Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » NLP
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek NLP en krijg online een antwoord van de specialist in NLP

Zelf een vraag over NLP? Klik hier.
Meer vragen over NLP.
De huidige beheerder van de rubriek NLP:
Naam: Hans Dalhuijsen
Bedrijf: Institute of social engineering
Reactiesnelheid: 88 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Hans Dalhuijsen vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over NLPVragen over NLP via RSS. Klik hier.
RSS over NLP op jouw website?Vragen over NLP op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NLPVragen over NLP via E-mail. Klik hier.

Waar kunnen mijn zus en neef terecht ?

[Gesteld op: 20-05-2010]

Toelichting:
Mijn neef is 31 jaar en nu blijkt dat hij vanaf zijn middelbare school gelogen heeft over opleiding, werk e.d. Hij heeft alles verkocht wat hij had en woont nu bij zijn ouders. Hij is in het verleden veel verhuisd i.v.m. verschillende banen in het buitenland van zijn vader en geeft in een lang gesprek aan dat hij diepongelukkig is geweest. Hij heeft mij (niet zijn ouders) verteld dat hij nooit zijn studie heeft afgemaakt. Hij heeft gelogen over een baan die hij in (stad) zou hebben. Ook heeft hij geld van mijn zus gestolen. E.e.a. is uitgekomen, maar hij zit nu al 6 maanden op zijn kamer met alleen een computer. Mijn zus is de wanhoop nabij. Mijn zwager gaat de confrontatie aan en de sfeer is dus om te snijden. In een gesprek met hem, heeft hij aangeven dat hij wel verder wil, maar niet weet hoe hij het aan moet pakken. Hij vertelt vaak en heel emotineel over het gemis van een hecht gezin en een echte vader en dat hij vroeger geslagen is. Op dit moment heeft hij niets anders dan zijn kamer bij zijn ouders thuis. Ik heb met hem overlegd om te zoeken naar hulp. Graag uw reactie
Antwoord:
Geachte vragensteller/ster,
In uw vraag lees ik dat uw neef zich thuis nooit echt veilig heeft gevoeld. Als baby heeft hij in het ‘autoritaire’ gezin met een op werk gerichte vader, zijn basisveiligheid niet kunnen opbouwen. In algemene termen lijkt het erop dat hij zijn vader als een bedreigende externe autoriteit heeft gezien en nog ziet, die hem steeds wees en wijst op zijn ‘fouten’ en hem daarvoor ook fysiek strafte.
In algemene zin is een autoriteit iemand die zichzelf met zijn cognitieve hersenen bestuurt, vanuit zijn eigen normen leeft en deze normen ook oplegt aan zijn omgeving. Dit is een stressvol bestaan waarin weinig ruimte is voor alles wat met gevoel te maken heeft. Een belangrijk gegeven is, dat een autoriteit zich nooit zelf verantwoordelijk voelt voor zijn gedrag. Hij gedraagt zich volgens de regels en alles dat van zijn gedrag niet uitpakt zoals het hoort of moet zijn, is de schuld van de ander. Autoritaire ouders maken zo (onbewust) hun kinderen verantwoordelijk voor hun eigen welzijn. Voor deze kinderen een ondraaglijke last want dit kunnen ze nog niet aan.
En als kinderen in deze onmogelijke situatie niet voldoen aan de eisen van de externe autoriteit, dan worden ze gestraft, waardoor ze nog meer onveilig worden.

Plaats je dit autoritaire gezin in een expat omgeving, waar sociaal wenselijk en genormeerd gedrag vereisten zijn, dan kan elk afhankelijk kind in situaties belanden waarin van hem sociaal gedrag wordt gevraagd waaraan hij nog niet toe is. Vervolgens wordt hij gestraft voor zijn falen.
Dit kan bij het kind tot diepe onbewuste overtuigingen leiden als:
‘Ik kan het niet goed doen dus wordt ik niet geaccepteerd.’
‘ik mag hier helemaal niet zijn’, ‘niemand houdt van mij’,
‘ik kan helemaal niets, ik ben dom’,
In het geval van uw neef kan dit leiden tot het verkopen van alles wat je hebt gehad en je terugtrekken bij je ouders. Die kunnen dan zien dat je de overtuigingen hebt waargemaakt die ze bij je hebben ingeprogrammeerd.

In uw specifieke situatie spelen waarschijnlijk ook overtuigingen als:
‘Man zijn is zijn zoals mijn vader: alleen maar werken, geen tijd voor dierbaren, altijd stress, liefdeloos, hardvochtig.’
En tegelijkertijd ook; ‘Ik ben ook een man maar ik wil niet worden als mijn vader.’
Zo kan bijvoorbeeld de situatie ontstaan dat als vader ‘opleiding’ belangrijk vindt, je dit moet doen uit angst voor straf en je dit tegelijkertijd niet wilt doen, omdat je anders net zo wordt als je vader. Is het gezin autoritair en bedreigend genoeg, dan ligt het voor de hand te zeggen dat je een opleiding doet terwijl dat niet zo is. Liegen is voor veel jongeren de enige oplossing om een probleem als dit voor zich uit te schuiven.

Uw zwager legt kennelijk, net als alle autoriteiten, de schuld voor de situatie bij uw neef.
Uw neef heeft onder dwang nu tegen zijn vader gezegd, dat hij het probleem wil oplossen, maar dat hij niet weet hoe.
Dit illustreert opnieuw zijn angst om fouten te maken en zijn afhankelijkheid van de externe autoriteit. Reikt vader een oplossing aan dan kan uw neef die straffeloos gaan doen.
Zeker is ook dat elke door vader aangedragen oplossing niet zal worden geaccepteerd, omdat hij van zijn vader komt. Uw neef wil niet zijn zoals zijn vader.
En deze laatste wordt nu aangesproken op een verantwoordelijkheid als vader, die hij nimmer heeft opgepakt. Boeiende dynamiek op een hoog spanningsniveau.

De oplossing voor uw neef zit erin dat hij zich losmaakt van zijn ouders. Dit door zelf weer de verantwoordelijkheid voor zijn leven op te pakken. Hij is 31 en mag alles; hij is toegerust voor alles wat hij in zijn leven wil.
Hiervoor dient hij zijn basisveiligheid opnieuw op te bouwen en ook zelf weer de voorzitter te worden van zijn eigen ‘interne raad van bestuur’. Heeft hij deze voorwaarden voor zelfstandig zijn weer tot zijn beschikking, dan kan hij de beperkende normen en overtuigingen zoals boven genoemd opruimen.
Een en ander kan in een aantal coachingssessies, die zijn gericht op de manier waarop babies en peuters tot ca 3 jaar hun ervaringen in hun diepste psyche opslaan. Essentieel daarbij is dat uw neef zelf verantwoordelijkheid neemt voor dit leerproces én voor het verloop van de coachingssessies. Effectieve protocollen en technieken hiervoor zijn onder meer bekend bij Trainers en Master Coaches in Interculturele NLP, waar dit onderdeel uitmaakt van hun opleiding.
Therapievormen die een afhankelijkheidsrelatie (therapeut - patiënt) vooronderstellen zullen hier minder effectief zijn. Dit daar uw neef de therapeut daarin opnieuw als een externe autoriteit zal zien, die hij om die reden zal moeten gehoorzamen. Gebeurt dit dan komt het oude gedrag meestal snel weer terug, bijvoorbeeld in de eerstvolgende confrontatie met zijn vader. En ‘last but not least’, uw neef is niet ziek of zo. Zijn problemen zijn niet ongewoon.
Wilt u meer informatie of een verwijzingsadvies, dan kunt u mij daarvoor mailen of bellen.

Met vriendelijke groet,

Hans Dalhuijsen

Beantwoord door:
Hans Dalhuijsen
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek NLP:
NLP Therapie


Gerelateerde vragen aan Waar kunnen mijn zus en neef terecht ?:

wat is de juiste volgorde van handelen.
      [Gesteld in maatschappelijk werk en dienstverlening (MWD)]
2009-02-07 23:01:38
Hebben bewindvoerder en notaris juist gehandeld?
      [Gesteld in Notaris-Utrecht]
2010-03-10 17:42:57
Ik ben verliefd & weet niet wat doen.
      [Gesteld in Dating]
2015-05-16 01:56:59
Ik ben verliefd & weet niet wat doen.
      [Gesteld in Dating]
2015-05-16 01:56:47
Ik ben verliefd & weet niet wat doen.
      [Gesteld in Dating]
2015-05-16 01:56:56

Gemiddelde score NLP: 8.8 (165x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+