Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Knaagdieren » Muizen
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Muizen en krijg online een antwoord van de specialist in Muizen

Zelf een vraag over Muizen? Klik hier.
Meer vragen over Muizen.
De huidige beheerder van de rubriek Muizen:
Naam: L. Curvers
Bedrijf: Ex-opvang \
Reactiesnelheid: 18 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over L. Curvers vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over MuizenVragen over Muizen via RSS. Klik hier.
RSS over Muizen op jouw website?Vragen over Muizen op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over MuizenVragen over Muizen via E-mail. Klik hier.

Zwangere muis

[Gesteld op: 03-05-2010]

Toelichting:
Ik heb de muizen gehaal bij een dierenwinkel, het zijn allebei vrouwtjes. Ze ziet er verder niet anders uit en doet niets anders dan de andere muis. Ik wil ze wel houden, wat kan ik het beste doen?
Antwoord:

Het is belangrijk dat je zeker weet dat het allebei vrouwtjes zijn. Vrouwtjes hebben zichtbare tepels en natuurlijk geen balletjes. Mannetjes kunnen hun testikels intrekken, waardoor het soms kan lijken of het vrouwtjes zijn. Meestal laten ze ze zakken wanneer je ze op de rand van een glas zet, of wanneer ze zich op hun gemak voelen.

Als ze uit dezelfde bak komen, heb je ook grote kans dat het andere muisje ook zwanger blijkt te zijn!

Wat je nu kunt doen, is zorgen dat ze genoeg nest materiaal hebben en een veilige plaats om de kleintjes geboren te laten worden. Dit nestje mag je niet verstoren bij het verschonen van de kooi! Als ze een nestje in een huisje hebben is het gemakkelijk: gewoon alles verschonen behalve het huisje. Als ze een nest hebben gemaakt op de bodembedekking, zorg er dan voor dat je het zoveel mogelijk intact houdt.

Het is namelijk veel werk voor een moeder om het nestje opnieuw te bouwen en die energie kan ze beter voor de kleintjes gebruiken!

Voeding tijdens zwangerschap en zoogtijd:
Zorg voor een goed muizenvoer, dat dus alleen voor muizen / ratten is. Hierin zitten alle stoffen die een gewone muis nodig heeft.

Zwangere muizen hebben extra dierlijke eiwitten nodig, dit zit in bijvoorbeeld kattenbrokjes of hondenbrokjes. Het beste is om kwalitatief hoogstaand voer te gebruiken, in goedkoper voer zit vaak rood jodium, wat schadelijk is. Voor twee muisjes kun je het beste gewoon een paar proefzakjes a kwaliteit kattenbrokjes vragen.

Ook kun je ze kattenmelk geven. Hierin zitten ook weer extra eiwitten die ze nodig zal hebben. Gewone melk mag je niet geven (lactose zorgt voor darmproblemen), je kunt later wel als extra ook sojamelk geven. Hierin zitten echter niet de dierlijke eiwitten die ze nu nodig hebben.

Ook is er voor vogels een zogenaamd krachtvoer, eivoer wordt dit ook vaker genoemd. Dit vinden muizen vaak ook erg lekker en ze hebben wat extra 'bij te zetten'.

Huisvesting:

Zoals gezegd: let op het nestje. Dit zoveel mogelijk met rust laten! Afhankelijk van de grootte van de kooi nu en het aantal kleintes, zul je toch minimaal 1 extra kooi aan moeten schaffen. Voor +/- 10 muizen kom je uit op een kooi van ongeveer 1 meter bij 0.5. meter (hoogte buiten beschouwing gelaten).

Vaak vind je via 2ehands verkoopsites goedkope kooien. Als het een traliekooi is, let dan op dat de traliegrootte goed is (max 0.6 cm).

Je hebt echter sowieso een kooi nodig om de mannetjes van de vrouwtjes af te halen. Dit is pas 4 - 5 weken nadat de kleintjes geboren zijn.

 

De dracht van een muis is ongeveer 21 dagen. Een muis wordt meestal vanaf week 2 zichtbaar dik, je kunt de kleintjes dus binnen twee weken verwachten.

De moeder kan wel twee keer zo breed worden, haar buik ziet er dan echt uit als een pingpong balletje. De laatste paar dagen kan het goed zijn dat je bobbeltjes in haar buik ziet; dit zijn de kleintjes!

Wanneer moeder zich niet laat zien, of kort daarvoor: als ze snel adem haalt en langzaam beweegt, zullen de kleintjes niet lang op zich laten wachten.

Het aller belangrijkste is dat je haar echt helemaal niet stoort. 99% van de keren maak je de bevalling niet mee, maar als je ziet dat het zover is, mag je niet storen omdat, mocht ze toch aan het bevallen zijn, er complicaties kunnen zijn. De kleintjes en de moeder zouden mogelijk kunnen sterven.

Wanneer de kleintjes geboren zijn, hoor je zacht gepiep af en toe. Het beste is om de eerste paar dagen de muisjes compleet met rust te laten, als je je echt niet in kunt houden en ze toch al wilt zien, zorg dan dat je handen naar het nest ruiken (was ze vantevoren met warm water, maar zonder zeep, wrijf daarna met je handen door de bodembedekking en ga dan pas kijken. Zo ruik je zoveel mogelijk naar de muisjes).

Het is mogelijk dat de moeder niet weet wat ze ermee moet, of dat ze te weinig eiwitten heeft. Dan kan het zijn dat moeder de kleintjes opeet, doe hier het beste niets tegen; de kleintjes zullen het hoe dan ook dan in 99,9% van de gevallen niet overleven. Dit is dan, hoe moeilijk ook, zo snel en zo humaan mogelijk. Dit kan ook voorkomen bij zwakke dieren, wij zien dat niet, maar moeder weet dat wel!

Als de kleintjes witte puntjes op hun buikjes hebben, weet je eigenlijk zeker dat het wel goed zit: dat noemen ze melkbuikjes, dan hebben ze dus melk gedronken.

De kleintjes zullen naakt en rozig zijn, na een dag of 10 krijgen ze pas haar, na ongeveer 13 - 15 dagen zullen ze ook hun oogjes op en doen.

Je kunt in het begin zien of het mannetjes of vrouwtjes zijn aan de hand van de afstand tussen de anus en de geslachts'opening'. Vanaf ongeveer 3 -4 weken kun je zien of het mannetjes of vrouwtjes zijn aan de hand van tepels bij vrouwtjes en balletjes bij mannetjes.

 ! De mannetjes zijn vanaf 4.5 - 5.5 weken vruchtbaar, je moet zorgen dat je ze op tijd scheidt, dus na ong. 5 weken!

 

Beantwoord door:
L. Curvers
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Zwangere muis:

Hoe snel wordt muis dik?
      [Gesteld in Muizen]
2010-05-03 14:33:15
Help, gekleurde muis in huis!
      [Gesteld in Muizen]
2010-09-15 12:27:42
Tot hoe oud kan ze een nestje krijgen?
      [Gesteld in Muizen]
2011-01-02 10:09:10
Wat is er met mijn muis?????
      [Gesteld in Muizen]
2011-09-28 18:58:39
muizen weg houden uit het caviahok buiten
      [Gesteld in Cavia's]
2012-06-05 21:15:37

Gemiddelde score Muizen: 8.8 (12x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+