Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Huisdieren » Honden » Hondengedrag
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Hondengedrag en krijg online een antwoord van de specialist in Hondengedrag

Zelf een vraag over Hondengedrag? Klik hier.
Meer vragen over Hondengedrag.
De huidige beheerder van de rubriek Hondengedrag:
Naam: Elaine
Bedrijf: 4footers for 2footers
Reactiesnelheid: 9 uur
Waardering: 8.1 (van max. 10)
Meer informatie over Elaine vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over HondengedragVragen over Hondengedrag via RSS. Klik hier.
RSS over Hondengedrag op jouw website?Vragen over Hondengedrag op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over HondengedragVragen over Hondengedrag via E-mail. Klik hier.

vernielen van spullen bij het alleen-zijn

[Gesteld op: 31-03-2010]

Toelichting:
Als we onze hond alleen moeten laten moeten we bv. mand met reclameblaadjes wegzetten omdat hij anders alle papier eruithaalt en vernielt, portemonnee uit boodschappentas halen en kapotbijten,... Het is echt een probleem geworden, telkens wanneer hij alleen thuis zit, vernielt hij dingen in huis en straffen lijkt niet te helpen?
Antwoord:

Bij honden is  `lik-op-stuk beleid' nog veel belangrijker dan bij mensen.
Wil je de hond straffen voor een `misdrijf' dat hij begaan heeft, dan moet je hem op HETERDAAD betrappen en hem direct straffen. Kom je 's morgens beneden en zie je dat Max de bank heeft opgevreten, dan heeft het geen enkele zin om hem in zijn slaap te storen en hem op zijn sodemieter te geven. Max heeft geen benul van de relatie misdaad-straf en de straf zal hem er dus niet van weerhouden om de volgende bank ook op te vreten. Deze straf heeft dus geen enkele zin. Het positieve van deze straf is dat jij je frustratie over de bank kwijt bent, het negatieve van deze straf is dat je een nu hond hebt die jou niet meer begrijpt, die jou niet meer vertrouwt, die angstig en onzeker zal worden. Goed, de hond heeft dus op een ochtend op zijn sodemieter gehad, Joost mag weten waarvoor, en is nu op zijn hoede. Als jij weer naar beneden komt zal hij anticiperen op een pak slaag en bij voorbaat al onderdanig gedrag gaan vertonen.
Jij komt 's morgens beneden. Jij ziet dat er aan de tafelpoot is geknaagd (heeft Max om 01.24 uur gedaan), jij ziet Max's oortjes in de nek, staart tussen de benen, en bent ervan overtuigd dat Max zich schuldig gedraagt. Het kreng WEET dus wat hij gedaan heeft, en mag dus ook bestraft worden.
FOUT!!!  Max weet van niks. Max weet alleen dat wanneer hij gisteren voor niks op z'n donder heeft gekregen, de kans groot is dat dit vandaag en morgen wéér zal gebeuren.... Vertoont een hond ongewenst gedrag, dan moet je een situatie creëren waarin hij dat gedrag zal gaan vertonen, zodat je hem op heterdaad kunt betrappen en hem direct kunt straffen. Slechts dan zal Max de relatie tussen het misdrijf en de straf begrijpen, slechts dan zal het ongewenste gedrag kunnen verdwijnen (soms verdwijnt het echter vanzelf).
Ook de `haalmotieven' van de hond spelen hierbij een rol. Het ongewenste gedrag levert iets op (bijvoorbeeld verdrijving van de frustratie). Wanneer alternatief gedrag meer oplevert dan het ongewenste gedrag, zal de hond eieren voor zijn geld kiezen en het alternatieve gedrag gaan vertonen.

Bij het straffen van de hond op heterdaad gebruiken wij onze stem. Wij zeggen luid en met vaste stem: `Foei!!' Wij laten de hond duidelijk merken dat wij boos op hem zijn. `Ben jij potverdorie helemáál...!' De hond maakt zich klein en wij sturen hem naar zijn plaats. Na een kwartier of een half uur nemen wij hem mee naar buiten, spelen wij met hem en doen wij enkele gehoorzaamheidsoefeningen. O, wat is Max nu braaf!! Dan spelen we weer.
In geen geval maken wij gebruik van fysiek geweld. De hond begrijpt dit niet, zal angst voor ons krijgen en zal ons niet (nooit?) meer volledig vertrouwen. Verbaal geweld, daar laten wij het bij.

.
De meeste honden zijn zeer gevoelig voor lijfstraffen. Een voorbeeld: twee jonge puppy's teven spelen nogal wild met elkaar. De ene is de jager, de andere is de gejaagde, en dat gaat keihard door de achtertuin. Dan komt de ene van links, de andere van rechts en die twee botsen frontaal op elkaar. Je hoort de klap. Alhoewel dit toch behoorlijk pijn moet doen, geeft geen van beide honden een kik en gaat het spel gewoon door. Wanneer ik nu een van die hondjes eventjes in het nekvel pak, ter correctie, en zij weet dat het hier om een correctie gaat, dan is zij lichamelijk en geestelijk ernstig gekwetst. Terwijl ik bij wijze van spreken rustig met mijn volle gewicht op haar poten kan gaan staan wanneer zij weet dat het niet als straf bedoeld is. Pijn is dus een zeer relatief begrip. Houd daar ernstig rekening mee.

Beantwoord door:
elaine
profielpagina


Gerelateerde vragen aan vernielen van spullen bij het alleen-zijn:

Strafbaar, diefstal??!?!
      [Gesteld in Recht-Noord Holland]
2007-10-26 20:17:15
Ex partner komt zijn spullen niet ophalen
      [Gesteld in Advocaten-Limburg]
2010-05-30 17:03:15
Wat te doen met opgeslagen spullen van kennissen?
      [Gesteld in Advocaten-Noord Holland]
2010-10-18 10:55:21
na overlijden nieuw testament kan dat ?
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2011-07-07 11:42:05
vader heeft spullen verpand van een ander
      [Gesteld in Dood]
2013-02-11 19:48:25

Gemiddelde score Hondengedrag: 8.3 (3180x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+