Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Internet » Internet Geschiedenis
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Internet Geschiedenis en krijg online een antwoord van de specialist in Internet Geschiedenis

Zelf een vraag over Internet Geschiedenis? Klik hier.
Meer vragen over Internet Geschiedenis.

Beheerder worden?

De rubriek Internet Geschiedenis heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Internet Geschiedenis Klik hier.

RSS over Internet GeschiedenisVragen over Internet Geschiedenis via RSS. Klik hier.
RSS over Internet Geschiedenis op jouw website?Vragen over Internet Geschiedenis op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Internet GeschiedenisVragen over Internet Geschiedenis via E-mail. Klik hier.

Wat vonden ze in de geschiedenis van menstruatie?

[Gesteld op: 06-10-2007]

Toelichting:
Ik zou deze vraag graag willen weten omdat het mij intereseerd!
Antwoord:
Hallo,

De visie op de menstruatiecyclus van de vrouw neemt in zijn beeldvorming verschillende vormen aan in verschillende tijden en locaties.

Voor de Westerse geschiedenis staat menstruatie voor de onreinheid van de vrouw. Dit ving al aan onder de Joodse traditie waar menstruatie goed was voor 7 dagen onreinheid. Gedurende deze periode mocht zij en haar bed niet aangeraakt worden, was geslachtsgemeenschap uit den boze en moest ze na haar menstruatie nog 7 dagen wachten om vergiffenis bij de tempel te vragen.

De Romeinse staat bracht de menstruatie in verband met tal van rampen en ongelukken:

“Door contact met de maandelijkse vloeiing van vrouwen wordt nieuwe wijn zuur, droogt de oogst uit, mislukken entingen, verdrogen zaden in de tuinen, valt het fruit van de bomen, wordt het heldere oppervlak van een spiegel dof, stompt de scherpe rand van staal af, wordt de glans van ivoor dof, gaan bijen dood, begint ijzer en brons te roesten, en raakt de lucht vervuld van een verschrikkelijke stank. Honden die het bloed proeven worden gek, en hun beet wordt even giftig als bij hondsdolheid. De Dode Zee, die dik is van zout, kan niet gescheiden worden dan alleen met een draad die in de giftige vloeistof van het menstruatiebloed gedrenkt is. Een draad van een geïnfecteerde jurk is al genoeg. Als linnengoed bij het koken en wassen in water door de vrouw wordt aangeraakt, wordt het zwart. De kracht van de vrouw is in deze maandelijkse perioden zo magisch dat hagelbuien en wervelwinden verdreven worden als menstruatievocht blootgesteld wordt aan het licht van de bliksem” uit Plinius de Oudere, Naturalis Historia , boek 28, hfst. 23, 78-80; boek 7, hfst. 65.

De Griekse cultuur vormde een hoopvol baken waarin de link met onreinheid voor het eerst doorbroken werd, ware het niet dat deze spoedig terugkeerde met de opkomst van het christendom. In het gedachtegoed van deze religie is seksualiteit en geslachtsgemeenschap een bederfelijke toestand. Vandaar dat maagdelijkheid zo'n positieve rol toegekend kreeg bij vrouwen. Door gebrekkige kennis werd menstruatie ook als zonde gezien en werd de vrouw rond deze tijd uit de kerk geweerd. Ook de communie ontvangen zat er niet in. De menstruatie (en de bevalling trouwens ook) werd in de loop van de kerkgeschiedenis een dierlijke zonde. Het was tenslotte de schuld van Adam en Eva dat de mens geslachtsgemeenschap nodig had om kinderen te baren, had Eva Adam niet verleidt dan had God de kinderen voor hen geschapen.

Het was pas met het Nieuwe Wetboek van Cannoniek Recht (uit 1983 !) dat de kerkelijke gemeenschap de vooroordelen over de vrouw introk en zij meer taken binnen de kerk mocht gaan vervullen. De tegenstand tegen vrouwelijke priesters zet zich echter tot de dag van vandaag voort.

Gelukkig zit er ook een andere kant aan het verhaal. In veel indiaanse stammen werd menstruatie in verband gebracht met de scheppende kracht die van de vrouw uitging. Rond haar menstruatie werd de vrouw van haar taken ontheven en kon zij zich dagen richten op het in contact komen met de Aarde, teken van vruchtbaarheid.

Het valt dus samen te vatten met dit citaat:

"Menstruatie is geen onrein moment maar juist een bloeiende en spirituele gebeurtenis verbonden aan de kosmos en staat onder invloed van zon en maan. In westerse culturen en de door mannen overheerste maatschappijen is dit verdrongen en in de vergetelheid geraakt. Indiaanse vrouwen krijgen van de mannen alle gelegenheid om zich terug te trekken en maand-rituelen uit te voeren. Dat komt omdat zowel de mannen als de vrouwen nog sterk met de natuur verbonden zijn."

Hopelijk beantwoordt dit je vraag, anders hoor ik graag van je.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Internet Geschiedenis:
Het BeginHet WebOrganisaties


Gerelateerde vragen aan Wat vonden ze in de geschiedenis van menstruatie?:

1,5 maand over tijd.
      [Gesteld in Voortplanting]
2007-11-09 13:46:54
waneer werd er voor het eerst gebokst?
      [Gesteld in Kickboksen]
2010-02-03 10:26:37
Hallo na 6 jaar gestopt. Te zijn kan ik nog steeds
      [Gesteld in Voortplanting]
2012-02-02 21:08:10
Menstruatie zet niet door. Wat is er aan de hand?
      [Gesteld in Vrouwen & gezondheid]
2014-09-17 10:02:48
uitblijven menstruatie
      [Gesteld in Vrouwen & gezondheid]
2014-12-15 13:31:24

Gemiddelde score Internet Geschiedenis: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258156
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+