Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Notaris » Notaris-Friesland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Notaris-Friesland en krijg online een antwoord van de specialist in Notaris-Friesland

Zelf een vraag over Notaris-Friesland? Klik hier.
Meer vragen over Notaris-Friesland.

Beheerder worden?

De rubriek Notaris-Friesland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Notaris-Friesland Klik hier.

RSS over Notaris-FrieslandVragen over Notaris-Friesland via RSS. Klik hier.
RSS over Notaris-Friesland op jouw website?Vragen over Notaris-Friesland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Notaris-FrieslandVragen over Notaris-Friesland via E-mail. Klik hier.

wijziging erfrecht?

[Gesteld op: 09-05-2010]

Toelichting:
Geachte heer/mevrouw,

Volgens mijn schoonvader is er een wijziging gekomen in het erfrecht. Indien een van de partners zou de achterblijver over het (nog niet uit te betalen bedrag van de erfenis aan de kinderen) belasting moeten betalen. Is dit waar? zo kun je nog in de problemen komen namelijk. Indien ja, wat zijn er dan nog voor mogelijkheden om dit te voorkomen.
Vraag 2. Ik (vrouw) ben opnieuw getrouwd met een man zonder kinderen. Ik heb er 2. Wij hebben samen een nieuwe woning gebouwd. Indien ik eerder kom te overlijden( ik ben 14 jaar ouder dan mijn man) erven de kinderen dan ook van mijn man? De kinderen zijn niet door hem geadopteerd ofzo. Ze zijn inmiddels volwassen. Ook heeft mijn schoonvader geld en hij is bang dat mijn kinderen er straks met zijn geld vandoor gaan als er niemand meer is. Wij zijn in gemeenschap van goederen getrouwd.

Heel graag zie ik deze vragen beantwoord om eventueel maatregelen te kunnen treffen.
Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er is nu in 2010 niet iets veranderd vanwege het erfrecht. het erfrecht is het laatst gewijzigd in 2003 (Er is toen een soort langstlevende-erfrecht in de wet gekomen, maar dit heeft met name veel haken en ogen als men kinderen uit een eerdere relatie heeft.)

Maar er is begin 2010 wel veel ophef geweest over het erfrecht. Dit heeft te maken met de wijziging van de successierechten. Overigens was het altijd al zo dat er bij het eerste overlijden belasting verschuldigd kan zijn. Het gaat dan over belasting van de berekende erfdelen van de kinderen, ookal is er een langstlevende testament of is het langstlevende-erfrecht van toepassing. Veel mensen vinden dit vreemd. De kinderen krijgen feitelijk niet ergens de beschikking over, maar er moet toch belasting betaald worden. Deze belasting wordt betaald door de langstlevende.

Dit is aan de orde geweest in het Tros Radar programma. Een voorstel zodat geen belasting bij het eerste overlijden betaald hoeft te worden, is het opstellen van een zogenaamd "tweetrapsmaking-testament". Dit leidt tot meestal besparing of zelfs geen heffing bij het eerste overlijden; de kinderen betalen uiteindelijk als beide ouders/langstlevende is overleden. Wel kan het zo zijn dat kinderen uiteindelijk teveel belasting betalen.

Het is verstandig dit voor uw situatie en wellicht van uw schoonouders na te gaan en eventueel testamenten op te laten stellen.

Voor uw situatie zou ik zeker naar een notaris gaan. Uw kinderen zijn niet van uw echtgenoot. Zoals ik hierboven zei, is er wel een soort langstlevende erfrecht in de wet gekomen, maar dit kan nogal vreemd uitpakken als de kinderen niet van beide partners zijn. Uw kinderen kunnen namelijk toch bepaalde delen als eigendommen opeisen, zodat uw partner het gebruik zal hebben. Uw man is dan afhankelijk van uw kinderen. Ook is het zo, dat als uw kinderen niet hun eigendom opeisen, maar dit eigenlijk later wel willen, kunnen ze met lege handen komen te staan. Het bezit zit dan bij uw man van de goederen. Uw kinderen krijgen een soort geldvordering. Het bezit gaat echter bij het overlijden van uw man naar zijn familie (meestal broers en zussen, danwel hun kinderen); uw kinderen moeten dan maar zien dat zij nog geld krijgen, bezit krijgen ze in ieder geval niet meer.

U kunt beter zelf met uw partner/man voorzien in het opstellen van een testament; u bepaalt dan zelf hoe en waar de erfenis uiteindelijk terecht komt. U kunt zich voor een testament wenden tot een notaris.

Uw man erf van zijn vader. Als hij voor zijn vader komt te overlijden, erven uw kinderen niets, zij zijn geen bloedverwant.

Als uw man wel heeft geerfd, omdat uw schoonvader eerder is overleden, valt dit doorgaans in de gemeenschap van goederen van u en uw man. Maar uw schoonvader kan een testament opmaken dat het alleen voor zijn zoon is en niet voor aangetrouwd. Hij kan nog verder gaan, dat als zijn zoon geerfd heeft, maar dit heeft hij niet opgemaakt, dat het gedeelte wat nog niet op is, aan anderen (en niet aan u ) toekomt. Dit moet wel uitdrukkelijk in een testament zijn opgesteld.

Nogmaals, voor u en uw echtgenoot is het zeer belangrijk dat u een goed testament opstelt.

Met vriendelijke groet,

Anna de Vries, notaris

notariskantoor Kooi & De Vries te Ureterp

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan wijziging erfrecht?:

Van 24 uur naar 7 uur contract, mag dit zomaar?
      [Gesteld in Advocaten-Noord Holland]
2011-02-18 09:33:14
houtkachel in tuinhuisje mag straks niet meer.
      [Gesteld in Recht-Zuid Holland]
2011-09-29 11:08:24
Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
Bedrijf verkopen,maar verhuurder wil niet meewerke
      [Gesteld in Zakelijke Dienstverlening]
2012-03-27 21:45:55
Overrulen wettelijke verlofregeling?
      [Gesteld in Arbeidsvoorwaarden]
2013-04-16 15:11:09

Gemiddelde score Notaris-Friesland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+