Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

Welke kleuren passen bij de kleur diamantwit?

[Gesteld op: 14-05-2010]

Toelichting:
Geachte heer, mevrouw,

Ik heb de afgelopen 2 weken onze balken en deuren in de kleur diamantwit geschilderd. Over een tijdje wil ik de muren een andere kleur geven. Welke kleuren passen in bij de kleur diamantwit? We hebben dondere teakmeubelen en een zwart bankstel. Ik wil graag een muur in een andere kleur verven dan de rest. Wat kunt u ons adviseren?
Antwoord:

Beste vragensteller,

Bij wittinten passen heel veel kleuren, eigenlijk is er geen kleur die niet bij wit past. Hoewel ik niet precies weet welke wit u gebruikt heeft (is het de kleur diamant van Histor?) omdat u geen merk of kleurnummer vermeldt, zijn de kleurencombinatie met wit en donkere teakhouten meubels en een zwart bankstel eindeloos. Ik kan er heel veel opnoemen, maar dan bent u nog niet veel wijzer vrees ik. Natuurlijk moeten de nieuwe kleuren passen bij de bestaande/al gekozen kleuren. Maar er zijn meer punten die de keus van de juiste (muur)kleur beïnvloeden. Vraag u het volgende af:

1)       houdt u wel van een beetje kleur in de ruimte of bent u meer een naturelmens? Kies in het laatste geval vooral voor rustige natureltinten en voeg eventueel wat kleur toe met behulp van accessoires.

2)       wat voor sfeer wilt u creëren in de ruimte? (vrolijk, rustig, zakelijk, warm, licht, open, intiem, donker enz)

3)       wilt u met de kleuren de vorm van de ruimte beïnvloeden? Dus moet de ruimte groter of juist kleiner lijken, of minder smal. (hoe u dit moet doen staat hierna bij de tips.)

4)       Wat voor licht er in de ruimte komt en hoeveel?

5)       Van welke kleuren houdt u? Hebt u een lievelingskleur? Een lievelingsplek?

Zoek bijvoorbeeld een mooie afbeelding van een plek waar u graag bent (het bos misschien of juist het strand of de stad). Zoek vervolgens de verfkleur(en) die hier bij horen, neem het plaatje eventueel mee naar de winkel en vraag hulp.

Ik geef wat ideeën, maar bedenk dat u eigen voorkeur en smaak heel belangrijk zijn bij de kleurkeus. Er zijn geen foute kleuren, maar u kunt wel verkeerde kleurcombinaties maken.

Helaas weet ik niet wat voor vloer u hebt. De kleur daarvan is erg bepalend voor de sfeer en dus ook voor de muurkleur(en). Bij een wat geel getinte wit staan zachte vergrijsde paarstinten bijvoorbeeld goed. Paarsblauwe (koele kleuren) en paars rode kleuren zijn ook goede combinaties. En verder groentinten, groengeel, groen en blauwgroen, gaan ook prachtig samen met gelig wit. Alle genoemde kleuren staan ook prachtig bij donker teakhout, maar kies niet alleen donkere tinten van die kleuren. Zorg dat sommige meubels ook contrasteren met de muurkleuren. Zit hier een kleur bij die u heel erg aanspreekt? Als u meer een ‘naturelmens’ bent, kies dan vergrijsde tinten van een (of meer) van deze kleuren, dat zijn grijzen met een groene, paarse, blauwe ondertoon. Of geel dat past natuurlijk ook bij de diamant kleur van Histor. En combineer een van die kleuren met witten, bruinen en/of andere grijstinten.

U kunt drie muren in een lichtere (vergrijsde) kleur verven en de vierde muur accentueren met een fellere en/of donkerdere kleur.

Ik geef u nog wat algemene tips over kleur en kleurgebruik:

 • Het beste kunt u een kleurenplan maken voordat u een ruimte gaat inrichten. Een kleurenschema voor een ruimte kan gemakkelijk vijf of zes kleuren bevatten. Een aantal lichtere tinten, een (of twee) accent kleuren en één of twee donkere kleuren. Betrek in het kleurenplan alle materialen, meubels en voorwerpen die in de kamer komen.
 • De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleur, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.
 • Voor actie en spanning kiest u complementaire kleuren, zoals lime groen met rood of citroengeel met paarsblauw.
 • Het aanbrengen van kleine kleurnuances binnen één kleurtoon verlevendigt een ruimte Denk maar aan de natuur. Waarom vinden we dat zo mooi? Omdat er wel duizenden verschillende tinten bruin of groen of geel in voorkomen. Als je bij de inrichting van een ruimte ook meer verschillende kleurnuances aanbrengt, kun je dat effect benaderen. Dus gebruik binnen een kleurtoon, meerdere nuances (licht en donker) om een ruimte spannender te maken.
 • Kleuren hebben een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Verder is het zo dat warme kleuren (rood, geel, oranje) op je af komen en een ruimte dus kleiner laten lijken. Een muur in een koele tint (blauw, veel paarsen, en de meeste groenen) daarentegen lijkt te wijken, waardoor de muur verder weg lijkt.
 • Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken zoals muren. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurnuances hebben (dus lichte en donkere nuances van één kleur).  
 • Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.
 • Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken kan ook de lengte van een lange wand gebroken worden.
 • Als kozijnen en deurposten (en/of deuren) in de kleur van de wand worden geschilderd, vallen ze niet op. Dat geeft een rustig beeld. Is het de bedoeling dat ze worden geaccentueerd, geef ze dan een andere of contrasterende kleur.
 • Bekijk verfkleuren voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.
 • Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in uw huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, dat kan een groot verschil geven.

Hoop dat u zo een eind op weg bent naar het vinden van de juiste kleur. Vraag verder advies in een goede verfzaak of schakel een interieurstylist in.

Veel succes.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs

Oranje Nassaulaan 123

2051 HL Overveen

t 023 - 5269002

f 023 - 5269004

e info@havenaarinterieurs.nl

www.havenaarinterieurs.nl

 

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Welke kleuren passen bij de kleur diamantwit?:

Welke kleur gaat niet vervelen en geeft warmte?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2008-11-30 15:58:09
kleuradvies nodig
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-03-14 16:31:15
Graag kleuradvies voor muren van mijn woonkamer.
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-05-08 21:14:07
Kleuradvies muren toilet en tienerkamer
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-06-26 20:12:54
Welke kleuren de muren geven in woonkamer+gordijn?
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-09-02 16:23:46

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+