Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Longziekten » Legionella
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Legionella en krijg online een antwoord van de specialist in Legionella

Zelf een vraag over Legionella? Klik hier.
Meer vragen over Legionella.
De huidige beheerder van de rubriek Legionella:
Naam: Ing. A.W. ten Have
Bedrijf: Ten have wateradvies
Reactiesnelheid: 715 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over Ing. A.W. ten Have vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over LegionellaVragen over Legionella via RSS. Klik hier.
RSS over Legionella op jouw website?Vragen over Legionella op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over LegionellaVragen over Legionella via E-mail. Klik hier.

is er risico op legionella bij het spoelen van wc

[Gesteld op: 19-05-2010]

Toelichting:
Bij een festival wil ik dit jaar de toiletten spoelen met water uit een gracht. Tijdens het vervoer is er echter een risico dat het water boven de vijfentwintig graden komt. Moet ik maatregelen nemen om legionella te voorkomen ook al gebruik ik het water alleen voor het spoelen van toiletten?
Antwoord:

L.S.,

Om het risico in verband met Legionella te bepalen kan de onderstaande redenering gevolgd worden.

1. Risico Legionella in grachtwater.
De aanwezigheid van Legionella in oppervlaktewater is regelmatig aangetoond door middel van bacteriologisch onderzoek. Echter, de hoeveelheden blijken meestal zeer laag, vanwege de lage temperaturen van het oppervlaktewater in Nederland. Denk daarbij aan onderzoek van openbare fonteinen, sproeiwater bij tuincentra en dergelijke. Meestal blijft de temperatuur van oppervlaktewater onder de 20 graden, waardoor Legionellagroei nauwelijks waargenomen kan worden. In oppervlaktewater wordt natuurlijk wel enorme bacteriegroei waargenomen van een andere categorie, waardoor het meestal moeilijk of onmogelijk is om specifiek Legionellagroei aan te tonen.
Het risico van de aanwezigheid van Legionella in oppervlaktewater met een temperatuur lager dan 20 graden mag als verwaarloosbaar worden beschouwd.

2. Risico Legionellagroei bij opwarming oppervlaktewater.
Net als in leidingwater bestaat er een redelijk risico op bacteriegroei indien het oppervlaktewater opwarming ondervindt. Naast Legionella zullen andere bacterien zich vermenigvuldigen. In dergelijk water is het meestal moeilijk om Legionellagroei aan te tonen omdat bij laboratoriumonderzoek de voedingsbodems overgroeien met andere bacteriegroei. Indien wel Legionellagroei kan worden aangetoond zien we een direct verband tussen de mate van opwarming/temperatuur, de tijd van opwarming (kweektijd) en de hoeveelheid Legionella.

3. Mate van blootstelling aan waternevels bij wc-spoeling.
Er is weinig wetenschappelijk onderzoek naar de mate van blootstelling aan waternevels en het risico van een besmetting met Legionella uit deze waternevels.
Bij een douche is het duidelijk dat de gebruiker een maximale blootstelling ondergaat. Bij een wastafelkraan en bij een wc wordt over het algemeen aangenomen dat er geen "relevante" aerosolvorming plaatsvindt. In de huidige inzichten op het gebied van Legionellapreventie (ISSO 55.1) wordt ook een toilet of urinoir aangemerkt als een tappunt zonder relevante aerosolvorming.
Dat betekent dat er geen relevant risico is, ook al wordt het toilet gespoeld met water waarin Legionella aanwezig is.
Een belangrijke opmerking is dat er nog weinig onderzoek is uitgevoerd naar de risico's op Legionella, in relatie tot de mate van blootstelling in combinatie met de mate van Legionellagroei in het water. Met andere woorden: indien in het water een enorme mate van Legionellagroei aanwezig is kan het best zijn dat ook bij een zeer geringe mate van blootstelling al een relevant besmettingsrisico bestaat. Denk bijvoorbeeld aan de whirlpool in Bovenkarspel. Dat bleek een demonstratiewhirlpool: de slachtoffers waren allen voorbijgangers en geen van hen heeft daadwerkelijk in de whirlpool gezeten. Welke mate van blootstelling hebben we dan mee te maken?

4. Gevoeligheid van blootgestelde personen.
Uit allerlei medische informatie en feiten van slachtoffers blijkt dat het besmettingsrisico een relatie heeft met de gevoeligheid van de persoon voor besmetting. Gezonde mensen hebben een hogere weerstand dan bijvoorbeeld mensen met een longaandoening.

5. Opwarming tijdens transport?
U noemde opwarming tijdens het vervoer. Ik neem aan vervoer van de toiletten.
Theoretisch zou dan restwater in de toiletten worden opgewarmd tot omgevingstemperatuur, misschien wel tot meer dan 25 graden.
Bij opstelling van de toiletten wordt dit water echter weggespoeld en ververst voor oppervlaktewater dat onder de 20 graden zal zijn. De resterende bacteriegroei in de leidingen en aansluitingen worden daardoor verdund, waardoor deze niet meer meetbaar zijn, ook al zijn deze nog aanwezig.
Een optie is om de laansluiteidingen en toiletten droog te maken bij transport. De afvoeren en toiletpotten/urinoirs worden gedesinfecteerd bij de schoonmaak, met chlorix.
Het risico van deze opwarming van restwater kan worden verwaarloosd indien bovenstaande situatie wordt bedoeld.

6. Optelsom risico's.
Uitgaande van bovenstaande situaties en risico's kan het gebruik van oppervlakte water als spoelwater voor toiletten worden gezien als een toepassing zonder relevante risico's op Legionella. De combinatie van een laag risico op blootstelling (geen relevante verneveling) en een laag risico op Legionellagroei in oppervlaktewater van 20 graden of minder kan als een verwaarloosbaar risico  op Legionella worden beschouwd.

Ik vertrouw erop u met bovenstaande toelichting van dienst te zijn.
Indien u naar aanleiding hiervan nog vragen heeft hoor ik het graag.

Met vriendelijke groet,

Anton ten Have
06 2278 6678

Beantwoord door:
ing. A.W. ten Have
profielpagina


Gerelateerde vragen aan is er risico op legionella bij het spoelen van wc:

graag ontvang ik meer info over schaamlipverkleing
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2007-03-15 22:11:00
Pensioenregeling: wat zijn mijn rechten?
      [Gesteld in Pensioen]
2009-03-13 11:10:11
Eigen risico bij W.A. ?
      [Gesteld in Verzekeringen]
2009-04-20 15:55:57
Legionella in appartement wat lang niet is bewoond
      [Gesteld in Legionella]
2009-10-15 16:13:59
Kraan voor gebruik laten lopen
      [Gesteld in Legionella]
2010-01-11 15:12:03

Gemiddelde score Legionella: 8.8 (6x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+