Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Belgie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Belgie en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Belgie

Zelf een vraag over Belastingen-Belgie? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Belgie.

Beheerder worden?

De rubriek Belastingen-Belgie heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Belastingen-Belgie Klik hier.

RSS over Belastingen-BelgieVragen over Belastingen-Belgie via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Belgie op jouw website?Vragen over Belastingen-Belgie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-BelgieVragen over Belastingen-Belgie via E-mail. Klik hier.

Belastingen betalen zelfstandig onthaalouder

[Gesteld op: 18-05-2010]

Toelichting:
Ik ben zelfstandig onthaalouder,samen met een collega die ook van statuut zelfstandig onthaalouder is wij baten een mini creche uit met een maximum van 17 kinderen. Die andere persoon baat deze zaak al reeds 3 jaar uit en vanaf 2009 1 januari ben ik bij haar gestart als zelfstandige. Ik betaal per kwartaal 644,18 euro aan sociale bijdragen en krijg daarvan per jaar een fiscaal attest voor bij mijn belastingen. Daarnaast heb ik ook een verzekering gewaarborgd loon en daarvan krijg ik ook een attest voor bij mijn belastingen. Verder ben ik niet getrouwd niet wettelijk samenwonend. Ik heb geen leningen lopen en heb geen enkele eigendom op mijn naam staan. Ik heb ook geen kinderen ten laste. Toen ik me heb ingeschreven als zelfstandige hebben ze mij meerdere malen bevestigd dat ik geen belastingen zou moeten betalen. We leveren wel fiscale attesten af aan de ouders en ook mijn collega stopt de kopies van die attesten in haar belastingen. We vallen onder het forfetair stelsel. Maar zij stort me iedere maand mijn loon zij investeert en we betalen elk evenveel in de vaste kosten (huur,eten kindjes...) ik heb die kopies niet in mijn belastingen ik moest van haar boekhouder mijn uittreksels van mijn bank meebrengen, die bedragen heeft mijn contactpersoon genoteerd + fiscale attest van sociale bijdrage + fiscaal attest van gewaarborgd inkomen en toen hij de berekening maakte van mijn belastingen voor 2010 kwam hij op een bedrag uit van 7000 £. Ik verdien om en bij de 1300 £ per maand. Dit bedrag kan toch niet kloppen? Mijn collega en nog vele andere mensen die dit beroep uitoefenen betalen geen of weing belastingen. Ik hoop dat u me kan helpen en me kan zeggen hoe het in elkaar zit en hoe ik op een correcte manier mijn belastingen moet indienen en hoeveel of wat ik zal moeten betalen.

mvg dank u
Antwoord:

Het is natuurlijk héél moeilijk om een fout te vinden in een belastingberekening als je die berekening en de bijhorende gegevens niet hebt. Ik tast dus een beetje in het duister. 

Als je inderdaad ongeveer 1300EUR per maand verdiend, zou zou je ongeveer 3500 EUR belastingen moeten betalen. Je zit dan al aan het marginale tarief van 40%, m.a.w. voor elke 1000EUR die je meer verdient moet je 400EUR belasting betalen.

Misschien heeft je boekhoduer de belastingvrije som vergeten in rekening te brengen (art. 131 WIB92) maar eerlijk gezegd zou mij dat verbazen.

Waarschijnlijker is dat er een fout gebeurd is bij het vaststellen van het forfaitaire belastingstelsels voor onthaalmoeders (ongeveer 15 eur/dag/kind - ik heb het juiste bedrag nu niet bij de hand). Dat zijn kosten die je niet moet bewijzen maar je wel mag in rekening brengen, misschien is je boekhouder zich daar niet van bewust.

Voor een volledig antwoord moet ik toch het antwoord op de volgende vragen hebben (desnoods in een privé e-mail):

- Verdien je EUR 1300/maand NETTO, m.a.w. heb je zoveel over nadat je de sociale bijdragen hebt betaald, de luiers aangekocht, ...

- Wie reikt de sociale attesten aan de ouders uit? Jijzelf of je partner?

 

 
Reactie vraagsteller:
Het forfetaire bedrag dat we kunnen aftrekken is 11,20 euro per dag. Wij vragen 20 euro voor een volle dag en 15 euro voor een halve dag.

Mijn partner reikt de sociale attesten uit. Ze staan op enkel haar naam en zij alleen steekt een kopie van die attesten in haar belastingen.

Mijn partner dient in: de kopies van de fiscale attesten van elk kind + fiscaal attest van sociale bijdragen + fiscaal attest gewaarborgd loon = zij betaalt geen belastingen

Ik dien in: bankuitreksels + fiscaal attest van sociale bijdragen + Fiscaal attest gewaarborgd loon = Ik zou moeten 7000 euro betalen

Het is dus zo dat ik niet investeer in de zaak enkel mijn partner,wat gebeurt er alle inkomsten komen binnen per maand en die inkomsten worden gesplitst door 2 en daarvan gaat er van elk zijn deel 35% af dus bv:2500 - 35% en dat bedrag wordt aan mij gestort de 10de van de maand en van haar deel is dit ook zo en die 70% wordt gebruikt voor de kosten (huur,eten...) te betalen dan houden we gemiddeld elk 1300 netto over maar daarvan moeten we elk nog eens 225 euro per maand aftrekken aan sociale bijdrage dus houden we elk over 1000 euro netto.

Ik denk door dat de boekhouder geen fiscale attesten heeft op mijn naam daardoor die forfetaire kosten niet kan aftrekken en ik zo daarom belastingen moet betalen aangezien ik mijn uittreksels toon.

Het kan toch niet zijn dat ik 15.000 euro verdien maximum en daarvan 7000 euro moet afgeven.

Als ik alle cijfers van alle kinderen doorstuur die op hun fiscale attesten staan + die andere getallen van sociale bijdragen en zo kan je dan iets berekenen?

Alvast bedankt voor u eerste antwoord en hopelijk kanu me verder helpen

mvg
 
Antwoord Beheerder:

Beste,

Het grote probleem is dat uw partner de fiscale attesten opmaakt, fiscaal betekent het dat uw partner geacht wordt om alle kosten voor haar rekening te nemen.

U kan dus geen beroep doen op het kostenforfait maar u kan wel uw gewone kosten "bewijzen". En als dat niet helpt (omdat u misschien niet meer alle kasticketjes hebt) dan kan je nog altijd gaan praten met je belastingsadministratie.

Als je wil dat ik je persoonlijk help, kan je mij dan een privé e-mail sturen? (info@verschoren.net)

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Belastingen betalen zelfstandig onthaalouder:

naheffing btw damesdeel
      [Gesteld in Prostitutie]
2008-04-30 15:06:06
Heb je als ondernemer ook recht op een uitkering?
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-02-23 17:05:06
ik ben zzper heb ik recht op uitkering
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-03-22 00:14:14
kan ik als startend ondernemer bijstand krijgen?
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-06-09 19:29:58
Wat kan ik nog doen?
      [Gesteld in schuldadvies & schuldbegeleiding]
2012-08-16 23:14:05

Gemiddelde score Belastingen-Belgie: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+