Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

Kleurkeuze muur woonkamer

[Gesteld op: 18-05-2010]

Toelichting:
Mijn woonkamer is 9.50 lang 2.40 hoog.
Vloer eiken laminaat. Meubelen beige en bruin. Gordijnen i.d. Alle muren en binnentrap wit. Veel licht. Ik wil deze lange muur een kleur geven, maar weet niet welke. Dank alvast.
Antwoord:

Sorry voor dit late antwoord. Ik was een paar dagen weg.

Met eiken, beige en bruin zijn een heleboel kleuren goed te combineren. Wilt u voor deze lange muur een andere kleur dan beige of bruin, met andere woorden houdt u wel van een beetje kleur, of bent u meer een ‘naturelmens’ en houdt u de tinten liever ton sur ton kleuren? Beiden kunnen een heel mooi resultaat geven.

1) andere kleuren die passen bij bruin en beige: groengeel, blauw, groen, blauw-groen, paarsblauw, roze of paars. Rood kan ook, maar die kleur ligt dichter bij het beige en bruin en contrasteert minder dan de hiervoor genoemde kleuren.

2) voor een ton sur ton interieur zoekt u een kleur in de kleurtoon van het beige of bruin, maar dan een lichtere of donkerdere en/of een fellere of fletsere nuance dan de kleur(en) die u nu gebruikt.

Verder raad ik u aan bij het bepalen van een kleur rekening te houden met de volgende punten:

 • de sfeer die u wilt creëren in de ruimte. (vrolijk, rustig, zakelijk, warm, licht, open, intiem, donker enz). Vraag u steeds af welk effect de kleur die u op het oog heeft voor u geeft.
 • Is het nodig de vorm van de ruimte te beïnvloeden met behulp van kleur? Dus moet de ruimte groter of juist kleiner lijken, of minder smal. (hoe u dit moet doen staat hierna bij de tips.)
 • De hoeveelheid en soort licht in de ruimte.
 • Uw voorkeur voor een kleur. Van welke kleuren houdt u? Hebt u een lievelingskleur? Een lievelingsplek? Zoek bijvoorbeeld een mooie afbeelding van een plek waar u graag bent (het bos misschien of juist het strand of de stad). Zoek vervolgens de verfkleur(en) die hier bij horen, neem het plaatje eventueel mee naar de winkel en vraag hulp.

Licht groengeel vind ik erg mooi bij donkerbruin, omdat deze kleur prachtig contrasteert met de vaak rode of oranjerode basis van donkerbruin en veel houtkleuren. Het is bovendien een warme kleur (door het geel), wat in ons klimaat, met veel grijze koele luchten, wel zo prettig is. En ook roze past prachtig bij donkerbruin. Maar als turkooise helemaal uw kleur is, ga daar dan voor. (ook heel mooi met donkerbruin). Het gaat erom dat u de kleur kiest die u heel mooi vindt, die past bij uw meubels en goed in uw ruimte uitkomt (zie de tips) Neem niet zomaar een kleur over omdat het trend is of iemand dat zegt. Vindt u het moeilijk om te kiezen, maak dan eerst een moodboard. Een moodboard is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting en/of nieuwe kleuren. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. Kies dat wat u het meest aanspreekt, wat u écht mooi vindt. U kunt weer iets toevoegen of weghalen als het toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die u voor de ruimte zoekt.

Ik geef u nog wat algemene tips over kleur en kleurgebruik:

 • Het beste kunt u een kleurenplan maken voordat u een ruimte gaat inrichten. Een kleurenschema voor een ruimte kan gemakkelijk vijf of zes kleuren bevatten. Een aantal lichtere tinten, een (of twee) accent kleuren en één of twee donkere kleuren. Betrek in het kleurenplan alle materialen, meubels en voorwerpen die in de kamer komen.
 • De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleur, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.
 • Voor actie en spanning kiest u complementaire kleuren, zoals lime groen met rood of citroengeel met paarsblauw.
 • Het aanbrengen van kleine kleurnuances binnen één kleurtoon verlevendigt een ruimte Denk maar aan de natuur. Waarom vinden we dat zo mooi? Omdat er wel duizenden verschillende tinten bruin of groen of geel in voorkomen. Als je bij de inrichting van een ruimte ook meer verschillende kleurnuances aanbrengt, kun je dat effect benaderen. Dus gebruik binnen een kleurtoon, meerdere nuances (licht en donker) om een ruimte spannender te maken.
 • Kleuren hebben een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, veel paarsen, en de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.
 • Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken zoals muren. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurnuances hebben (dus lichte en donkere nuances van één kleur).  
 • Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.
 • Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken kan ook de lengte van een lange wand gebroken worden.
 • Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.
 • Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in uw huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, dat kan een groot verschil geven.

Hoop dat u zo een eind op weg bent naar het vinden van de juiste kleur voor de muur.

Veel succes.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs

Oranje Nassaulaan 123

2051 HL Overveen

t 023 - 5269002

f 023 - 5269004

e info@havenaarinterieurs.nl

www.havenaarinterieurs.nl

 

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Kleurkeuze muur woonkamer:

Huiskamermuur donker (leizwart) verven
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2007-11-23 19:00:01
Kleur muren en gordijnen in woonkamer
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2008-09-07 14:14:16
welke kleur kan ik die muur doen?
      [Gesteld in Interieur-Utrecht]
2009-02-25 10:04:24
Van wie is de terrasmuur ?
      [Gesteld in Tuin]
2010-02-25 12:49:08
Buren bepalen kleur kozijn tussenmuur onze zijde.
      [Gesteld in Tuin]
2010-11-04 22:12:36

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+