijzen onverwijld terug aan de houder. Teruggave vindt eveneens plaats, indien ernstig rekening moet worden gehouden met de mogelijkheid dat aan de houder in geval van veroordeling door de rechter dan wel uitvaardiging van een strafbeschikking geen onvoorwaardelijke ontzegging van de bevoegdheid tot het besturen van motorrijtuigen zal worden opgelegd, dan wel geen onvoorwaardelijke ontzegging van langere duur dan de tijd gedurende welke de bewijzen zijn ingevorderd of ingehouden geweest. Teruggave vindt ten slotte plaats indien het onderzoek van de zaak op de terechtzitting niet binnen zes maanden na de dag van invordering is aangevangen, dan wel binnen die termijn geen strafbeschikking is uitgevaardigd.

De rechter en OvJ geven duidelijk aan in de rechtzaak aan mijn vriend..het rijbewijs ligt hier niet meer..de 6 maanden zijn verstreken..hij ligt nu bij het CBR...dus de rijontzegging vd OvJ heeft hij gehad!

Plus de OvJ beweert nu dat het rijbwijs nooit naar de Ovj is verstuurd..zij zeggen dat ze het nooit hebben ontvangen..als dat wel zo was dan had hij ook geen rijontzegging meer gekregen. Maar mijn vriend heeft weer kennisgeving van de politie dat het rijbewijs WEL naar de Ovj is verstuurd.

En het CBR heeft hem nooit ontvangen!

Ovj zegt weer dat het rijbewijs na invordering door de politie is verstuurd naar het CBR opv art. 130. Politie zegt rijbewijs is na invordering verstuurd naar OvJ obv art. 164. Dus er is wel degelijk een fout gemaakt want het rijbewijs is nergens! Niet bij politie niet bij Ovj niet bij CBR en niet bij cvOM. Dus gewoon kwijt geraakt door iemand.

En nee het CBR heeft hem niet gehad..want mijn vriend heeft dmv testen bij CBR een nieuw rijbewijs aangevraagd en gekregen bij de gemeente..het oude zweeft nog steeds ergens rond alleen niemand weet waar..

dan wil ik u ook even corrigeren: de rijontzegging is idd een straf voor een grove fout hij is verschrikkelijk stom geweest maar heeft zijn straf uitgezeten d.m.v. taakstraf, boetes en een halfjaar rijontzegging die hij al heeft gehad!! Hij had namelijk geen rijbewijs om in te leveren bij het parket! die was al ingevorderd!
dus naar mijn mening hebben ze wel degelijk een fout gemaakt waar mijn vriend nu nog steeds de dupe van is ze zijn het rijbewijs kwijtgeraakt.. of het is na invordering door politie gewoon nooit verzonden..of kwijtgeraakt in de post..niemand weet het.. en helaas geeft niemand zijn fouten toe en wijzen ze alleen maar naar elkaar..Ja mijn vriend heeft een fout gemaakt..geeft die ook toe..heeft die van geleerd maar is er ook voor geboet en allang voor gestraft..

Wat de medewerker vd af invorderen rijbewijzen wel zegt is dat het idd erg bureaucratisch is enz.. mijn vriend had een handtekening moeten zetten onder een brief..een brief die hij in december 2009 had ontvangen waarin werd verzocht het rijbewijs in te leveren...maar hij had geen rijbewijs en kon hem ook niet inleveren..dan had die dus een handtekening moeten zetten wordt gezegd..alleen uit de brief bleek helemaal nergens dat die een handtekening moest zetten! Hij is met de brief naar de politie destijds gegaan..en die zeiden ohh das een fout joh..je moet hem als niet verzonden beschouwen..
 
Antwoord Beheerder:

U moet dit uit elkaar houden; Het rijbewijs van uw vriend is ingevorderd. De ovj mag het dan maximaal 6 maanden houden. Dit staat geheel los van de straf die de rechter heeft opgelegd, dus ook los van de rijontzegging. De officier heeft het recht het rijbewijs te houden tot de straf is uitgesproken (maar max 6 mnd). Dat door de rechter een rijontzegging is opgelegd heeft daar per saldo niets mee te maken. Dat staat dus echt los van elkaar, dus die rijontzegging heeft hij niet uitgezeten.

Als u hierover meer duidelijkheid wilt zult u een advocaat in arm moeten nemen, maar ik geef het weinig kans.

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan onterechte ontzegging rijbevoegdheid:

wordt strafrecht uit Tsjechie overgenomen?
      [Gesteld in Strafrecht]
2007-07-29 18:10:25
Mijn rijbewijs is ingevorderd. Wat nu?
      [Gesteld in Verkeersrecht]
2009-12-02 20:16:15
Onterechte oplegging rijontzegging aan te vechten?
      [Gesteld in Autoverzekering]
2011-06-19 21:25:24
Is rijontzegging een onderwerp bij sollicitatie?
      [Gesteld in Advocaten-Utrecht]
2012-07-27 17:09:31
gratie aanvragen bij rijontzegging, zinvol?
      [Gesteld in Advocaten-Overijssel]
2014-12-29 21:33:18

Gemiddelde score Verkeersrecht: 8.9 (15x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258133
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+