Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Religie & Spiritualiteit » Hindoeisme
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hindoeisme en krijg online een antwoord van de specialist in Hindoeisme

Zelf een vraag over Hindoeisme? Klik hier.
Meer vragen over Hindoeisme.
De huidige beheerder van de rubriek Hindoeisme:
Naam: Ranjita
Bedrijf: Hindoedharma.nl
Reactiesnelheid: 7 uur
Waardering: 7.1 (van max. 10)
Meer informatie over Ranjita vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HindoeismeVragen over Hindoeisme via RSS. Klik hier.
RSS over Hindoeisme op jouw website?Vragen over Hindoeisme op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HindoeismeVragen over Hindoeisme via E-mail. Klik hier.

Onze werkgroep vanuit de katholieke kerk houden

[Gesteld op: 12-05-2010]

Toelichting:
een viering rondom teksten/verhalen van verschillende religie. Nu weet ik dat Hindoeisme geen religie is. Maar bestaat er een mooie tekst die gebruikt kan worden waarin de beleving van het "geloof" in uiting komt?
Antwoord:
Uw vraag is wat lastig te beantwoorden, want er zijn zovele mooie teksten en ik weet niet goed waar u precies naar zoekt. Ik heb nu twee teksten uitgekozen; ik hoop dat ze u bevallen. U kunt eventueel zelf verder kijken inde boeken waar ze uit komen.

De eerste is van Ramakrishna. Deze leefde van 1836 - 1886. Van hem wordt gezegd dat hij al bij leven verlicht was. Hij gaf zich volledig over aan God  in zijn/haar verschillende gedaanten. Zijn verlangen naar God was zo groot, dat hij verschillende visioenen kreeg en in diepe meditatie ging, van waaruit hij één werd met God. Op latere leeftijd onderwees hij leerlingen. Een leerling vroeg aan Ramakrishna: Is het mogelijk om God te zien?
Ramakrishna antwoordde: Ja zeker. Door nu en dan alleen te leven, Gods naam te herhalen en zijn lof te zingen en onderscheid te maken tussen Werkelijkheid en onwerkelijkheid - door deze middelen toe te passen, is het mogelijk om Hem te zien. Roep de Heer aan met een intens verlangen in je hart en je zult Hem zeker zien. Mensen vergieten een zee van tranen om vrouw en kinderen. Ze zwemmen in tranen om geld. Maar wie huilt om God? Roep tot Hem met een intense smeekbede en God zal zich openbaren.
(Ramakrishna - gesprekken opgetekend door M, vertaald door Swami Nikhilananda, Mirananda, Den Haag 1987, ISBN 09-6271 7659)

De tweede tekst is van Swami Vivekananda, hij is een leerlling van Ramakrishna en is degene geweest, die deze oosterse filosofie (Vedanta) naar het westen gebracht heeft. Het Hindoeïsme leert, dat God in alles is, ook in de mens. En dat we daardoor met elkaar en met het universum verbonden zijn. De volgende tekst mag dat verduidelijken.
'Het lichaam is niet de ware aard van de mens; evenmin is het denken dat, want het denken dijt uit en slinkt. Het is de Geest daarachter, het enige wat eeuwig is. Het lichaam en het denken zijn voortdurend onderhevig aan verandering en zijn in feite slechts namen van reeksen veranderlijke verschijnselen, zoals rivieren wier water onafgebroken in beweging is  maar die toch de indruk van een bestendige stroom wekken. Ieder deeltje van dit lichaam is voortdurend onderhevig aan verandering; niemand heeft meerdere minuten achtereen hetzelfde lichaam. Zo is het ook met het denken: het ene moment is het gelukkig, een volgend moment is het ongelukkig; het ene moment is het sterk, een volgend moment is het zwak - een immer veranderende draaikolk. Dat kan niet de Geest zijn, die onveranderlijk is. Verandering is alleen mogelijk in dat wat beperkt is. Het is dwaas te zeggen dat het oneindige op een of andere wijze verandert; dat is niet mogelijk. U kunt u bewegen en ik kan mij bewegen, als beperkt lichaam; elk deeltje in dit universum is voortdurend in een staat van beweging. Maar neem het gehele universum als één ding - ten opzichte van wat zou het zich kunnen bewegen? Er is niets dan het universum. Deze oneindige eenheid is dus onveranderlijk, onbeweeglijk, absoluut en dat is de werkelijke mens. Onze realiteit bestaat daarom uit het universele, niet uit het beperkte. Het is een oude misvatting , hoe gerieflijk ook, te denken dat we kleine, beperkte wezens zijn die voortdurend veranderen.'
(Swami Vivekananda, Vedanta, Stem van innerlijke vrijheid. Geselecteerd en ingeleid door Swami Chetanananda, Ankh-Hermse, Deventer 2001, ISBN 90202 5169 4)

Ik heb bewust gekozen voor moderne teksten, omdat die meer aansluiten bij de huidige beleving. Bij teksten uit de Vedas of de Bhagavad Gita zou ik veel meer willen uitleggen. Mocht u toch nog vragen hebben, dan kunt u beter contact opnemen via onze website www.hindoegeestelijken.nl. Daar vindt u ook nog meer uitleg over het Hindoeïsme.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Hindoeisme:
Advaita VedantaAyurvedaYoga


Gerelateerde vragen aan Onze werkgroep vanuit de katholieke kerk houden:

Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Wat is Scientology?
      [Gesteld in Scientology]
2006-12-14 16:42:07
Thuiswerkers hoe belasting betalen?
      [Gesteld in Belastingen]
2007-02-07 16:23:22
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08

Gemiddelde score Hindoeisme: 7.1 (62x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+