Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franÁaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiůn espaŮola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geneeskunde » Psychiatrie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychiatrie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychiatrie

Zelf een vraag over Psychiatrie? Klik hier.
Meer vragen over Psychiatrie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychiatrie:
Naam: Jan Duits
Bedrijf: ReŽel
Reactiesnelheid: 38 uur
Waardering: 8.7 (van max. 10)
Meer informatie over Jan Duits vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychiatrieVragen over Psychiatrie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychiatrie op jouw website?Vragen over Psychiatrie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychiatrieVragen over Psychiatrie via E-mail. Klik hier.

Welke ziektes hebben invloed op lieggedrag

[Gesteld op: 07-10-2007]

Toelichting:
Ik heb er 2 gevonden namelijk : Pseudologia phantastica en pathologisch liegen.
Antwoord:
- Pseudologia phantastica, (Grieks: pseudo = vals, logos = spreken, woorden) ook wel (eigenlijk onjuist) genoemd pseudologica phantastica of Confabulatie, is een psychische ziekte waarbij herinneringsvervalsingen zodanig een eigen leven gaan leiden, dat ze duidelijk niet meer overeenkomen met de waarheid. Voor de lijder is het echter wel waarheid, hij gelooft erin en zal heftig zijn eigen onwaarheden bevestigen en verdedigen.

- Pathologisch liegen is de onbedwingbare drang om te liegen. Natuurlijk vertelt iedereen wel eens een leugen, bij kinderen is er ook vaak sprake van fantasie, maar pas als het liegen tot ernstige problemen leidt in de omgang tussen de leugenaar en zijn omgeving spreken we van pathologisch of ziekelijk gedrag. Deze ziekte dient niet te worden verward met pathologisch liegen, een psychische ziekte waarbij men de onbedwingbare drang heeft te liegen. De pathologische leugenaar weet dat hij liegt, de pseudologische leugenaar zegt slechts dat wat voor hem de waarheid is.

- Confabulaties: PatiŽnten die zich dingen niet kunnen herinneren hebben sterk de neiging deze lacunes op te vullen door verzinselen. KorsakovpatiŽnten doen dit bijvoorbeeld. Ze lijken dit niet bewust te doen. reŽel kunnen overkomen. Confabulaties nemen vaak in de loop van de tijd af. Wel kunnen ze buitenstaanders wel eens flink op het verkeerde been zetten doordat de verhalen als overtuigend en reŽel kunnen overkomen.

- Herinneringsvervalsing is een herinnering die in strijd is met de waarheid.Iedereen onthoudt in principe datgene dat hij of zij meemaakt. Het wordt in het kortetermijngeheugen opgeslagen en van daar in het langetermijngeheugen. Naarmate de gebeurtenissen langer geleden zijn, zullen de herinneringen echter meer en meer "wegzakken". Geheugensporen kunnen vervagen, waardoor informatie opgeslagen in het langetermijngeheugen moeilijker toegankelijk wordt. Dit is een vorm van vergeten, hoewel de informatie wel aanwezig blijft. Mensen proberen daarom de gaten in hun geheugen op een of andere manier te "vullen". Dit is meestal een onbewust proces. Men "verzint" bepaalde details en herinneringen, of probeert ze door logisch redeneren te herconstrueren. Hierdoor ontstaat een herinneringsvervalsing.

- Simuleren: In de psychologie en psychiatrie wordt de term simuleren gebruikt om aan te geven dat de patiŽnt, een simulant genoemd, een lichamelijke of geestelijke ziekte of symptomen hiervan voorwendt of veinst. De patiŽnt is zich ervan bewust dat hij niets mankeert, maar probeert bijvoorbeeld voordeel te krijgen bij fraude of oplichting of probeert om strafvermindering te krijgen of om onder verplichtingen uit te komen. Als de patiŽnt zich wel bewust is dat de symptomen niet echt zijn, maar een diepere psychologische motivatie heeft (bijvoorbeeld een behoefte aan geborgenheid of verzorging, de rol van patiŽnt spelen, "ziekenhuisverslaving"), spreekt men van nagebootste stoornis.

- Nagebootste stoornis: Een nagebootste stoornis is een psychische aandoening waarbij de patiŽnt zichzelf of anderen bewust letsel toebrengt of ziektebeelden fingeert om aandacht te krijgen. In tegenstelling tot simulatie is de motivatie van diepgaande psychologische aard en niet uitsluitend materieel of rationeel. Het DSM-IV deelt de stoornis in naar psychische symptomen, lichamelijke symptomen of een mengvorm daarvan. Bekende typen zijn:

- MŁnchhausensyndroom (letsel aan zichzelf): Met het MŁnchausen syndroom worden patiŽnten aangeduid, die zich (vaak terugkerend) in ziekenhuizen laten opnemen met voorgewende klachten of door heimelijke zelfverwonding verkregen symptomen .

- MŁnchhausen by proxy (letsel aan anderen): MŁnchausen By Proyx is een gevaarlijke vorm van kindermishandeling waarbij de ouder/verzorger opzettelijk lichamelijke en/of psychologische symptomen en/of klachten bij een kind overdrijft en/of verzint en/of veroorzaakt, met als gevolg dat het kind (by proxy) als patiŽnt(e) wordt beschouwd en om zo tegemoet te komen aan de eigen psychologische behoeften (zoals aandacht).

- Syndroom van Ganser: Sommigen menen dat ook het syndroom van Ganser als nagebootste stoornis gezien dient te worden. Het syndroom van Ganser is een zeldzame psychische aandoening die wordt gekenmerkt door het geven van 'bijna-juiste' antwoorden op vragen of het geven van een verdraaide of cryptische uitleg.

- Fantasy-prone personality (Gemakkelijk fantaserende persoonlijkheid) Fantasy prone personalities beschrijven hun fantasieŽn, inclusief seksuele fantasieŽn, als echter dan de film of beter dan de werkelijkheid (Hulspas & Nienhuys, 1998). Vaak gaan deze fantasieŽn gepaard met hallucinaties, out-of-body experiences, en visioenen.

- De anti-sociale of dissociale persoonlijkheidsstoornis is een persoonlijkheidsstoornis die wordt gekenmerkt door anti-sociaal en impulsief gedrag. Mensen met de anti-sociale persoonlijkheidsstoornis kunnen heel innemend en charmant zijn, maar kunnen door impulsiviteit en gebrek aan inlevingsvermogen snel in conflicten terechtkomen. Ze liegen vaak in hun voordeel en zijn niet bang
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Welke ziektes hebben invloed op lieggedrag:

invloed van maan op paddenstoelen
      [Gesteld in Mycologie]
2009-05-17 17:29:08
Huur uit eigen woning en toeslag WIA?
      [Gesteld in UWV Uitkeringen]
2014-07-15 13:09:02
Ghara's, wat houdt dit precies in en wat te doen?
      [Gesteld in Hindoeisme]
2010-12-19 17:53:59
Wat zijn de randvoorwaarden om puja t doen ?
      [Gesteld in Hindoeisme]
2011-08-09 18:52:26
Vraagje over eten/hormonen invloed gelaatsgroei.
      [Gesteld in Geneeskunde]
2010-12-23 03:11:58

Gemiddelde score Psychiatrie: 8.2 (163x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+