Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Accountancy
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Accountancy en krijg online een antwoord van de specialist in Accountancy

Zelf een vraag over Accountancy? Klik hier.
Meer vragen over Accountancy.
De huidige beheerder van de rubriek Accountancy:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AccountancyVragen over Accountancy via RSS. Klik hier.
RSS over Accountancy op jouw website?Vragen over Accountancy op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AccountancyVragen over Accountancy via E-mail. Klik hier.

Contract uren minderen & ouderschapsverlof

[Gesteld op: 24-03-2010]

Toelichting:
Op dit moment heb ik bevallingsverlof aansluitend hierop heb ik ouderschapsverlof aangevraagd van 3 maanden.(ik hou dus recht op nog eens 3 maanden ouderschapsverlof) Het is de bedoeling dat ik straks na deze verlof weer ga werken. Ik wil straks mijn contracturen met de helft verminderen. Kan dit? Kan mijn werkgever dit weigeren? Ik werk nu 30 uur en wil straks 15 uur pw werken. Die 30 uur word verdeeld over 4 dagen. Kan ik als ik uren minder naar 15 uur dit verdelen over 2 dagen? Is het soms verstandiger om eerst die resterende 3 maanden ouderschapsverlof op te nemen alvorens de uren te minderen? Dit ivm vergoeding belasting? Kan ik dan eventueel vragen aan mijn werkgever om na mijn ingediende ouderschapsverlof nogmaals ouderschapsverlof toe te kennen?
Antwoord:

Het ouderschapsverlof geeft u het recht om gedurende 6 maanden 50 % minder te gaan werken. Dit is uw wettelijk recht, wat u niet kan worden geweigerd. De verdeling van die 15 uren over de werkdagen moet u in overleg met uw werkgever vaststellen. U kan dus niet eisen dat u op maar 2 dagen gaat werken als dat niet past binnen het werkrooster van het bedrijf, of als het bedrijfsbelang zich daar tegen verzet.
Het is mij niet precies duidelijk of u na dit ouderschapsverlof 15 uren wilt blijven werken. Als daar uw vraag over gaat: dat recht heeft u niet, na uw verlof moet u weer 30 uren werken, omdat u een contract voor 30 uren heeft. U mag wel voorstellen aan uw werkgever om uw contract aan te laten passen, en minder te gaan werken, maar als uw werkgever hier niet mee instemt kan u alleen kiezen voor 30 uren werken, of ontslag nemen.
U heeft overigens het recht om 6 maanden ouderschapsverlof op te nemen, dus daar zou u voor kunnen kiezen. U kan namelijk per kind maar 1 x ouderschapsverlof opnemen.

Overigens is bevallingsverlof anders dan bij ouderschapsverlof, omdat het eerste wordt doorbetaald, maar het laatste onbetaald verlof betreft. Het is een situatie die gelijk is aan een contract voor 15 uren, met dien verstande dat u daarna weer het recht heeft om 30 uren te werken.
Meer informatie over ouderschapsverlof kan u vinden op http://home.szw.nl/index.cfm?menu_item_id=13763&hoofdmenu_item_id=13826&rubriek_item=39184 2&rubriek_id=391818&set_id=2517&doctype_id=6&link_id=72370

 
Reactie vraagsteller:
Ik wil inderdaad dan mijn contracturen laten aanpassen. Voor zover ik mij heb laten informeren moet ik dit schriftelijk 4 maanden van te voren aangeven. Mijn voorkeur gaat uit dit eerst mondeling kenbaar te maken. Alleen ik dacht dat dit niet geweigerd mocht worden? IK heb een vaste dienstverband voor onbepaalde duur.
 
Antwoord Beheerder:

Als u een nieuw contract wil voor 15 uur per week, dan hoeft uw werkgever daar niet aan mee te werken. U heeft immers getekend voor 30 uur per week.

Als u echter ouderschapsverlof aanvraagt, en daarmee dus effectief 15 uur gaat werken, en ook voor 15 uur wordt betaald, dan mag uw werkgever dat niet weigeren. Wellicht is het verstandig dus om eerst ouderschapsverlof te nemen, zodat uw werkgever wellicht welwillender wordt om dit op vaste basis toe te staan. 

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Accountancy:
Code TabaksblatRA-Accountancy


Gerelateerde vragen aan Contract uren minderen & ouderschapsverlof:

kleuradvies nodig
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-03-14 16:31:15
Graag kleuradvies voor muren van mijn woonkamer.
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-05-08 21:14:07
welke kleur past er het best.
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-08-27 23:19:09
Minuren mee naar volgend kalenderjaar...mag dat?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-03-21 11:02:33
de minuren van 2011 worden gekort op mijn salaris
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-12-17 13:28:20

Gemiddelde score Accountancy: 7.2 (994x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+