Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden » Hondengedrag
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hondengedrag en krijg online een antwoord van de specialist in Hondengedrag

Zelf een vraag over Hondengedrag? Klik hier.
Meer vragen over Hondengedrag.
De huidige beheerder van de rubriek Hondengedrag:
Naam: Elaine
Bedrijf: 4footers for 2footers
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Elaine vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondengedragVragen over Hondengedrag via RSS. Klik hier.
RSS over Hondengedrag op jouw website?Vragen over Hondengedrag op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondengedragVragen over Hondengedrag via E-mail. Klik hier.

hond grommelt veel

[Gesteld op: 06-05-2010]

Toelichting:
ik heb sinds een paar maanden een hondje uit asiel (vroeger mishandeld). in begin durvde die geen eten aan te neme lag die onder de kast en nu slaapt die bij mij neemt eten aan speelt graag maar hij grommelt vaak als ik hem wil oppakken of begin te aaien.waarom grommelt die zo veel ? en hoe kan ik dit afleren mvg
Antwoord:U hond gromt, om u te waarschuwen dat u iets doet wat hij niet leuk vind. Waarschijnlijk komt u heel dreigend over als u hem wil oppakken. Hieronder wat meer informatie:

Bij meer dan de helft van het “probleemgedrag” bij honden speelt onduidelijke rangorde een rol. In een roedel wolven of wilde honden is rangorde van levensbelang, want een roedel zonder leider kan niet lang bestaan.
Als U een hond in huis neemt dan heeft die hond net zo’n behoefte aan een duidelijke leider als zijn in het wild levende soortgenoten. En als die leider niet aanwijzig is zal een beetje hond zelf die rol op zich nemen, want een roedel moet immers een roedelleider hebben! Hoe het dan verder verloopt hangt af van het karakter van de hond. Sommige honden zijn er echt niet voor geschikt en die worden er onzeker en soms neurotisch van. Andere honden zijn van huis uit al wat dominanter en hebben er minder problemen mee. Maar als de hond baas wordt in de eigen roedel ontstaat er meestal ongewenst gedrag, dat kan variëren van onzindelijkheid tot agressie tegen van alles en iedereen. Het is dus zaak dat de eigenaar van de hond het nooit zo ver laat komen. Dat kunt U het beste doen door U zelf als roedelleider te gedragen. Een zeer aan te bevelen manier daarvoor is om de voorrechten, die aan de roedelleider zijn voorbehouden, op te eisen.

Waarschuwing:
De volgende richtlijnen zijn bedoeld als hulpmiddel bij het bepalen van de rangorde tussen U en Uw hond. Als U problemen heeft met agressief gedrag van Uw hond dient U hulp te zoeken bij een deskundig trainer of gedrags-begeleider. Deze richtlijnen kunnen hun advies nooit vervangen!

Hieronder staan de “10 geboden voor de eigenaar van elke (ongehoorzame) hond”, waarmee U een flink eind op weg moet kunnen komen.

1. De hond mag niet op het bed, op de bank of in de luie stoel.
De hond mag eventueel wel in de slaapkamer slapen (om hem het gevoel te geven dat hij bij de roedel hoort).
Maar: als u een heel dominante hond heeft wordt ook de slaapkamer verboden gebied.

2. De ranghogere eet altijd het eerst! Geef daarom de hond pas eten als het hele gezin gegeten heeft. Als Uw puppy nog meerdere malen per dag moet eten neemt U, voordat U de hond voert, zelf ook iets, al is het maar een biscuittje.

3. Natuurlijk gaat U altijd eerst door een deur of andere nauwe opening, de hond komt pas als U het signaal daarvoor geeft. Laat de hond opzij gaat als hij in de weg ligt.

4. Wees zeer consequent in Uw omgang met de hond. Consequent gedrag betekent bijvoorbeeld dat de hond altijd op de bank mag of nooit op de bank mag. Hij begrijpt niet dat het met mooi weer wel, en met natte modderpoten niet mag…. . En natuurlijk zijn Uw huisgenoten net zo consequent in hun omgang met de hond. Dus van de één wel en van de ander niet op de bank mogen kan niet!

5. Als U een commando geeft, zorgt U er altijd voor dat het ook wordt uitgevoerd. Geef nooit een commando als U van tevoren weet dat de hond het toch niet zal (kan) doen. Beloon een hond altijd als hij een commando goed uitvoert (koekje of aai of braaf).

6. Speel geen “trekspelletjes” met de hond, zeker niet met grote rassen en dominante honden. Trekspelletjes zijn gewoon een wedstrijd wie de sterkste is, en dat bent U, punt uit! (zelfs al zou U dat niet zijn: geen discussie met U hond hierover). Apporteren en “zoek/speurspelletjes” verbeteren de verstandhouding met de hond. Zorg er voor dat U altijd het spelletje stopt voordat de hond er genoeg van krijgt en ruim het speeltje altijd goed op, zodat de hond niet zonder U kan door spelen.

7. Negeer aandachtvragend gedrag van de hond (kop op Uw schoot, speeltje voor de voeten gooien, snuit onder de handen duwen, hijgen enz.). Haal de hond alleen aan als hij iets voor U gedaan heeft, en geef geen snoepjes als de hond niet voor U gedaan heeft. U bepaalt wanneer er gespeelt of geknuffeld wordt en wanneer dat is afgelopen.
8. Uw hond mag niet zelf uitmaken of aan zijn lijf mag komen. U moet Uw hond van jongs af aan leren dat U, zo lang en zo vaak, als U dat nodig acht, zijn lijf, oren, poten, staart en zelfs zijn bek aanraakt, borstelt, reinigt of controleert.

9. Verwaarloos de gehoorzaamheids-training niet. De belangrijkste oefening is “af” : doe deze oefening een paar keer per dag, en wissel af met “af en blijf” van een paar minuten. Doe ook dagelijks een paar oefeningen als “zit” voordat de hond eten krijgt, en “sta” bij het borstelen.

10. Tijdens wandelingen geeft U het tempo aan. Train de hond in het lopen met een slappe lijn en in de richting die U bepaalt. Als de Hond ‘trekt” dan staat U stil totdat Uw hond weer aandacht voor U heeft en naast U komt zitten.
Als de hond los loopt en niet op U let, loop dan eens hard weg in de andere richting. U kunt zich ook verstoppen, zodat de hond U moet gaan zoeken.

Tot slot nog enkele algemene tips die altijd gelden:

Beloon goed gedrag, negeer ongewenst gedrag (of onderbreek het met een kort maar krachtig “nee” of “foei”).
Gebruik nimmer geweld als Uw hond “stout” is.
U mag hem wel laten schikken (op de grond stampen, handen klappen enz.) als U de hond betrapt terwijl hij stout bezig is.
Straf een hond nooit voor iets wat hij enkele uren of zelfs minuten geleden gedaan heeft, Uw hond snapt niet wat hij fout gedaan heeft en ziet U als een “inconsequente” baas.
Gebruik mand of bench nooit als straf plaats. Negeren helpt altijd beter! (ik praat / ik speel niet meer met jou!)
Een hond die “sloopt” doet dit nooit uit nijd of jaloezie; elke hond die sloopt voelt zich op een of ander manier onzeker! .

Beantwoord door:
elaine
profielpagina


Gerelateerde vragen aan hond grommelt veel:

Hoe leer ik 't bijten van duitse herder af
      [Gesteld in Hondengedrag]
2010-06-16 22:09:11
jankende hond
      [Gesteld in Huisdieren]
2007-10-29 10:44:01
hoe geef je de hond de juiste aandacht die hij wil
      [Gesteld in Hondenopvoeding]
2011-03-09 14:17:41
Bouvier gromt naar me dochter
      [Gesteld in Hondengedrag]
2014-04-10 16:34:57
hoe vermijd ik overenthousiasme in het spel
      [Gesteld in Hondengedrag]
2009-12-30 17:19:40

Gemiddelde score Hondengedrag: 8.3 (3197x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+