Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Overijssel
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Overijssel en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Overijssel

Zelf een vraag over Belastingen-Overijssel? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Overijssel.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Overijssel:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Overijssel op jouw website?Vragen over Belastingen-Overijssel op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via E-mail. Klik hier.

Advies financiering toekomstig eigen kapitaal

[Gesteld op: 07-04-2010]

Toelichting:
ouders, 2 kinderen ouder dan 35 jaar, huidige woning verkopen en gaan daarna huren, stijging maandlast van 250 naar 900 incl service, dit kan men opvangen met opbrengst woning (netto 150000), tevens wil men terugloop EV i.v.m. toekomstig wellicht opname verzorgcomplex (% betalen over inkomen en EV), dan wel indien ÚÚn ouder komt te overlijden, kleiner wil wonen, waarbij huur lager is dan 647,53 en in aanmerking kunt komen voor huurtoeslag, mits inkomen onder de norm valt en het EV dermate is verminderd, dat dit ook onder de dan gestelde grens valt . Nu kan men jaarlijks 5.000 schenken aan de kinderen, dus 10.000 p/j, zonder belasting afdracht, meer dan dus 10% regeling. Hoe zet je dit overigens ingang...? Daar men de woning nog niet verkocht heeft, heeft men wellicht tijdelijk aanvulling nodig om het huur appartement te kunnen betalen (kapitaal dan nog in de woning), men kan dan tijdelijk voor, stel dat de woning binnen een half tot een jaar verkocht gaat worden, een doorlopend krediet afsluiten (overbrugging) voor inprincipe een kleine 10000. Maar stel dat ze dit nu verhogen tot bijv. 50000, dan zou men dus van hieruit kunnen 'schenken' dus elk 20000. Men is dan alleen de boeterente kwijt op de 50000, circa 7%. Dit is toch voordeliger dan de 10% regeling bij schenking of niet? Dit zou ik nog graag even willen weten.
Daarnaast indien ze aan onze kinderen (klein) ook belastingvrij schenken, kunnen de ouders dit bedrag dan opnemen of is dit iets dat dan voor de toekomst voor de kinderen blijft, daar het als gift aan kleinkind is gedefinieerd? De kinderen(4) zijn allen 6 en ÚÚn 12 jr...? Ik hoor graag het advies wat de goedkoopste manier is om het kapitaal in de familie vast te houden....Stel dat men de kinderen in de hand 2500 tot 10000 in de hand drukt, naast de schenking, hoe kan de belasting hier dan achterkomen...? Je gebruikt het dan voor bijvoorbeeld investering in woning dan wel aflossen schuld/krediet. Hoe zit dat netwerk in elkaar....? Alvast bedankt voor wederom uw hulp. Dit zijn de laatste vragen hierover.
Antwoord:

Eigenlijk heeft u behoefte aan een advies op maat. Omdat iedere situatie weer uniek is, is het onmogelijk om op grond van deze beperkte informatie via deze website een goed advies te geven. Toch zal ik proberen uw vragen zo goed mogelijk te beantwoorden.

Allereerst: er mag belastingvrij € 5.000 per jaar worden geschonken aan kinderen. Kleinkinderen mogen jaarlijks € 2.000 ontvangen. Alleen als er meer wordt geschonken dan deze bedragen moet over het meerdere 10 % (of 20 %)schenkbelasting worden betaald. In dat geval moet dan een aangifteformulier worden ingediend bij de belastingdienst, waarna vanzelf een aanslag volgt.

Uw opmerking dat er bij een schenking van € 5.000 per kind "meer dan de 10 % regeling wordt geschonken" is dus niet juist. U heeft dan niets te maken met belastingen.

Als er geld nodig is om de huur te kunnen betalen zou inderdaad een kortlopend krediet kunnen worden afgesloten. Een andere oplossing is geld lenen van de kinderen (uiteraard tegen rentevergoeding), dat is voor beide partijen interessanter. De goedkoopste oplossing is echter in de eigen woning blijven wonen totdat deze is verkocht.

Uw suggestie om geld te gaan lenen om aan de kinderen te kunnen schenken is een hele dure oplossing. Een schenking hoeft namelijk niet in geld te zijn, dat kan ook op papier. In dat geval moet je echter naar de notaris, die dan vastlegt dat er een schenking is gedaan met schuldigerkenning. Dit is dus een mogelijkheid als er geen geld is om te schenken.
Een andere mogelijkheid is dat vanuit de familie geld wordt geleend aan de ouders, en dat deze dat gebruiken om betalingen te doen aan de kinderen. Daarbij wel een attentiepunt: als een kind € 5.000 leent aan de ouder, om dit vervolgens per omgaande terug te krijgen als schenking, dan wordt deze handeling niet erkend door de belastingdienst omdat er feitelijk niets is gebeurd. Er moet voor worden gezorgd dat het 2 aparte handelingen zijn, dus de hoogte van schenking en lening mogen niet gelijk zijn, en ook mag dit niet binnen een paar dagen plaatsvinden.

Uw opmerking over een boete van circa 7 % begrijp ik helaas niet, dus kan ik daar ook niet op in gaan. Ik zou niet weten waarom u een boete zou moeten betalen, en de vergelijking met de 10 % belastingheffing klopt ook niet, want die 10 % moet in uw voorbeeld zeker worden betaald als er € 20.000 per kind wordt geschonken.

Wat betreft uw vraag over het opnemen: als er aan een kind wordt geschonken, dan is het definitief uit hun beheer verdwenen, en kan het niet weer worden gebruikt door de ouders. Wel kunnen de kinderen besluiten dit geld weer te lenen aan de ouders, wat dus in feite op hetzelfde neer komt, met dien verstande dat dit alleen op vrijwillige basis kan plaatsvinden.

Uw laatste vraag gaat over de beste manier waarop kan worden gefraudeerd, en hoe de belastingdienst hier achter kan komen. Aan dergelijke handelingen wil ik echter niet meewerken. Belastingen zijn nuttig, omdat dat geld wordt gebruikt voor maatschappelijke doeleinden. Het beperken van de belastingdruk door het gebruik maken van de bestaande regelingen is een uitdaging, maar door het handelen in strijd met de regelingen wordt de maatschappij benadeeld.

Zoals bij mijn vorige reacties ook aangegeven raad ik u aan voor een advies op maat een deskundige te consulteren. Dat kost u wel geld, maar kan u vele duizenden euro's aan belasting besparen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Advies financiering toekomstig eigen kapitaal:

geldt het recht van voorkoop bij bouwgrond
      [Gesteld in Notaris-Belgie]
2008-09-29 18:37:27
onteigening na 25 jaar
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2008-10-16 08:57:44
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Ondernemen en vastgoed in Suriname...
      [Gesteld in Suriname]
2010-08-31 00:33:43
onteigening
      [Gesteld in Recht-Zuid Holland]
2012-02-21 14:22:27

Gemiddelde score Belastingen-Overijssel: 7.1 (672x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+