Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening » Mediation
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Mediation en krijg online een antwoord van de specialist in Mediation

Zelf een vraag over Mediation? Klik hier.
Meer vragen over Mediation.
De huidige beheerder van de rubriek Mediation:
Naam: Wim
Bedrijf: Sf
Reactiesnelheid: uur
Waardering: 0.0 (van max. 10)
Meer informatie over Wim vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over MediationVragen over Mediation via RSS. Klik hier.
RSS over Mediation op jouw website?Vragen over Mediation op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over MediationVragen over Mediation via E-mail. Klik hier.

2 Hypotheken+NHG, uitkopen, samenlevingscontract

[Gesteld op: 17-05-2010]

Toelichting:
Beste Gratis Adviseur,
Helaas hebben wij(ik en mijn ex) in januari j.l. besloten onze relatie te beŰindigen. In het verleden hebben we niet altijd even slimme keuzes gemaakt waardoor we nu in de volgende situatie zitten:

2 huizen:
- 1 te koop staand sinds 2008 en momenteel verhuurd. Hypotheek van 126.000.-.
- 2 Nieuw huis sinds 2008, hypotheek van 252.000.-
Beide hypotheken hebben NHG.
Bij huis 1 geldt dat de waarde momenteel schommelt rond 115.000.- en van het nieuwe huis rond 218.000.-.

Woonsituatie
- ik woon momenteel bij mijn ouders, daar ook ingeschreven. Mijn ex en dochter wonen in het nieuwe huis. Gezien mijn baan is co-ouderschappen etc geen optie. Er komt een omgangsregeling, dat zal wel lukken.
- Ik verdien pakweg 45k p.j. en zij 16k p.j.
- het samenlevingscontract is nog niet verbroken
- al het geld wordt nu nog vanuit een grote hoop 50/50 verdeeld en van wat overblijft betalen we elkaar een maandelijkse toelage.

Waar ben ik bang voor?
- ALLE restschulden worden op mij verhaald: mijn EX-verdient niet genoeg en de eerste zorg ligt logischerwijze bij mijn dochtertje.
- ik krijg de hypotheek van het nieuwe huis niet op mijn naam ondanks dat ik volgens mij in staat ben die hypotheek te betalen plus kinderalimentatie.

Wat wil ik?
Eruit komen met zo min mogelijk schulden, liefst geen. Het zou me verbazen als een van ons 2 ook maar een lening zou kunnen krijgen. Ik wil best in het nieuwe huis blijven wonen tot de huizenmarkt op nivo komt.

Mijn vraag: heeft er iemand ervaring en kennis over hoe we dit het beste kunnen oplossen? Ik wil niet dat de hypotheekbank in paniek raakt oid.

Groetjes en bedankt,
Laurens
Antwoord:

Hallo Laurens,

 

Ik kan me voorstellen dat je even door de bomen het bos niet meer ziet, Ik vind in ieder geval positief in je verhaal dat ik het gevoel krijg dat jullie er ook samen uit willen komen. Dat helpt in ieder geval, ik hoop dan ook dat julllie bijv. met behulp van een mediator tot goede onderlinge afspraken kunnen komen. ik weet niet bij welke bank je hypotheek loopt, maar volgens mij is het zeker te overwegen toch met hen te gaan praten. Je zult toch een keer met de billen bloot moeten naar hen toe. En ook zij hebben er alle belang bij dat de hypotheek rente en aflossing worden betaald en dus geen belang dat jullie het huis of beide huizen moeten verkopen tegen een bedrag dat lager is dan de hypotheek schuld. Maar dat hangt ook wel weer een beetje af van de bank, de een is wat menselijker dan de ander.

 Je kunt natuurlijk ook eens vrijblijvend bij een andere bank informeren of zij bereid zouden zijn je een hypotheek te verstrekken, maar ik kan me voorstellen dat dat lastig is. Het hangt overigens wel van het totaal plaatje af: wat zijn er nog aan evt. andere schulden, zit er nog groei in jouw inkomen, kan je ex meer gaan werken etc. etc. Soms kan ook een mogelijkheid zijn dat anderen, bijv. jouw ouders garant staan voor een lening, dat kan helpen als jouw inkomen volgens de bank niet voldoende is ( daar zijn vrij strakke regels voor), maar jij in staat bent zuinig te leven en jouw ouders dat vertrouwen ook hebben.

 Juist bi j een mediation kun je samen besluiten welke afspraken je wilt maken, al zal in sommige gevallen de bank wel moeten meewerken. Maar dat is ook weer afhankelijk op wiens naam het huis en de hypotheek staat. Echt maatwerk dus. 

 Als jullie een mediator zoeken zou ik in ieder geval kijken naar iemand die specialist is op dit gebied en ook duidelijk kennis van financiële zaken of met iemand op dat gebied samen werkt. Je kunt bijv. kijken op de lijst van het Nederlands Mediation Instituut ( NMI) of bij de VFAS.  Oriënteer je in ieder geval goed, de goedkoopste is niet altijd de beste en vraag in dit geval ook naar specifieke financiële kennis.

 Sterkte met alles.

 Marianne van der Meulen

 
Reactie vraagsteller:
Hallo Marianne,
Allereerst bedankt voor je snelle reactie! Het zal idd maatwerk etc worden. We komen er vast wel uit, alleen uiteindelijk komt alles bij mij terecht en daarom wil ik weten hoe juridisch e.e.a. in de steel zit.

Op het moment dat mijn ex en dochter een huurhuisje met huursubsidie hebben stappen we asap naar een mediator. Maar zij moeten eerst 'veilig' zitten.

Maar het principe 'een kale kip kan je niet plukken' blijft gelden: als ik haar uitkoop moet ze mij mss wel 10k-20k euro betalen. Dat kan ze niet betalen en de notaris zal niks laten passeren cq aanpassen. Ik wil graag een paar voorbeelden hoe een aantal van dit soort zaken zijn opgelost. Een hypotheek op een huis van 218k krijg ik wel, zeker met mijn ouders, maar 252k is een ander verhaal.

Is het verstandig om een onafhankelijk financieel adviseur in de hand te nemen? Onafhankelijk van mijn ex? Dan kan die kennis mee bij de Mediation.

Nogmaals bedankt,
Laurens.
 
Antwoord Beheerder:

Hallo Laurens,

 

Hoe zaken juridisch in de steel zitten kan alleen iemand beantwoorden die ook jullie leningovereenkomsten kent, jullie evt. huwelijkse voorwaarden e.d. de algemene voorwaarden van de bank, enz. enz. enz.  Je kunt daarvoor natuurlijk een onafhankelijk financieel adviseur in de arm nemen, maar het klinkt nog steeds alsof jij en je a.s. ex op een goede manier uit elkaar willen gaan Dan kun je het ook onderdeel van de mediation maken, dus een mediator met kennis op dit gebied of iemand die op dat gebied goede contacten heeft. Ik weet niet veel van huursubsidie maar krijgt jouw ex huursubsidie zolang jullie nog getrouwd zijn en jullie gezamenlijk inkomen te hoog is?

 het is mij niet helemaal duidelijk waar je bang voor bent. Dat de bank jullie nieuwe huis zal gaan verkopen terwijl je ex en je dochter er nog in zitten? Zolang de rente en de aflossing voldaan worden zullen ze dat niet kunnen/mogen doen.

 Of je ex jou 10-20 k euro zal moeten bepalen, is iets wat jullie samen beslissen. Als zij dat niet kan, is het aan jou om te zien of je dat wilt accepteren. Wat de bank daar vervolgens mee doet, is aan de bank. Je opmerking over de notaris begrijp ik niet. Wat zal hij niet laten passeren c.q aanpassen? De notaris doet niet meer dan vastleggen wat mensen overeengekomen zijn, dus als jij met de bank bepaalde afspraken maakt die niet onwettig zijn, zal de notaris niet moeilijk doen.

 Ik blijf dan ook bij mijn advies om eens bij de bank te informeren wat de mogelijkheden zijn. Jullie zijn immers nog niet gescheiden, ze kunnen je dus helemaal niets doen. Het enkele feit dat jij meldt dat jullie misschien gaan scheiden en dat je je aan het oriënteren bent op de financiële mogelijkheden is voor hen geen enkele juridische reden om de hypotheek op te zeggen.

Zelf doe ik als mediator geen echtscheidingen en ik kan je dus ook geen voorbeelden geven. Als je me vertelt in welke omgeving je woont kan ik evt. wel kijken of ik daar echtscheidingsmediators ken die je wellicht wat verder kunnen helpen.

Groeten

 

Marianne

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Mediation:
Alimentatie Mediation
Arbeid Mediation
Conflictbemiddeling
Echtscheiding Mediation
Omgangsregeling Mediation
Ontslag MediatonGerelateerde vragen aan 2 Hypotheken+NHG, uitkopen, samenlevingscontract:

Kan ik mijn samenlevingscontract nietig verklaren
      [Gesteld in Familierecht]
2011-10-26 16:24:34
Ontbinding samenlevingscontract
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2011-12-07 12:27:27
Samenlevingscontract acuut beeindigen, kan dat?
      [Gesteld in Advocaten-Overijssel]
2011-05-30 21:40:12
Uitkopen ex zonder overwaarde huis
      [Gesteld in Scheidingsadvocaat]
2009-08-28 09:21:48
2x hypotheekrenteafrek ger. partnerschap
      [Gesteld in Hypotheken-Noord Brabant]
2009-10-01 18:56:04

Gemiddelde score Mediation: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • kunst expertise
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  257460
  Beheerders:  1024

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  168 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+