Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Vastgoed
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Vastgoed en krijg online een antwoord van de specialist in Vastgoed

Zelf een vraag over Vastgoed? Klik hier.
Meer vragen over Vastgoed.
De huidige beheerder van de rubriek Vastgoed:
Naam: Hans Goosen (MA/COM Nederland)
Bedrijf: Ma/com stad en regio makelaars
Reactiesnelheid: 18 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Hans Goosen (MA/COM Nederland) vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over VastgoedVragen over Vastgoed via RSS. Klik hier.
RSS over Vastgoed op jouw website?Vragen over Vastgoed op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over VastgoedVragen over Vastgoed via E-mail. Klik hier.

Geldigheidsduur 'eerste recht van koop'

[Gesteld op: 11-05-2010]

Toelichting:
In een huurovereenkomst voor bepaalde tijd is de volgende bepaling opgenomen;

Mocht de verhuurder in de huurperiode besluiten het pand te willen verkopen, zal de huurder als eerste recht van koop hebben'

Tijdens deze huurperiode heeft de verhuurder het pand te koop aangeboden aan de huurder. Verhuurder heeft een RMT makelaar opdracht gegeven een indicatiewaarde voor het pand vast te stellen. Deze indicatiewaarde heeft de verhuurder gehanteerd als vraagprijs. Huurder is niet bereid de vraagprijs te betalen en doet een mondeling bod dat 32 procent lager is gelegen dan de vraagprijs. Huurder baseert dit bod op een taxatie waartoe zijzelf opdracht heeft gegeven. Verhuurder vind het verschil te groot en is van mening dat het niet zinvol is verder te onderhandelen en is van plan het pand openbaar te koop aan te bieden via een makelaar. Verhuurder brengt huurder hiervan schriftelijk op de hoogte.
Huurder laat verhuurder schriftelijk weten dat zij geen afstand wenst te doen van haar eerste recht van koop.

De mondelinge onderhandelingen over de verkoop van de woning zijn begonnen tijdens de looptijd van de huurovereenkomst. Deze looptijd bedroeg 3 jaar en eindigde op 1 maart jongstleden. Inmiddels is er een nieuwe huurovereenkomst voor 1 jaar tot stand gekomen waarin de bepaling van het eerste recht op koop niet is opgenomen.

Vraag: Kan huurder nu nog rechten ontlenen aan de bepaling van het eerste recht op koop welke in de vorige huurovereenkomst was opgenomen of staat het de verhuurder nu vrij de woning aan derden aan te bieden?
Antwoord:

Om wat voor pand gaat het (woning/bedrijfsruimte)? Hoelang heeft de eerste huurperiode gelopen? Waarom is in het nieuwe contract de zinsnede mbt het eerste recht van koop verdwenen en waarom bent u hiermee akkoord gegaan?

Wanneer het een woning betreft, waarbij de tweede huurperiode, de eerste huurperiode zonder onderbreking opvolgt. En waarbij de eerste periode niet conform de wet is beëindigd, dan is er sprake van een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd en geldt nog steeds de bepaling mbt tot het eerste recht van koop.

Natuurlijk is het zo dat aan dit soort rechten ook regels zijn gebonden, dit recht vervalt zodra de woning aan u wordt aangeboden en dat u er samen niet uit kunt komen. Zou vervolgens de eigenaar besluiten het pand openbaar te verkopen, dan heeft u nog steeds een kans dat u het pand verwerft!

 
Reactie vraagsteller:
Dank voor uw snelle reactie. Het betreft een woning waarvan de eerste huurperiode, conform de eerste huurovereenkomst, drie jaar geduurd heeft. Daar op 1 maart jongstleden deze periode was afgelopen is er een nieuwe overeenkomst gemaakt en getekend. Deze nieuwe overeenkomst heeft een geldigheidsduur van ÚÚn jaar.
Het eerste recht van koop is in deze nieuwe huurovereenkomst niet langer opgenomen omdat verhuurder de indruk heeft gekregen dat huurder niet in staat is de gevraagde koopsom te kunnen financieren en het recht van eerste koop nu gebruikt om de verkoop van de woning tegen te houden.
nb. Om de privacy van de betrokkenen zoveel mogelijk te waarborgen heb ik geprobeerd de vraag op 'Gratis Advies' zo neutraal mogelijk te stellen. Dus niet vanuit het standpunt van de huurder of de verhuurder. Ik vraag hiervoor uw begrip
 
Antwoord Beheerder:

Ik heb begrip voor het feit dat u partijen niet duidelijk duidt.

Zoals ik nu naar de zaak kijk, lijkt het erop dat de eerste overeenkomst slechts is geëindigd omdat huurder en verhuurder vonden dat de looptijd voorbij was, zonder dat deze tijdig is opgezegd, vervolgens is er een nieuwe overeenkomst opgesteld voor de periode van 1 jaar......, zonder onderbreking in de betaling en zonder onderbreking van bewoning.

Wanneer dit het geval is zou de huurder zich met succes kunnen beroepen op huur voor onbepaalde tijd, waarbij het eerste recht van koop doorloopt, zolang hij/zij de woning huurt.

Beantwoord door:
Hans Goosen (MA/COM Nederland)
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Vastgoed:
Bedrijfsruimte
Beheer
Bouwkunde
Geluidsoverlast
Hypotheken
Kadaster
Makelaars
NotariŰle Verkopingen
Ontwikkeling
Software
Taxatie
Vastgoedrecht
VastgoedverhuurGerelateerde vragen aan Geldigheidsduur 'eerste recht van koop':

Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
Woonland Belgie ww uitkering Nederland.
      [Gesteld in Europees recht]
2011-01-27 12:25:31

Gemiddelde score Vastgoed: 8.5 (547x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+