Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Personeel & Organisatie » Loopbaan » Ontslag
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Ontslag en krijg online een antwoord van de specialist in Ontslag

Zelf een vraag over Ontslag? Klik hier.
Meer vragen over Ontslag.
De huidige beheerder van de rubriek Ontslag:
Naam: E.A. van Jaarsveld
Bedrijf: Ontslagspecialist
Reactiesnelheid: 40 uur
Waardering: 8.8 (van max. 10)
Meer informatie over E.A. van Jaarsveld vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over OntslagVragen over Ontslag via RSS. Klik hier.
RSS over Ontslag op jouw website?Vragen over Ontslag op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over OntslagVragen over Ontslag via E-mail. Klik hier.

Studeren en gediscrimineerd worden.

[Gesteld op: 24-03-2010]

Toelichting:
Ik ben onlangs een niet werkgerelateerde studie begonnen en mijn collega doet een wel werkgerelateerde studie, maar op eigen initiatief. Ze is hier niet voor gevraagd door de baas. Zij heeft 4 examenmomenten p. j. en krijgt hier per X 4 dag. studieverlof voor en nog 4 extra voor een eventueel her, hier hoeft ze niets voor in te leveren. Valt onder bijzonder verlof, zegt de baas. Ik heb nooit om studieverlof gevraagd en neem mijn eigen verlofdagen daarvoor op. Nu valt dit jaar 1 examen samen. Mijn verlofdagen rondom dit examen zijn ingetrokken en die van mijn collega niet. Ik moet me richten naar mijn collega en als een examen samenvalt, mag ik niet gaan. Zij heeft voorrang, want aan haar studie hebben ze tenminste iets. Ik loop ook stage (op mijn vrije dag). Ik moet als mijn collega verlof wil perse voor haar invallen en mag dan niet naar stage of op examen. Verder mag ik geen verlofdagen meer opnemen vanaf een vrijdag en mag ook niet meer terugkomen op een dinsdag, want dan breek ik de week voor een ander. Dit omdat mijn collega in dezelfde periode op vakantie wil in de zomer en wederom 1 dag overlapping is. Ik heb met haar in januari al besproken dat ik in die periode ga en ook al geboekt. Nu moet ik maar een dag later gaan omdat zij anders geen 2 volle weken heeft. Terwijl ze rustig een week eerder kan gaan. Ze heeft helemaal nog niets geboekt. Nu zag ik in de agenda dat zij al op een donderdag verlof heeft, dat had ze besproken zei ze. Kan dit eigenlijk zomaar allemaal? De een alles en de ander niets? Moet ik hier zomaar mee akkoord gaan? Ik moet wel vervangen bij verlof en mijn collega ook, maar er is toch ook nog zoiets als een redelijkheidsfactor of niet?
Antwoord:
U heeft gelijk. Het arbeidsrecht wordt beheerst door de redelijkheid en billijkheid en dat geldt ook voor het vaststellen van de vakantie en verlofdagen. Daarvoor geldt dat de werkgever die vaststelt overeenkomstig de wensen van de werknemer.
U dient een verzoek in dat de werkgever in beginsel moet honoreren. Dat is alleen anders indien er een aantoonbaar zwaarwegend bedrijfsbelang is om dat niet te doen. Ook een reeds vastsgestelde vakantie/verlof kan slechts worden ingetrokken om zwaarwegende bedrijfsbelangen.
Me dunkt dat het in uw geval niet redelijk is dat u steeds moet wijken voor het belang van een collega. Het is aan de werkgever om daar een redelijke oplossing voor te bedenken. In de praktijk is dit soort kwesties niet eenvouidg. Je mag niet zomaar wegblijven zonder de formele toestemming van de werkgever. Om je gelijk af te dwingen zou je naar de rechter moeten stappen, maar dat heeft als nadeilg gevolg dat daarmee de arbeidsverhouding wordt verstoord en je de werkgever daarmee mogelijk een handreiking doet om het dienstverband te beëindigen.
Bespreek de kwestie met uw werkgever, maar voorkom escalatie.
Beantwoord door:
E.A. van Jaarsveld
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Ontslag:
Ontslagvergoeding


Gerelateerde vragen aan Studeren en gediscrimineerd worden.:

ik wil graag weer leren maar weet niet wat ik wil,
      [Gesteld in Studiekeuze]
2009-05-12 18:44:01
WAt ik kan nu gaan doe gaan doen!
      [Gesteld in Studiekeuze]
2009-06-15 09:22:31
Kan ik met P Social work 2e jaar PABO starten?
      [Gesteld in Studiekeuze]
2009-07-30 21:44:36
welke studie zou ik kunne volgen na mijn vwo?
      [Gesteld in Studiekeuze]
2009-08-05 01:04:49
Welke studie kan ik doen met mijn pakket?
      [Gesteld in Studiekeuze]
2009-08-13 18:13:46

Gemiddelde score Ontslag: 8.7 (475x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+