Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur » Interieur-Noord Holland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur-Noord Holland en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur-Noord Holland

Zelf een vraag over Interieur-Noord Holland? Klik hier.
Meer vragen over Interieur-Noord Holland.

Beheerder worden?

De rubriek Interieur-Noord Holland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Interieur-Noord Holland Klik hier.

RSS over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur-Noord Holland op jouw website?Vragen over Interieur-Noord Holland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Interieur-Noord HollandVragen over Interieur-Noord Holland via E-mail. Klik hier.

Een gegeven; stompe deuren in RAL 9010

[Gesteld op: 13-04-2010]

Toelichting:
In mijn nieuwbouwhuis heb ik als meerwerk houten kozijnen en stompe deuren gekozen. Inmiddels heb ik de sleutel en ik lijk maar geen goede combinatie te kunnen vinden bij de deuren.

Welke kleur wit kan ik de kozijnen en trap schilderen om een sfeervolle, warme uitstaling te krijgen die mooi aansluit bij mijn deuren?

Ik hoor graag iets van jullie terug.

Kaatje
Antwoord:

Beste Kaatje,

 

Er zijn een heleboel mooie bruikbare warme wittinten. Natuurlijk moet de kleur voor kozijnen en trap passen bij de kleur van je deuren. Waarom gebruik je voor kozijnen en eventueel trap eigenlijk niet gewoon ook Ral 9010. Past er natuurlijk prima bij. Of vind je die kleur niet geschikt voor de kozijnen en trap? Vind je RAL 9010 te wit, te koel of te geel? Als dat zo is zou je ook kunnen overwegen de deuren, samen met de kozijnen en trap een andere wittint te geven. Voor een warme uitstraling kun je muren en vloer, dus grote oppervlakken een warme(re) tint geven. Kleuren op een groot oppervlak zoals muren en vloer, hebben veel meer effect op de uitstraling en sfeer in een ruimte dan de kleur van de kozijnen en deuren. RAL 9010 is een redelijk neutrale wit, dus daar passen heel veel tinten bij. Maar als je deze kleur niet mooi vindt, dan raad ik je aan de deuren toch over te schilderen. Wel even een klus, maar beter dan jaren tegen een kleur aankijken die je niet bevalt.

 

Bij RAL 9010 combineren natuurlijk verschillende andere wittinten.

Kijk eens naar de volgende twee witten. Ze zijn niet geel en toch warm.

 • Great white 2006 van Farrow & Ball. Een neutrale wit die niet geel is en ook niet koud. Heeft wel iets warm grijzigs.
 • De Vos 201-01 een beslist warme wit, niet geel maar bruinig. Vind ik een heel goed bruikbare wit.

Of kijk naar

 • Peppermint van D’image New traditionals. Een naar beige neigende wit, dus met gele ondertoon. In deze serie nog wel meer van dit soort witten. Vraag in de winkel om de stalen kaart.

Vaak raad ik ook onderstaande witten aan, maar die vind ik bij RAL 9010 niet mooi. Zitten er te dicht bij en zijn het dan net niet. Maar als je ook de deuren gaat schilderen, komen ze in aanmerking.

 • Wimborn White van Farrow & Ball. Neutraal/warme kleur. Zit wel iets geligs in maar dat is heel weinig. Past in elk geval mooi bij Stony Ground.
 • 0302-G44Y van Histor (Gelukzalig) niet steriel en niet gelig maar wel witter dan de twee hierboven genoemde witten.

Hoop dat je er met dit advies uitkomt. Tot slot geef ik je nog wat algemene kleurentips:

 • De makkelijkste manier om kleuren te combineren is ton sur ton. Neem twee of meer tinten van dezelfde kleur, dus in lichte en donkere variaties. Hoe meer tinten verschil de kleuren onderling hebben, hoe meer aandacht de combinatie trekt. En andersom, hoe dichter de kleuren bij elkaar liggen, hoe rustiger het oogt.
 • Voor actie en spanning kiest u complementaire kleuren, zoals lime groen met rood of citroengeel met paarsblauw.
 • Het aanbrengen van kleine kleurnuances binnen één kleurtoon verlevendigt een ruimte Denk maar aan de natuur. Waarom vinden we dat zo mooi? Omdat er wel duizenden verschillende tinten bruin of groen of geel in voorkomen. Als je bij de inrichting van een ruimte ook meer verschillende kleurnuances aanbrengt, kun je dat effect benaderen. Dus gebruik binnen een kleurtoon, meerdere nuances (licht en donker) om een ruimte spannender te maken.
 • Voor kleine ruimtes raad ik af grote contrasten te gebruiken op grote oppervlakken zoals muren. In een kleine ruimte wordt dat erg onrustig. Mooi op elkaar afgestemde kleuren zijn hier het beste. Bovendien lijkt een kleine ruimte groter als de muren verschillende, net andere kleurtonen hebben. 
 • Houdt er verder rekening mee dat donkere en felle kleuren in het zonlicht lichter en fletser lijken. Een ruimte op het zuiden met grote ramen, kan dus meer kleur “hebben” dan een ruimte met weinig daglicht op het noorden.
 • Welke wanden een donkere kleur krijgen en welke lichter blijven, hangt af van de afmetingen van de kamer. Een smalle langwerpige kamer, lijkt nog smaller en langer als de lange wanden donker worden geschilderd. Niet doen dus. Houd die lange wanden overwegend licht. Geef in zo’n ruimte de korte wanden een donkerdere kleur (’s avonds kunnen de gordijnen voor dit effect zogen) en/of breng één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken kan ook de lengte van een lange wand gebroken worden.
 • Als kozijnen en deurposten (en/of deuren) in de kleur van de wand worden geschilderd, vallen ze niet op. Dat geeft een rustig beeld. Is het de bedoeling dat ze worden geaccentueerd, geef ze dan een andere of contrasterende kleur.
 • Bekijk verfkleuren voor de wand (en deuren en kozijnen) niet van boven maar houdt ze rechtop tegen de muur. Als de kleurstalen op tafel liggen valt er meer licht op, en lijken de kleuren wat lichter.
 • Bekijk verfstalen/kleuren (hoe groter hoe beter) altijd ter plekke (het licht in je huis is anders dan in de winkel). Bekijk kleuren zowel overdag als bij kunstlicht, dat kan een goot verschil geven.

Veel succes.

Met vriendelijke groet,

Merel Havenaar

Havenaar Interieurs

Oranje Nassaulaan 123

2051 HL Overveen

t 023 - 5269002

f 023 - 5269004

e info@havenaarinterieurs.nl

www.havenaarinterieurs.nl

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Een gegeven; stompe deuren in RAL 9010:

Mag een extern bedrijf gegevens aan derden geven?
      [Gesteld in Privacywetgeving]
2009-12-16 08:19:59
welke kleur kozijn bij roomwitte deuren?
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2010-10-02 19:04:56
persoonlijk dossier.
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-03-11 01:37:28
outlook express importeren op mac
      [Gesteld in Computersoftware]
2012-11-22 15:59:17
Mag de knvb een belgisch stadionverbod overnemen?
      [Gesteld in Sportrecht]
2014-01-23 02:59:16

Gemiddelde score Interieur-Noord Holland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+