Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Advocaten » Advocaten-Limburg
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Advocaten-Limburg en krijg online een antwoord van de specialist in Advocaten-Limburg

Zelf een vraag over Advocaten-Limburg? Klik hier.
Meer vragen over Advocaten-Limburg.
De huidige beheerder van de rubriek Advocaten-Limburg:
Naam: Advocatenkantoor Exaten
Bedrijf: Advocatenkantoor exaten
Reactiesnelheid: 22 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Advocatenkantoor Exaten vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Advocaten-LimburgVragen over Advocaten-Limburg via RSS. Klik hier.
RSS over Advocaten-Limburg op jouw website?Vragen over Advocaten-Limburg op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Advocaten-LimburgVragen over Advocaten-Limburg via E-mail. Klik hier.

Wat gebeurt er met het kindsdeel bij verwerpen?

[Gesteld op: 01-04-2010]

Toelichting:
Mijn ex is onlangs overleden met achterlating van een hoop schulden en de vraag is of de kinderen de erfenis moeten verwerpen of beneficiair accepteren. Zijn vader is overleden, zijn zus en moeder leven nog. Wat gebeurt er met zijn kindsdeel in de erfenis van zijn vader als iedereen verwerpt? Mocht het kindsdeel tot zijn erfenis behoren, dan kan het zijn dat het saldo positief is vanwege het kindsdeel. Zou je in dat geval bij beneficiair aanvaarden toch eerst zijn schulden af moeten lossen, ook al heb je nog geen toegang tot het kindsdeel? Twee van zijn kinderen zijn nog minderjarig, dus hoe zit het met de schulden als zij beneficiair erven?
Antwoord:
Beste vragensteller,

Ik raad u aan uw vragen met een notaris te bespreken, die vaak meer inzicht heeft in de feitelijke situatie.

De eerste vraag is: heeft uw ex een testament gemaakt? Dit kunt u bij het CTR (.nl) opvragen onder toezending van kopie van het overlijdensbewijs en uw identiteitsgegevens. U krijgt dan te horen of er een testament is en bij welke notaris dit in de kluis ligt.

Als er geen testament is, of in het testament is de wettelijke regeling van kracht, en erven in principe de kinderen. Als de meerderjarige kinderen zelf, en de andere ouder of voogd voor de minderjarige kinderen, overweegt te verwerpen of beneficiair te aanvaarden dan dienen er geen feitelijke aanvaardingshandelingen te worden verricht. Men mag dan bijvoorbeeld geen spullen uit het huis halen, huur opzeggen of betalingen doen. Gebeurd dit wel, dan kan het gezien worden als een daad van zuivere aanvaarding. Alleen de noodzakelijke regelingen voor de uitvaart mogen getroffen worden.

Verwerpen is definitief, je hebt dan ook geen recht op een eventueel kindsdeel.

Bij beneficiaire aanvaarding moet de nalatenschap eerst vereffend worden (dat wil zeggen alle schulden moeten betaald worden, belastingaangiftes moeten rond zijn en de aanslagen daarvan moeten ook weer binnen zijn). Wat er dan over is wordt volgens de regels van het erfrecht verdeeld. Blijft er niets over, dan wordt de nalatenschap wegens gebrek aan baten opgeheven.

Verwerpen de kinderen, dan worden de moeder en zus samen erfgenamen en zullen zij ook weer moeten kiezen op welke wijze zij willen aanvaarden of verwerpen.

Met vriendelijke groet,
Katja Bouwens
Advocatenkantoor Exaten
http://www.advocatenkantoorexaten.nl

---
Alle adviezen zijn vrijblijvend en enkel gebaseerd op de (vaak summiere) casusposities die in de vraag worden weergegeven. Deze adviezen zijn dan ook enkel als richtinggevend bedoeld en kunnen geen volwaardig juridisch advies vervangen. Als advocatenkantoor zijn wij niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen van het handelen naar aanleiding van dit advies.
 
Reactie vraagsteller:
Wat u in uw antwoord noemt is correct. Die dingen had ik ook al allemaal uitgezocht. M.a.w. goede informatie, maar niet de gewenste.
Misschien nog even concreet de vragen die u hiermee níet beantwoordt:
1) Als er een niet opeisbaar kindsdeel is dat groter is dan de schulden, hoe zit het dan met de aflossing van de schulden die georven worden? Maakt het de zaak anders als een minderjarige kindsdeel en schulden erft?
2) Als helemaal niemand de erfenis aanvaardt (ook niet beneficiair) wat gebeurt er dan met het kindsdeel?
 
Antwoord Beheerder:
ad 1:
U lijkt te doelen op het kindsdeel afkomstig uit de nalatenschap van de vader van uw ex, de grootvader van de kinderen in kwestie, welk kindsdeel nu onder beheer van de moeder valt.

Van belang is dat een dergelijk kindsdeel op verschillende wijzen tot stand kan zijn gekomen, de ouders kunnen een testament hebben gehad, of het is ofwel onder het nieuwe danwel het oude erfrecht tot stand gekomen, mogelijk nog onder invloed van overgangsrecht. Dit kan de situatie veranderen, daarom herhaal ik mijn advies van inhoudelijk volledige begeleiding door een notaris in deze.

Dat gezegd hebbende: Een kindsdeel is in principe een zogenaamde niet-opeisbare vordering. Er kunnen echter, bijvoorbeeld in een testament, gronden zijn opgenomen waarop het na overlijden wel als opeisbaar geldt. Dit moet in het individuele geval beoordeeld worden.

Zolang de vordering echter als niet-opeisbaar geldt, en de moeder van uw ex haar rechten over de gelden heeft, kan dit deel niet direct worden gebruikt voor het vereffenen van de schulden.

Als u zeker weet dat het kindsdeel nog intact is en zal zijn na haar overlijden (vaak kan de langstlevende ouder rechtens alle geld opmaken als deze dat zou willen), dan zou het voorschieten van de schulden na zuivere aanvaarding een optie kunnen zijn, waarna de erfgenaam van de ex-partner dan ook rechtsopvolger wordt en gerechtigd wordt tot het erfdeel van diens vader (het kindsdeel). Dat is dan een vorm van voorfinancieren.

Een minderjarig kind kan deze optie niet nemen. Beneficiaire aanvaarding, eventueel met een contract waarin een vorderingsrecht van de ouder die voorschiet wordt opgenomen, welk contract dan bijvoorbeeld door de kantonrechter namens het kind kan worden bevestigd, is een optie, maar vraagt maatwerk.

2) Als de nalatenschap van de ex-partner wordt verworpen, dan vervalt ook het recht op het kindsdeel, wat een niet-opeisbaar vermogenrecht is en als zodanig tot de nalatenschap behoort. Het vloeit dan terug naar de overige erfgenamen van de vader van de ex-partner, in deze dus naar moeder en uiteindelijk naar zus.

Met vriendelijke groet,
Katja Bouwens
Advocatenkantoor Exaten
http://www.advocatenkantoorexaten.nl

---
Alle adviezen zijn vrijblijvend en enkel gebaseerd op de (vaak summiere) casusposities die in de vraag worden weergegeven. Deze adviezen zijn dan ook enkel als richtinggevend bedoeld en kunnen geen volwaardig juridisch advies vervangen. Als advocatenkantoor zijn wij niet aansprakelijk voor de eventuele gevolgen van het handelen naar aanleiding van dit advies.
Beantwoord door:
Advocatenkantoor Exaten
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Wat gebeurt er met het kindsdeel bij verwerpen?:

Wat is mijn levensdoel?
      [Gesteld in Astrologie]
2007-10-29 20:15:29
kindren en medicijnen
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2010-01-07 14:21:39
vraagje over psychose,,..
      [Gesteld in Psychiatrie]
2010-02-28 19:09:49
Verwerpen erfenis door echtgenote?
      [Gesteld in Persoonsrecht en familierecht]
2010-10-26 10:41:07
Erfenis verwerpen, groepen erfgenamen
      [Gesteld in Erfrecht]
2014-07-27 10:33:59

Gemiddelde score Advocaten-Limburg: 8.4 (232x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+