Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

Kleur van de balken op zolderverdieping

[Gesteld op: 27-04-2010]

Toelichting:
We hebben in ons nieuwe huis een zolderkamer van 14 vierkante meter. Er is ÚÚn raam van ongeveer 1 meter bij 80 cm op het zuiden. De kamer zal gebruikt worden als studeerkamer/logeerkamer.
In deze kamer zijn balken bevestigd tegen het plafond, doorlopend in ÚÚn schuine zijmuur. Deze waren zwart, maar omdat dit een heel donker en klein effect gaf in de ruimte hebben we ze helemaal kaal geschuurd en wit gegrondverfd. Nu moeten we beslissen welke kleur we definitief aan de ruimte gaan geven, en dat is nog een lastig verhaal. We willen de kamer ruimtelijk houden, maar om alles nu helemaal wit te schilderen lijkt ons een beetje saai. natuurlijke kleuren hebben onze voorkeur.
Bij Histor bestaan de kleuren 'waarde' en 'zeepaardje' en 'loom', maar we vragen ons af of deze kleuren niet te donker in de ruimte zijn en daardoor het geheel nog kleiner maken. Rall 9010 hebben we aangeschaft voor de muren in de rest van het huis, maar we vragen ons af of dit ook geschikt is om de balken mee te verven of dat dit een saai effect geeft.
Daarbij vragen wij ons af of we de balken een tint donkerder moeten maken dan de tussenwanden, of juist andersom.
Kunt u ons wellicht verder helpen en een idee geven wat we met deze ruimte kunnen doen?

We danken u alvast heel vriendelijk.
Antwoord:

Als u een kamer gaat schilderen, kunt u het beste beginnen met een kleurenplan. Een kleurenplan voor een ruimte kan gemakkelijk vijf of zes kleuren bevatten. Een aantal lichtere tinten, een (of twee) accent kleuren en één of twee wat donkerdere kleuren. Betrek in het kleurenplan alle materialen, meubels en voorwerpen die in de kamer komen.

U bepaalt eerst welke kleuren u gaat gebruiken, (welke kleurtoon en welke nuance licht, donker, en de mate van vergrijzing) en daarna waar die kleuren komen. In een niet te grote ruimte is het verstandig lichte kleuren te gebruiken voor de grote oppervlakken zoals muren en vloer. Kleuren hebben namelijk een ruimtelijke werking. Zo laten donkere kleuren een ruimte kleiner lijken, en hebben lichte tinten een ruimtelijk effect. Welke lichte tinten u het best kunt toepassen, hangt verder af van uw persoonlijke voorkeur en de lichtval in de ruimte. In ons land, met vaak koele grauwe luchten,  is het vaak het beste om warme tinten te kiezen. Als u nog niet goed weet wat voor kleuren en/of sfeer de ruimte moet krijgen, kunt u een moodboard maken. Een moodboard is een hulpmiddel bij het uitzoeken en bedenken van een nieuwe inrichting en/of nieuwe kleuren. Plak of prik knipsels uit (woon)tijdschriften, stukjes tapijt, stof, verfstaaltjes, en kleine materialen op een groot vel papier, stuk muur, of een prikbord. U kunt weer iets toevoegen of weghalen als het u toch niet bevalt. Ga net zolang door tot het bord de sfeer uitademt die u voor de ruimte zoekt.

De kleur loom van Histor is beslist een lichte kleur, die ook in een kleine ruimte kan worden toegepast. Maar voor een plafond vind ik de kleur te donker. Izie ook de tips hierna) Helaas heb ik op dit moment even geen kleurenwaaiers bij de hand. Ik weet uit mijn hoofd niet hoe licht of donker de kleuren waarde en zeepaardje van Histor zijn. Ik kan u dat wel dinsdag laten weten. Stuurt u mij svp nog even een reactie op dit antwoord via gratis adviseur, dan kan ik daarop weer antwoorden.

Breng in een kleine ruimte ook niet te grote contrasten aan op grote oppervlakken zoals muren. Dat wordt onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren, ton sur ton tinten dus, zijn hier het beste. Een kleine ruimte lijkt bovendien groter als de muren verschillende, net anderen kleurtonen hebben. Het is dus beter om niet alles wit te maken,  maar in plaats daarvan kleine kleurnuances aan te brengen. Kies bijvoorbeeld een  warme wit voor drie muren (zou RAL 9010 kunnen zijn, een wit met een beetje geel erin) en een wat donkerdere nuance voor de vierde muur.

Wat betreft de balken het volgende. Vraagt u zich eerst af of u de balken wilt laten opvallen in de ruimte. Vormen ze een mooi lijnenspel in de kamer en wilt u dat laten zien? Schilder de balken dan in een andere (donkerdere) kleurnuance dan de muur/het plafond. Het verschil tussen muur/plafond en balken hoeft niet heel groot te zijn (ook hier geen heel groot contrast zoals zwart met wit) maar genoeg kleurverschil om ze te accentueren. Wordt het te druk met al die balken tegen het plafond, dan   schildert u de balken in de kleur van het plafond/muur. Daardoor vallen ze veel minder op. Ik kan me ook voorstellen dat u nog onderscheid maakt tussen de plafondbalken en de balken langs de muur. Misschien is het mogelijk op de plafondbalken in de kleur van het plafond te schilderen, en de muurbalken wel een accentkleur te geven.

Ik geef u tot slot nog een paar algemene tips:

  • De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleur, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.
  • Voor actie en spanning kiest u complementaire kleuren, zoals lime groen met rood of citroengeel met paarsblauw.
  • Het aanbrengen van kleine kleurnuances binnen één kleurtoon verlevendigt een ruimte Denk maar aan de natuur. Waarom vinden we dat zo mooi? Omdat er wel duizenden verschillende tinten bruin of groen of geel in voorkomen. Als je bij de inrichting van een ruimte ook meer verschillende kleurnuances aanbrengt, kun je dat effect benaderen. Dus gebruik binnen een kleurtoon, meerdere nuances (licht en donker) om een ruimte spannender te maken.
  • Het plafond kan het beste wit worden geschilderd, tenzij de kamer heel hoog is. Dan is een (donkere) kleur beter. Daarmee wordt het plafond voor het zicht verlaagd.
  • Als kozijnen en deurposten (en/of deuren) in de kleur van de wand worden geschilderd, vallen ze niet op. Dat geeft een rustig beeld. Is het de bedoeling dat ze worden geaccentueerd, geef ze dan een andere of contrasterende kleur.
  • Bekijk verfkleuren/stalen voor de wand niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.
  • Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in uw huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, dat kan een groot verschil geven.

Veel succes.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs

Oranje Nassaulaan 123

2051 HL Overveen

t 023 - 5269002

f 023 - 5269004

e info@havenaarinterieurs.nl

 

 

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Kleur van de balken op zolderverdieping:

welke soort sauna?
      [Gesteld in Sauna]
2007-05-04 11:43:09
Slaapkamer kleuren
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-09-30 17:47:33
tussen ruimte platdak isoleren
      [Gesteld in Bouw]
2009-12-01 13:24:50
Kleuren voor de slaapkamer.
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2010-03-10 11:07:39
Vloer zolderverdieping verstevigen
      [Gesteld in Doe het zelf]
2011-02-21 01:25:09

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+