Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Kanker
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Kanker en krijg online een antwoord van de specialist in Kanker

Zelf een vraag over Kanker? Klik hier.
Meer vragen over Kanker.
De huidige beheerder van de rubriek Kanker:
Naam: Jack van Dijk
Bedrijf: MÚderi
Reactiesnelheid: 114 uur
Waardering: 8.3 (van max. 10)
Meer informatie over Jack van Dijk vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over KankerVragen over Kanker via RSS. Klik hier.
RSS over Kanker op jouw website?Vragen over Kanker op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over KankerVragen over Kanker via E-mail. Klik hier.

Hoe kan je bij toeval kanker krijgen?

[Gesteld op: 02-04-2010]

Toelichting:
Hoe krijgen mensen bij toeval kanker? Hoe kan bijvoorbeeld een gezond mens die altijd veel bewoog en gezond at toch kanker krijgen? Wat is dan het toeval hierin?
Antwoord:


Wat is kanker en hoe vaak komt het voor?
Kanker is het ongeremd delen van een cel van een bepaald type. Kanker is niet één ziekte, maar een verzameling van meer dan honderd verschillende ziekten. Per soort kanker zijn er andere oorzaken en risicofactoren en zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden. Ook de kans op genezing is niet voor alle vormen van kanker gelijk.

Bij ongeveer één op de drie Nederlanders wordt kanker vastgesteld in de loop van het leven. Iedereen krijgt dus te maken met mensen in de familie, de buurt of op het werk die kanker krijgen.

Kanker kan voorkomen bij mensen van alle leeftijden, ook bij kinderen. De kans op kanker neemt sterk toe bij het ouder worden, vooral bij personen boven de 45 jaar. Door de vergrijzing van de bevolking zijn er dan ook steeds meer gevallen van kanker te verwachten.

Er bestaat een grote variatie in het voorkomen van kanker. Ook in een doorsnee leefgemeenschap (bijvoorbeeld een straat, een wijk of een dorp) kan het optreden van kanker van jaar tot jaar duidelijk verschillen. Louter als gevolg van toeval zal in bepaalde gemeenschappen meer kanker voorkomen en in andere gemeenschappen minder. In Nederland zijn er honderden gebieden (straten, wijken, dorpen) met een afwijkend voorkomen van kanker, gewoon door toeval. Naarmate een leefgemeenschap kleiner is, valt een toename in het aantal gevallen van kanker meer op. Dit soort variaties is echter normaal.

Oorzaken van kanker
Het is meestal niet mogelijk om in individuele gevallen de oorzaak van kanker te bepalen. De meeste vormen van kanker staan in verband met leefgewoonten zoals roken, alcoholgebruik, voeding en blootstelling aan zonlicht, of met factoren die samenhangen met de voortplanting, zoals de leeftijd waarop men kinderen krijgt. Verder kunnen leeftijd en erfelijke aanleg een rol spelen bij het ontstaan van kanker.

Van alle gevallen van kanker zijn minder dan vijf tot tien procent het gevolg van contact met kankerverwekkende stoffen in de leefomgeving of op het werk. De meeste gevallen ontstaan dus niet door vervuiling van het milieu.

Tegenwoordig gaan deskundigen er van uit dat de tijd die verloopt tussen blootstelling aan een bepaalde risicofactor en het ontstaan van kanker in de meeste gevallen minstens tien jaar bedraagt. Bij kinderen kan die periode korter zijn. De meeste gevallen van kanker die nu voorkomen zijn daarom het gevolg van gebeurtenissen vele jaren geleden.

Onderzoek geeft een 'verhoogd voorkomen van kanker' aan. Wat betekent dat?
Slechts in 10 procent van de clustermeldingen is onderzoek noodzakelijk; meestal gaat het om schijnbare verhogingen als rekening wordt gehouden met de leeftijdsopbouw van de - veelal vergrijsde - buurt. In een dergelijk onderzoek wordt het gevonden aantal kankergevallen in het onderzochte gebied in een bepaalde tijd vergeleken met het gemiddeld aantal kankergevallen, dat voorkomt in een veel groter gebied in dezelfde tijd, Nederland bijvoorbeeld. Blijkt dan een (groot) verschil, dan kan daarvoor soms een gemeenschappelijke oorzaak zijn, maar het kan ook toeval zijn (ziekten komen immers zeer wisselend in de tijd voor).

Zo'n onderzoek stelt echter nooit de oorzaken van kanker vast. Daarvoor is ander, langduriger en moeilijker onderzoek nodig, dat alleen zin heeft als er van de betrokken patiënten met kanker veel gegevens verzameld worden, met name uit het verleden.

Wanneer is nader onderzoek naar een omgevingsfactor mogelijk zinvol?
In de volgende situaties is het zinvol nader onderzoek naar een oorzaak in de omgeving te doen:
 • Er zijn minstens vijf gevallen van dezelfde soort kanker of een aanverwante vorm;
 • het aantal gevallen van kanker is tenminste 5-10 keer hoger dan het verwachte (normale) aantal gevallen;
 • er is sprake van verdenking op blootstelling aan een bepaalde, gemeenschappelijke omgevings- of risicofactor, waarvan het aannemelijk is dat de kans op kanker hierdoor sterk is toegenomen;
 • de blootstelling aan de mogelijke omgevingsfactor is op onafhankelijke wijze vast te stellen.
In Nederland is zo'n onderzoek nog maar één keer nodig geweest. Ook met dergelijk onderzoek is een oorzakelijke relatie echter zelden hard te maken. In veel gevallen is het dan ook belangrijker om, ongeacht de resultaten van het kankeronderzoek, na te gaan in hoeverre de milieublootstelling te hoog is en beperkt kan worden. Immers, de milieublootstelling vormde de basis van de ongerustheid.
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Kanker:
Borstkanker
Hersen & Centraal Zenuwstelsel
Leukemie
Longkanker
Melanoom
ProstaatkankerGerelateerde vragen aan Hoe kan je bij toeval kanker krijgen?:

Beledigen van een ambtenaar in functie.
      [Gesteld in Strafrecht]
2009-01-05 22:58:13
erfelijke darmkanker
      [Gesteld in Ayurveda]
2011-03-31 01:13:44
Wat zijn symptonen van longkanker?
      [Gesteld in Longkanker]
2007-05-17 12:29:40
Mag je voetreflexmassage ondergaan na chemokuur
      [Gesteld in Kanker]
2016-08-26 13:31:50
═k droom regelmatig over ziekte/dood v dierbare
      [Gesteld in Dromen]
2008-07-08 10:16:02

Gemiddelde score Kanker: 10.0 (2x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+