Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Wetenschap » Exacte Wetenschappen » Natuurkunde
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Natuurkunde en krijg online een antwoord van de specialist in Natuurkunde

Zelf een vraag over Natuurkunde? Klik hier.
Meer vragen over Natuurkunde.

Beheerder worden?

De rubriek Natuurkunde heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Natuurkunde Klik hier.

RSS over NatuurkundeVragen over Natuurkunde via RSS. Klik hier.
RSS over Natuurkunde op jouw website?Vragen over Natuurkunde op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over NatuurkundeVragen over Natuurkunde via E-mail. Klik hier.

Verschil tussen elektromagneet en inductiestroom

[Gesteld op: 27-03-2010]

Toelichting:
Een elektromagneet is een spoel die aangesloten is op een spanningsbron(elektriciteit). Een inductiestroom onstaat doordat je een magneet beweegt ten opzichte van de spoel. Hierdoor onstaat dus stroom.. Maar is dat nu het zelfde als een elektromagneet? Want als je de mangeet eruit haalt dan is er geen stroom meer en dat is ook zo bij een elektromagneet als er geen spanningsbron is. En is een spoel en een magneet die ten opzichte van elkaar bewegen ook magnetisch, als ik er een andere magneet bij hou komen de dan bij elkaar? Of misschien is een mangeet en spoel samen spanningsbron? Dus als je daaraan een spoel aansluit heeft het pas een zelfde werking als elektromagneet? Ik snap dit allemaal niet? Kan iemand helpen?
Antwoord:

Je hebt het juist heel goed begrepen. Het enige probleem dat je hebt, is dat onduidelijk is geworden wat nu de oorzaken zijn en wat de gevolgen. Dit is heel begrijpelijk want dat verschilt per situatie. Het enige wat vaststaat zijn de verbanden tussen de grootheden. De verbanden voor een spoel ken je al, maar hieronder staan ze nogmaals op een manier die je misschien niet kent.

B=I*N/A + H*mu_0

De totale magnetische flux in een spoel = de stroom door de spoel * het aantal wendingen / het oppervlak van de spoel + de magnetische flux uit andere bronnen(bijvoorbeeld een magneet of een andere spoel).

V= - dB/dt * A * N

De spanning over de contacten van een spoel is gelijk aan de snelheid van de verandering van de magnetische flux * het oppervlak * het aantal windingen.

Belangrijk is nu deze verbanden niets zeggen over wat de oorzaak is. Een veld kan een stroom opwekken, of een stroom kan een veld opwekken. Het enige wat belangrijk is is dat deze verbanden blijven gelden.

Verder zijn er twee soorten elektriciteitsbronnen. spanningsbronnen en stroombronnen. Het verschil is simpel. Een spanningsbron levert een vaste spanning, maar je hebt geen idee hoeveel stroom(tenzij je het meet natuurlijk). Een stroombron levert een vaste stroom, maar je hebt geen idee bij welke spanning.

Met deze twee stellingen en deze twee bronnen kunnen al jouw vragen beantwoord worden. Jouw vraag heb ik hieronder in stukjes gehakt en besproken:

Een elektromagneet is een spoel die aangesloten is op een spanningsbron(elektriciteit). -> een spoel aangesloten op een stroombron geeft een constant magnetisch veld (verband 1). Een spoel aangesloten op een spanningsbron geeft een continu sterker wordend magneetveld(verband 2)

Een inductiestroom onstaat doordat je een magneet beweegt ten opzichte van de spoel. -> Volgens verband twee ontstaat er alleen een inductiespanning. Afhankelijk van wat je aansluit op de spoel gaat er vervolgens een stroom lopen.

Maar is dat nu het zelfde als een elektromagneet? -> Als er inderdaad een stroom gaat lopen is dit inderdaad hetzelfde als een electromagneet. Door het minteken in verband 2 zal de stroom zo lopen dat de elekromagneet het veld van de bewegende magneet tegengaat. 

En is een spoel en een magneet die ten opzichte van elkaar bewegen ook magnetisch, als ik er een andere magneet bij hou komen de dan bij elkaar? -> Ja, maar doordat het magnetisch veld van de electromagneet tegengesteld is aan dat van de magneet is het totale veld kleiner dan wanneer je alleen de magneet zou hebben.

Of misschien is een mangeet en spoel samen spanningsbron? Dus als je daaraan een spoel aansluit heeft het pas een zelfde werking als elektromagneet? -> ja dit is ook waar, je kan met de ene spoel een magnetisch veld opvangen en dit weer uitzenden met de andere spoel. Dit werkt allebei de kanten op.

Ik snap dit allemaal niet? Kan iemand helpen? -> Bijna niemand snapt dit in een keer, de meeste mensen snappen het helemaal nooit. Sterker nog de meeste mensen hebben helemaal niet door dat dit iets is wat ingewikkeld is. Juist het feit dat je het gevoel hebt dat je gek wordt, geeft aan dat je het aan het begrijpen bent.

 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Verschil tussen elektromagneet en inductiestroom:

Welke kleuren maken een stijlvolle living
      [Gesteld in Interieur]
2007-09-13 11:02:22
kunt u uw mening geven op de onderstaande stelling
      [Gesteld in Kinderopvoeding]
2009-08-27 09:52:58
Zijn tijd voor tijd uren hetzelfde als verlofuren
      [Gesteld in Arbeidsvoorwaarden]
2011-09-08 16:12:27
Loonbeslag gelegd. Kosten > dan vonnis. Mag dit
      [Gesteld in Juridische Informatie]
2013-02-23 19:32:32
Graag nog reactie op vorig antwoord:
      [Gesteld in Microsoft excel]
2016-12-26 09:04:58

Gemiddelde score Natuurkunde: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+