Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Geschiedenis
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Geschiedenis en krijg online een antwoord van de specialist in Geschiedenis

Zelf een vraag over Geschiedenis? Klik hier.
Meer vragen over Geschiedenis.
De huidige beheerder van de rubriek Geschiedenis:
Naam: Henry van der Burgt
Bedrijf: Niet van toepassing
Reactiesnelheid: 19 uur
Waardering: 5.8 (van max. 10)
Meer informatie over Henry van der Burgt vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over GeschiedenisVragen over Geschiedenis via RSS. Klik hier.
RSS over Geschiedenis op jouw website?Vragen over Geschiedenis op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over GeschiedenisVragen over Geschiedenis via E-mail. Klik hier.

De blokkade van Berlijn?

[Gesteld op: 25-05-2010]

Toelichting:
Hallo, ik heb een werkstuk o0ver de koude oorlog. En een van mijn deelonderwerpen gaan over de blokkade van Berlijn. Kan u mij helpen? Ik moet weten wat de orzaken zijn, waarom het een koude oorlog conflict is, hoe het conflict vrliep en hoe het is afgelopen. Ik weet niet of het mogelijk is maar kan je de antoowrd misschien direct naar mijn email sturen?? (work.for.school2010@gmail.com).

alvast bedankt!

StudentGirl
Antwoord:
Hallo StudentGirl,

helaas ben ik niet in staat om mijn antwoord direct naar u e-mail adres te sturen, maar als het goed is krijgt u wel een bericht dat uw vraag hier beantwoord is. Nu over naar uw vraag:

Oorzaken van de Blokkade van Berlijn
De oorzaken van de Bokkade van Berlijn moeten (zoals voor zoveel conflicten van de Koude Oorlog) gezocht worden in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog. Nadat de Geallieerde machten Duitsland hadden ingenomen en als overwinnaars uit de oorlog kwamen bedacht men een plan om te voorkomen dat Duitsland in de toekomst weer zo'n sterke militaire macht zou kunnen worden. Als onderdeel van dit plan werd Duitsland opgedeeld in 4 delen, ieder bestuurd door een ander land (Sovjet-Unie, Verenigde Staten, Groot-Brittanië en Frankrijk). Ook de Duitse hoofdstad Berlijn werd op eenzelfde wijze opgedeeld. Hierbij deed zich echter het probleem voor dat Berlijn ver in het oosten, midden in het gebied van de Sovjet-Unie lag, terwijl de ander 3 landen hier wel toegang tot wilde hebben.

Langzaam aan begonnen de verhoudingen tussen de Sovjet-Unie en de westerse landen echter te verslechteren. De tegenstelling tussen de autoritaire en communistische Sovjet-staat en de democratische en kapitalistische westerse landen was zeer sterk, en beiden systemen wilde laten zien dat zij de machtigste in de wereld waren.

Verloop van de Blokkade van Berlijn
Als een onderdeel van deze ideologische botsing achtte de Sovjet-Unie het noodzakelijk de westerse landen in juni 1948 uit Berlijn te weren, in de hoop dat zij de stad zouden opgeven. Zij stuurden goederentreinen en rivierboten uit West-Duitsland terug, sneden de communicatielijnen over water en land af. Ook trachtte men de economische invloed van het westen te verkleinen door in plaats van de Deutsche Mark de Ostmark te introduceren, maar deze sloeg nooit echt aan. Door veelvuldig radio en nieuwspropagande te gebruiken probeerde men de bevolking van West-Berlijn van de communistische zaak te overtuigen en diens geloof in de westerse landen neer te slaan.

De westerse landen moesten nu met een oplossing komen, en vonden deze in de later zo beroemd geworden Berlijnse Luchtbrug. Er waren in de na-oorlogse afspraken namelijk een drietal luchtroutes vast komen te staan waar de westerse landen vrij doorheen mochten vliegen. Door enkel ongewapende transportvliegtuigen te sturen zouden de Sovjets de vliegtuigen niet terug kunnen sturen als een "militaire dreiging". Hoewel de luchtbrug een gigantische organisatie en coördinatie vereiste groeide hij uitzonderlijk snel. Op zijn hoogtepunt in augustus 1948 werden per dag 1500 vluchten uitgevoerd waarmee zo'n 5000 ton aan goederen Berlijn binnen kwam. Toen de winter aanbrak nam het aantal goederen nog verder toe omdat de stad nu duizenden tonnen aan kolen nodig had om de stad te stoken.

Einde van de Blokkade van Berlijn
In april 1949 kwamen de eerste berichten van de Sovjets dat zij bereid waren de Blokkade van Berlijn op te heffen. Eén maand later was het dan ook zover en konden de reguliere transporten over land worden hervat. De luchtbrug bleef echter nog wel enige tijd bestaan om snel een extra voorraad op te kunnen bouwen, en werd ook als back-up gezien mocht het in de toekomst nogmaals fout gaan in Berlijn.

Waarom is dit een conflict dat binnen de Koude Oorlog past?
Het antwoord op deze vraag is vrij simpel. Het waren tenslotte niet de politiek-militaire belangen van West-Berlijn die tot de Sovjet-Unie aanzette om de stad in te nemen. Er was ook geen praktische reden voor te bedenken, behalve dat men de westerse landen uit Berlijn wilde verdrijven. Het ging hier dus om een ideologische strijd, een conflict tussen communisme en kapitalisme. De Sovjet-Unie wilde laten zien dat het niet bang was voor de westerse landen, en dus best heel Berlijn voor zichzelf durfde te nemen. Tegelijkertijd wilde de westerse landen niet alleen de bevolking van Berlijn van goederen voorzien, maar ook laten zien dat zij machtig genoeg waren om een hele stad via de lucht van goederen te voorzien. Beiden partijen handelden op de eerste plaats uit machtsvertoon en ideologische belangen, daarna pas uit rationele en praktische motieven. De Blokkade van Berlijn was daarom ook een conflict in de lijn van de Koude Oorlog omdat het geen "echte" strijd was. Er werd niet met wapens geschoten, maar met machtsvertoon en propaganda. Ondanks dat de politieke leiders met harde woorden spraken en er een hele grote dreiging van oorlog was, waren beiden partijen ook continue bezig om te voorkomen dat deze daadwerkelijk uit zou breken. Het leek daarom meer op schermen dan op een zwaardgevecht.

Ik hoop dat dit je enige basis biedt voor je werkstuk. Mocht je verder nog vragen hebben dan hoor ik het echter graag.

Met vriendelijke groet

Henry van der Burgt
Beantwoord door:
Henry van der Burgt
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Geschiedenis:
Levende Geschiedenis


Gerelateerde vragen aan De blokkade van Berlijn?:

ik ben altijd moe en de dokter vindt niets?
      [Gesteld in Lymfeaandoeningen]
2007-04-04 12:59:10
mijn vriend heeft schrik me sexueel aan te raken
      [Gesteld in Psychologie]
2008-01-08 12:00:38
Blokkade vanaf 6e jaar
      [Gesteld in Hypnotherapie]
2010-02-14 14:08:50
Overloop van Oost naar West Duitsland
      [Gesteld in Geschiedenis]
2013-03-23 23:24:47
aan Neuroloog/Anesthesist
      [Gesteld in Neurologie]
2017-09-27 12:54:49

Gemiddelde score Geschiedenis: 6.0 (237x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+