Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Notaris » Notaris-Limburg
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Notaris-Limburg en krijg online een antwoord van de specialist in Notaris-Limburg

Zelf een vraag over Notaris-Limburg? Klik hier.
Meer vragen over Notaris-Limburg.

Beheerder worden?

De rubriek Notaris-Limburg heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Notaris-Limburg Klik hier.

RSS over Notaris-LimburgVragen over Notaris-Limburg via RSS. Klik hier.
RSS over Notaris-Limburg op jouw website?Vragen over Notaris-Limburg op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Notaris-LimburgVragen over Notaris-Limburg via E-mail. Klik hier.

Legaat?

[Gesteld op: 07-05-2010]

Toelichting:
Graag wil ik u de volgende situatie voorleggen:

Mijn vader liet middels legaat zijn bedrijf na ter overname aan zijn twee van zijn drie kinderen. De twee legatarissen waren op het moment van overlijden werkzaam in de B.V.. Echter legataris a wilde niet samen met legataris b het bedrijf voortzetten.

De notaris stelt dat gezien het feit dat het legaat aan de beide broers samen is nagelaten en ÚÚn van beiden het bedrijf niet samen wil voortzetten, het legaat daarmee vervalt.

Graag wil ik uw mening over dit standpunt, klopt het of kan er ook een andere uitleg aan het gezamenlijk legaat gegeven worden?

Ter uwer informatie; in het testament staat letterlijk onder Erfstelling:


Legaten/sublegaten:

Ik legateer, ten laste van de gezamenlijke erfgenamen, aan mijn zoons:

a. de heer ....
b. de heer ....

niet vrij van rechten en kosten en af te geven binnen zes maanden na mijn overlijden, ieder voor de onverdeelde helft, de in mijn bezit zijnde aandelen van de besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid bedrijf "X", onder de ontbindende voorwaarde dat mijn twee voornoemde zoons ten tijde van mijn overlijden werkzaam zijn in genoemde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid bedrijf "X".

Subsidiair legaat:

Ten laste van voornoemde legetarissen sub a en b legateer ik, niet vrij van rechten en kosten, ten behoeve van de gezamenlijke erfgenamen, de waarde van genoemde aandelen, onder de ontbindende voorwaarde dat mijn twee voornoemde zoons ten tijde van mijn overlijden werkzaam zijn in genoemde besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid bedrijf "X". Op het sublegaat verklaar ik de regels omtrent plaatsvervulling van overeenkomstige toepassing met uitzondering van de plaatsvervulling bij het vervallen van het erfrecht en onwaardigheid, Het sublegaat is opeisbaar zes maanden na mijn overlijden. Er is slechts sprake van verzuim na ingebrekestelling.

Verder wil ik u vragen hoe de formele gang van zaken is m.b.t. aanvaarding of verwerping van een legaat. Moet de notaris dit bijv. ook nog specifiek vragen en moet je voor aanvaarding of verwerping ook tekenen? En moet het subsidiair legaat ook formeel aanvaard of verworpen worden? Of zijn beiden onderdeel van het testament en in die hoedanigheid aanvaard als je de totale nalatenschap hebt aanvaard?

Alvast bedankt voor uw reactie,
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw,

Waar het in deze situatie op neerkomt is de interpretatie van dit deel van het testament. Normaal gesproken moet je dan kijken naar een taalkundige interpretatie (dus: Wat staat er, zonder te kijken naar wat mogelijk de bedoeling was van de overledene). Maar sinds een tijd kunnen we ook kijken naar de situatie die de erflater wilde regelen en daarbij ook kijken naar zaken die niet in het testament zijn benoemd.

Als ik puur naar de taalkundige situatie kijk, zie ik dat ieder kind de onverdeelde helft moet krijgen van de aandelen in de BV. Dat wil zeggen ieder kind krijgt de helft van ieder aandeel. Als er een kind dit legaat niet wil, hoeft het daarmee taalkundig nog niet zo te zijn dat het andere kind dus ook niet de helft van ieder aandeel krijgt. Taalkundig kun je zeggen dat als het andere kind wel halve aandelen wil ontvangen, er de situatie ontstaat dat de ene helft van ieder aandeel bij dat kind komt en de andere helft van ieder aandeel bij de erfgenamen.

Ik kan de conclusie van de notaris dus ook niet zondermeer onderschrijven.  

Nemen we de gehele situatie in ogenschouw dan denk ik dat eerder geconcludeerd moet worden dat het de bedoeling was om beide kinderen (zolang werkzaam in het bedrijf) het bedrijf te laten overnemen. Samen als ze dat willen, maar in ieder geval dat het bedrijf door (één van) hen wordt overgenomen.

Overigens denk ik dat een praktische oplossing is als beide kinderen toch het legaat aanvaarden en dat direct daarna het ene kind zijn/haar onverdeelde helft van de aandelen overdraagt aan het andere kind. Dan wordt deze gewoon 100% aandeelhouder en zijn niet ineens de andere erfgenamen mede-eigenaar.

Een legataris is een schuldeiser van de nalatenschap. Als zodanig kan deze dus pas na vele jaren zijn rechten verspelen door niets te doen. In beginsel is het voldoende als de legataris aan de erfgenamen een brief stuurt met het verzoek tot afgifte van het legaat. Wel ontstaat dan op dat moment direct de plicht om het subsidiaire legaat te betalen als deze subsidiaire legatarissen het subsidiaire legaat ook aanvaarden (en dat kan op dezelfde eenvoudige manier).

Dat je erfgenaam bent, wil nog niet zeggen dat je ook het subsidiaire legaat aanvaard hebt. Als erfgenaam moet je dat nog wel doen (maar zoals gezegd dat kan op hele eenvoudige wijze).

Na aanvaarding van de legaten, zal nog wel de daadwerkelijke overdracht van de aandelen en de betaling van de waarde daarvan (subsidiaire legaat) moeten plaatsvinden. De wet schrijft voor overdracht van aandelen in een BV nog een notariële akte voor. Dus u ontkomt niet aan betrokkenheid van een notaris bij de afwikkeling van alles. Dat hoeft overigens niet dezelfde notaris te zijn als degene die nu er bij betrokken is.

Met vriendelijke groet,

Mr. Ernst Loendersloot
Kandidaat-Notaris

Bekijk ook eens mijn Weblog:
http://ernstloendersloot.wazzup.nl/
of website:
http://www.ntrs.nl
(Notaris zonder de klinkers)

of de site van het kantoor waar ik werk:
http://www.hwj-notarissen.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Legaat?:

Nalatenschap met vruchtgebruik op woning
      [Gesteld in Erfrecht]
2016-03-10 14:26:41
Moet je belasting betalen over een ontvangenLegaat
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2010-02-26 10:51:07
Ik zou graag een uitleg van volgende zin willen
      [Gesteld in Notaris-Friesland]
2010-07-08 13:51:46
Testament vraag erfstelling
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2011-01-20 12:05:24
Geldigheid testament foutief adres onroerend goed
      [Gesteld in Notaris-Overijssel]
2014-02-06 23:55:15

Gemiddelde score Notaris-Limburg: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+