Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Tuin
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Tuin en krijg online een antwoord van de specialist in Tuin

Zelf een vraag over Tuin? Klik hier.
Meer vragen over Tuin.
De huidige beheerder van de rubriek Tuin:
Naam: Mona Wiarda
Bedrijf: Adviesburo m wiarda
Reactiesnelheid: 42 uur
Waardering: 8.5 (van max. 10)
Meer informatie over Mona Wiarda vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over TuinVragen over Tuin via RSS. Klik hier.
RSS over Tuin op jouw website?Vragen over Tuin op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over TuinVragen over Tuin via E-mail. Klik hier.

schutting plaatsen

[Gesteld op: 19-04-2010]

Toelichting:
Mijn buurman heeft een schutting op zijn eigen grond staan tegen de erfgrens aan. Omdat deze schutting erg rot is had ik voorgesteld deze gezamelijk te vervangen. Ik kreeg een boze reactie dat dit ZIJN schutting was omdat deze op ZIJN grond stond etc. en hij was niet van plan ZIJN schutting af te breken (een flinke storm zal deze binnenkort mogelijk doen omwaaien)
Nu wil ik graag een tuinafscheiding die er een beetje uit ziet en stevig en veilig is dus niet met een halve meter speling heen en weer te schudden is. Eigenlijk is het te gek om nu een eigen schutting op mijn eigen grond tegen zijn schutting aan te gaan zetten vind ik, mede omdat de andere schutting niet stevig genoeg is waardoor deze dan tegen mijn schutting aan zal komen te hangen.
Mag ik uberhaupt op de erfafscheiding een schutting gaan plaatsen of moet deze op mijn eigen grond? (Als ik het ga nameten staat de schutting waarschijnlijk precies tegen de rand van de erfafscheiding waardoor mijn eventuele schutting toch op mijn eigen grond zal komen te staan. Ik weet niet hoe dit op te lossen. Wat zijn zijn plichten, of mijn rechten in dit geval?
Antwoord:

Als de schutting op het terrein van de buurman staat, is hij geheel zijn eigendom, en mag u daar niets aan veranderen wat blijvende schade aan de schutting kan toebrengen. Maar u mag op uw eigen terrein of op de erfgrens een nieuwe schutting plaatsen. De buren kunnen daar geen bezwaar tegen maken, mits hun eigen schutting ongemoeid blijft.

BW5, artikel 48: De eigenaar van een erf is bevoegd dit af te sluiten. BW5, artikel 49.1: Ieder der eigenaars van aangrenzende erven in een aaneengebouwd gedeelte van een gemeente kan te allen tijde vorderen dat de andere eigenaar ertoe meewerkt, dat op de grens van de erven een scheidsmuur van twee meter hoogte wordt opgericht, voor zover een verordening of een plaatselijke gewoonte de wijze of de hoogte der afscheiding niet anders regelt. De eigenaars dragen in de kosten van de afscheiding voor gelijke delen bij. BW5, artikel 62.1 Een vrijstaande scheidsmuur, een hek of een heg is gemeenschappelijk eigendom en mandelig, indien de grens van twee erven die aan verschillende eigenaars toebehoren, er in de lengterichting onderdoor loopt.

Wilt u de schutting op de erfgrens plaatsen, kunt u de buren als ze niet willen meebetalen, eventueel via de rechter dwingen. Doorgaans zijn de kosten van een rechtszaak veel hoger dan de kosten van de schutting zelf, en loont het de moeite niet hiervoor naar de rechter te stappen. Een jurist kan u meer vertellen over de mogelijkheden en de kosten.

Als de muur, schutting of haag op de erfgrens staat, bent u hoe dan ook na plaatsing gezamenlijk eigenaar, ongeacht wie wat betaald heeft. Zet u de schutting naast de erfgrens dan bent u enig eigenaar. Hoe hoog de muur, schutting of haag op of naast de erfgrens mag zijn hangt af van de plaats waar hij komt te staan, bijvoorbeeld ten opzichte van de voorgevelrooilijn. De exacte hoogte wordt bepaald door de regelgeving in uw gemeente. Veel gemeentes volgen hiervoor de richtlijnen van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM). U kunt online zelf al vast globaal checken of voor het plaatsing van een schutting van de dezelfde hoogte op die plek mogelijk een bouwvergunning nodig zou zijn via de website www.vrom.nl/bouwvergunningen_online.nl. De exacte regels kunt u navragen bij uw gemeente.

 
Reactie vraagsteller:
Dank u wel voor uw duidelijke antwoord. Het komt er volgens mij op neer dat ik mijn schutting tegen die van hem aan zal moeten plaatsen op mijn eigen grond omdat die van hem precies tegen de erfafscheidingslijn staat. Echter zijn de palen van zijn schutting aan de onderzijde reeds half doorgerot. Wat gebeurt er als zijn schutting schade aan de mijne veroorzaakt? Kan ik dan de schade verhalen?
Wat een gedoe zeg, terwijl ik samen een mooie afscheiding wilde realiseren waarvan ik desnoods de kosten draag. In gesprek gaan is geen optie omdat ze tegen niemand praten, ze zijn denken wij mensenschuw (dit is serieus). Zodra iemand het gesprek wil aangaan vluchten ze naar binnen en op briefjes geven ze boze reacties. Verder heb ik geen last van ze ofzo, alleen is het in dit geval even lastig. Kan ik nog iets met de zeer slechte staat van de schutting die er nu staat?
 
Antwoord Beheerder:

Als de schutting niet op de erfgrens kan komen, zal hij ernaast gezet moeten worden. Ontstaat er schade door de oude schutting aan de nieuwe, dan kunt u de buren aansprakelijk stellen, desnoods tot aan de rechter toe. Mijn advies: wacht even totdat de schutting vanzelf omvalt. Als de buren geen contact met u willen, zullen dan opeens heel veel haast hebben met de plaatsing van een nieuwe. U kunt ze er misschien ook voorzichtig op wijzen dat dat gevaar bestaat, en dat u wilt voorkomen dat ze voor verrassingen komen te staan...

Beantwoord door:
Mona Wiarda
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Tuin:
Biologisch Tuinieren
Bloemschikken
Bonsai
Fruitteelt
Groenten
Ontwerp, Aanleg & Onderhoud
Planten
Terrasverwarming
Tuinproducten
Vijvers
Volkstuinen


Gerelateerde vragen aan schutting plaatsen:

Gedeeltelijk slopen schutting
      [Gesteld in Tuin]
2009-06-04 11:10:50
Vraag over Mandeligheid Schutting.
      [Gesteld in Burenrecht advocaat]
2013-04-23 13:20:06
prikkeldraad op schutting
      [Gesteld in Privacywetgeving]
2011-06-30 22:07:27
Verhoogde tuin van buren leunt aan mijn schutting!
      [Gesteld in Ruimtelijke ordening]
2008-03-30 16:47:09
Hoe komen we van een mandelige schutting af?
      [Gesteld in Vereniging van Eigenaren]
2009-09-08 23:42:42

Gemiddelde score Tuin: 8.5 (927x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258146
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+