Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Geschiedenis
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Geschiedenis en krijg online een antwoord van de specialist in Geschiedenis

Zelf een vraag over Geschiedenis? Klik hier.
Meer vragen over Geschiedenis.
De huidige beheerder van de rubriek Geschiedenis:
Naam: Henry van der Burgt
Bedrijf: Niet van toepassing
Reactiesnelheid: 19 uur
Waardering: 5.8 (van max. 10)
Meer informatie over Henry van der Burgt vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over GeschiedenisVragen over Geschiedenis via RSS. Klik hier.
RSS over Geschiedenis op jouw website?Vragen over Geschiedenis op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over GeschiedenisVragen over Geschiedenis via E-mail. Klik hier.

Vietnamoorlog

[Gesteld op: 27-04-2010]

Toelichting:
Hallo, ik heb een werkstuk over de koude oorlog en dan moet ik nog vier conflicten ondrzoeken. een ervan is de vietnamese oorlog. Ik weet er zlf niet oveel over, ik kan dan wel op internet kyken maar ik wil toch misschien wat extra info en ik ben bang dat ik dna vrkeerde info krijg van verschillende websites. Kan u mij aub helppen?? Ik moet van d vietnamese oorlog namelijk weten: wat de oorzaken zyijn dus waarom het is onstaan, waarom het een koude oorlogconcflict is en hoe het conflict verliep en afliep..
Wilt u mij aub helpen???
Vriendelijke groetjes,
M15
Antwoord:
Hallo M15,

Als eerste wil ik zeggen dat het heel verstandig is om niet alleen op het internet te vertrouwen, en om degelijke informatie op te zoeken. Ik zal daarom in grote lijnen een aantal zaken op een rijtje zetten die je bij je werkstuk zouden kunnen helpen. Ik vermijd daarbij de exacte details van de strijd zoals de verschillende veldslagen en generaals omdat deze in ieder geschiedenisboek terug te vinden zijn. Het gaat mij nu om de essentie van jouw werkstuk, de relatie tussen de Koude Oorlog en Vietnam.

Oorzaken en voorgeschiedenis van de Vietnam Oorlog
De Vietnam Oorlog vind zijn oorsprong in de afwikkeling van de Tweede Wereldoorlog. Voor deze oorlog was Vietnam namelijk een Franse kolonie geweest, totdat Frankrijk door de Duitsers werd veroverd in 1940. Een van de oorzaken kan daarom gezocht worden in het 20e eeuws imperialisme. De Franse kolonisten in Vietnam liepen nu over naar de Duitsers en werden op die manier bondgenoten van de Japanners. Dit ging goed tot in 1945, toen de Duitsers, Japanners en daarmee ook de Franse kolonisten waren verslagen door de Geallieerden. Er ontstond nu plotseling een machtsvacuüm waarin er niemand aan de macht was maar er wel meerdere partijen aanspraak konden maken op de macht.

Verloop van de Vietnam Oorlog
Vanuit de bevolking kwam nu een Vietnamese leider naar voren, Ho Chi Minh. Behalve de steun van het volk kreeg hij door zijn communistische leer ook buitenlandse steun uit de Sovjet-Unie en China. Tegelijkertijd vond Frankrijk echter dat zij nog steeds aanspraak hadden op hun kolonie, en zij zagen zich hierin gesteund door de andere Geallieerde landen. Dit zou uiteindelijk tot een eerste conflict leiden, de zogenaamde Eerste Indochinese Oorlog.

Dit conflict vond echter plaats tegen een veel bredere achtergrond van de Koude Oorlog. Het bondgenootschap uit de Tweede Wereldoorlog tussen het Westen en de Sovjet-Unie brokkelde in rap tempo af tot een dreigend wereldconflict. Ho Chi Minh kreeg vanuit China wapens, expertise en kennis had zich in 1950 ontwikkeld tot een volwaardig leger. Uit angst voor het opkomende communisme en om de legitimiteit van de Franse kolonie te waarborgen voelden met name de VS zich ook genoodzaakt om de Franse kolonisten militair te ondersteunen. Zij besloten echter geen directe militaire steun te verlenen waardoor Ho Chi Minh de overhand kon krijgen op de Franse kolonisten. Uiteindelijk zou het met de Slag om Dien Bien Phu in 1954 zijn dat de Fransen tot overgave werden gedwongen.

Er was nu wel sprake van een onafhankelijkheid en vrede in Vietnam, maar het zou niet lang duren voordat er zich nieuwe problemen voordeden. In Vietnam ontstond namelijk een tweedeling tussen het communistische noorden en het door de VS gesteunde zuiden. De lokale bevolking had echter weinig behoefte aan de Amerikaanse inmenging. Communisten in Zuid-Vietnam wisten een opstand te starten als reactie op de executie en vervolging van duizenden volgelingen van Ho Chi Minh. De onvrede met de Zuid-Vietnamese en Pro-Amerikaanse regering nam steeds meer toe en de wens voor een vereniging onder communistisch bestuur steeds groter.

Met deze dreigende nederlaag moest de VS onder President John F. Kennedy wel maatregelen nemen. Verschillende acties werden overdacht, maar de VS bleef weigeren om Amerikaanse troepen in te zetten in het conflict. Wel werd extra aandacht besteed aan het voorbereiden van de lokale Zuid-Vietnamese troepen. Dit werd echter sterk bemoeilijkt door slecht leiderschap en corruptie. Tegelijkertijd verslechterde ook de relatie tussen de VS en diens geïnstalleerde Zuid-Vietnamese president. Deze werd in 1963 dan ook door de CIA uitgeschakeld. Dit leidde echter tot verdere chaos waaruit de Noord-Vietnamese sympathisanten nog meer steun wisten te verkrijgen.

De oorlog escaleerde vervolgens na de aanslag op John F. Kennedy en de opkomst van Lyndon B. Johnson als Amerikaanse President. Ondanks zijn voornemen om verdere escalatie in het conflict te voorkomen deden zich met enige regelmaat schermutselingen voor tussen Amerikaanse verkenners en Noord-Vietnamese troepen. Deze werden door de Amerikanen vaak beantwoord met verwoestende luchtaanvallen en bombardementen. Deze waren gericht op cruciale economische en militaire structuren, en moesten tevens het moraal van de Vietnamese bevolking naar beneden halen. In werkelijkheid sterkte het de overtuiging van de bevolking juist en groeide het leger van Ho Chi Minh explosief.

Vanaf 1965 nam het aantal aanvallen van communistische strijders steeds sterker toe, net als het aantal Amerikaanse bombardementen. Naar mate het falen van de Zuid-Vietnamese troepen zich aftekende werden er ook steeds meer Amerikaanse soldaten ingezet in Vietnam. Het begon met 3500 man maar groeide datzelfde jaar nog tot 200.000 soldaten. Om het conflict definitief te kunnen winnen schakelde men over op grootschalige offensieven om de communistische guerilla's te verdrijven. Hiervoor waren echter veel troepen vereist, waardoor de training van soldaten werd ingekort en het hen dus aan ervaring ontbrak. Zij waren onbekend en onvoorbereid op de omstandigheden van de Vietnamese jungle en de flexibele tactieken van de Vietnamese strijders. Ondanks dat de gevechten steeds heftiger werden en aan beide kanten van het conflict veel slachtoffers vielen slaagde de VS er niet in om de overhand te krijgen in het Vietnamconflict. De communistische troepen voerden tal van massa-moorden uit onder de Zuid-Vietnamese bevolking terwijl de VS met zijn moderne en verwoestende wapens hele steden tot puin reduceerden.

Einde van de Vietnam Oorlog
Het was in 1968 dat de VS voor het eerst over vredesbesprekingen ging denken. Mede door de vele slachtoffers en het verlies van de publieke steun thuis in Amerika werd langzaam aangestuurd op de terugtrekking van Amerikaanse troepen. Er kwam een periode van staakt-het-vuren waarin de communistische troepen langzaam hun invloed begonnen te verliezen. De Amerikanen gebruikten deze periode om met grote investeringen een nieuw Pro-Amerikaans leger op te bouwen dat met de modernste wapens werd bewapend. 

Ondanks de vele tanks en vliegtuigen die dit nieuwe leger tot zijn beschikking had slaagde het er niet in weerstand te bieden tegen de door jaren van oorlog goed getrainde en Noord-Vietnamese soldaten. Nu het Zuid-Vietnamese leger niet langer op Amerikaanse steun kon rekenen verloor het in snel tempo alle kansen op een overwinning. Het zou in april 1975 zijn dat de Noord-Vietnamese troepen Saigon veroverden en de communisten daarmee de oorlog wonnen.

Waarom was de Vietnam Oorlog een onderdeel van de Koude Oorlog?
Zoals je uit het bovenstaande wel zult hebt kunnen opmaken waren er geen "traditionele" aanleidingen voor de VS om de oorlog aan Vietnam te verklaren. Ze vormden geen directe dreiging voor het grondgebied van de Verenigde Staten en ze hadden geen leger van enige omvang. Ook het feit dat ze in conflict waren met Frankrijk kan geen directe reden zijn geweest om tot een oorlog van deze schaal over te gaan.

Hier moet dus wel iets anders hebben gespeeld, in dit geval de dreiging die voor veel Westerse landen van het communisme uitging. Doordat deze ideologie haaks op de democratische en kapitalistische beginselen van het Westen inging vreesde men voor een revolutionaire communistische wereldoverheersing. De Sovjet-Unie liet zien hoe groot de militaire kracht van de communistische dreiging was. Dit werd versterkt door de zogenaamde Domino Theorie, die voorspelde dat de vestiging van het communisme in één land tot een snelle overdracht op diens buurlanden zou leiden. Na China, Korea en Vietnam zou het communisme zich dus in snel tempo in heel Azië kunnen verspreiden, en daarna de rest van de wereld. Deze dreiging in combinatie met de steeds sterkere wapenwedloop tussen de VS en de Sovjet-Unie leidde tot wat later bekend werd als de Koude Oorlog.  De belangrijkste motivatie voor de Vietnam Oorlog was daarom deze algehele ideologische dreiging, en de angst voor de ondergang van democratie en kapitalisme. In plaats van elkaar aan te vallen richtten zowel de VS als de Sovjet-Unie de wapens op elkaar in Vietnam, in een verwoede poging om verdere verspreiding van het communisme te voorkomen.

Ik hoop dat dit je enige basis biedt voor je werkstuk. Mocht je verder nog vragen hebben dan hoor ik het echter graag. Nogmaals wil ik er op wijzen dat deze beschrijving de nodige details weglaat en zich vooral richt op een algemeen beeld van de relatie tussen de Koude Oorlog en de Vietnam Oorlog. De informatie voor deze gebeurtenissen en feitelijkheden zal echter in ieder degelijk geschiedenisboek over deze periode terug te vinden zijn.

Met vriendelijke groet

Henry van der Burgt
Beantwoord door:
Henry van der Burgt
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Geschiedenis:
Levende Geschiedenis


Gerelateerde vragen aan Vietnamoorlog:

wat hebben subculturen in de maatschappij gebracht
      [Gesteld in Subculturen]
2007-04-07 21:23:48
gevolgen Vietnamoorlog voor Vietnam.
      [Gesteld in Geschiedenis]
2010-10-04 14:16:22
hallo heeft iemand info over de vietnam oorlog??
      [Gesteld in Geschiedenis]
2011-06-10 12:18:52
Wat ben ik geweest in mijn vorige leven?
      [Gesteld in Vorige Levens]
2011-06-14 14:15:09
wat waren de mentale gevolgen van de Korea oorlog
      [Gesteld in Geschiedenis]
2012-02-28 14:16:00

Gemiddelde score Geschiedenis: 6.0 (237x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258156
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+