Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Financieel » Belastingen » Belastingen-Overijssel
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Belastingen-Overijssel en krijg online een antwoord van de specialist in Belastingen-Overijssel

Zelf een vraag over Belastingen-Overijssel? Klik hier.
Meer vragen over Belastingen-Overijssel.
De huidige beheerder van de rubriek Belastingen-Overijssel:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via RSS. Klik hier.
RSS over Belastingen-Overijssel op jouw website?Vragen over Belastingen-Overijssel op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Belastingen-OverijsselVragen over Belastingen-Overijssel via E-mail. Klik hier.

Heffingskortingen IB 2009

[Gesteld op: 23-03-2010]

Toelichting:
Hallo,
Ik heb een vraag en hoeplijk kunt u mij helpen. Mijn fiscale partner doen allebei aangifte. Mijn loon is hoger dan dat van haar en we hebben een eigen woning met hypotheekrente aftrek. Is het verstandiger dat degene met het hoogste inkomen deze rente aftrekt of gaat dat niet altijd op?
Verder heb ik nog een vraag over de heffingskortingen: Nu is het zo dat ik in mijn aangiste zo,n 3700 euro weer krijg en mijn fiscale partner 3100 euro. Maar je moet nog rekening houden met de heffingskortingen toch? Die kunnen bij de minstverdiende partner niet uitbeaald worden omdat hij/zij daar niet voor in aanmerking komt? Hoe zit dta exact en kunt je dit gunstig beinvloeden door de verdeling op het einde aan te passen? Kun je van te voren al zien hoeveel heffingskortingen er daadwerkelijk uitbetaald worden? Veel vragen maar ik hoop dat u mij een antwoorde kunt geven. Alvast hartelijk dank en in afwachting verblijf ik.

Mvg

A Haar
Antwoord:

Als u kiest voor het fiscale partnerschap kan u inderdaar vrij kiezen hoe u de aftrekposten verdeelt. Als de partners niet in dezelfde belastingschijf zitten kan daardoor een belastingvoordeel worden behaald. Er zijn 3 belastingschijven (inkomen lager dan € 32.127, hoger dan € 32.127 en hoger dan € 54.776) met tarieven van resp. 33,5 %, 42 % en 52 %. Als u beiden in dezelfde schijf zit maakt het weinig uit waar de rente wordt afgetrokken.
Wel moet u dan nagaan of uw belastbaar inkomen wellicht relevant is voor andere zaken, zoals studiefinanciering of iets dergelijks. Ook kan het zijn dat u wisselende inkomens heeft, en daardoor het inkomen over 3 jaar kan middelen. Dan maakt het wel wat uit of u de rente zelf aftrekt, of juist niet.
Het is dus geen vaste regel dat diegene met het hoogste inkomen beter de rente kan aftrekken, maar vaak is dat wel de conclusie.

Wat betreft de heffingskortingen: deze worden in mindering gebracht op het berekende belastingbedrag. Als het door u gebruikte programma dus een berekening geeft van de te ontvangen belastingen, dan is dit inclusief de heffingskortingen. Dat kan u eenvoudig nagaan door de berekening van de belastingen te controleren.

U heeft het over uitbetaling van heffingskortingen: dat is een regeling voor personen met weinig of geen inkomen (minder dan circa € 6.000 op jaarbasis). Omdat zij weinig belasting betalen kunnen de heffingskortingen hier niet volledig op in mindering worden gebracht. Als zij dan een partner hebben die voldoende belasting betaalt, dan kunnen de heffingskortingen alsnog volledig worden uitbetaald. Als uw partner echter meer dan € 6.000 verdient kan zijzelf de heffingskortingen volledig verrekenen, en hoeft er van deze regeling geen gebruik te worden gemaakt.

De andere vraag, of de uitbetaling van heffingskortingen kan worden beinvloed
door te spelen met de verdeling van aftrekposten kan ik negatief beantwoorden. Iedereen krijgt de heffingskortingen waar men recht op heeft, mits het gezamenlijke inkomen hoog genoeg is. Verdeling van aftrekposten binnen dat gezamenlijke inkomen heeft daar dus geen invloed op.

 
Reactie vraagsteller:
Dank u zeer voor uw antwoord.
Mijn partner heeft 13000 euro aan inkomsten uit werk en woning. Betekend dit dat zij de heffingskortingen die bij het overzicht staan vermeldt gewoon terug krijgt?
Dit staat bij het overzicht:
Inkomstenbelasting box 1 € 317
Premie volksverzekeringen € 4208
Totaal: € 4525

Af Heffingskortingen € 4951

Verschuldigde inkomstenbbelasting en premie volksverzekeringen - (min) € 426

van die - € 426 gaat nog eens € 2710 af aan ingehouden loonbelasting en premie volksverzekeringen. Men komt dan in totaal uit op een teruggave van € 3136.

Krijgt ze dit hele bedrag dan terug? Of hoeft dat niet per se?

Alvast dank voor uw moeite en in afwachting verblijf ik.

Mvg


Groeten en alvast dank
 
Antwoord Beheerder:

De belasting bedraagt in 2009 33,5 % over het inkomen. Uitgaande van een belastbaar inkomen van € 13.000 kom je dan op de te betalen belasting van € 4.525. Daarop worden de heffingskortingen en de ingehouden loonbelasting in mindering gebracht, en het restant wordt afgerekend. Als de door u genoemde bedragen juist zijn betrekent dit dus inderdaad een teruggave van € 3.136 MITS de door u verschuldigde belasting onder aftrek van de heffingskortingen (maar zonder aftrek van loonbelasting) meer bedraagt dan € 3.136. Is het bedrag bij u lager, dan krijgt uw partner het lagere bedrag terug in plaats van € 3.136. 

Ik merk wel op dat het door u genoemde bedrag van € 4.951 nogal hoog is. De heffingskortingen bestaan uit de algemene heffingskortingen van € 2.007, de arbeidskorting van maximaal € 1.480 en nog andere kortingen voor diverse situaties. De werkgever kan alleen met de eerste 2 kortingen rekening houden, dus als er recht is op andere kortingen geeft dat al een reden voor een belastingteruggave.

Daarnaast is het door u genoemde bedrag van ingehouden loonbelasting ad € 2.710 ook hoog in relatie tot het loon van € 13.000. Bij een dergelijk inkomen raam ik de in te houden loonbelasting op minder dan € 2.000. Dat is dus ook een reden voor het grote bedrag van de belastingteruggave.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Heffingskortingen IB 2009:

Wat zijn onze rechten?
      [Gesteld in Advocaten-Friesland]
2011-12-01 20:45:15
wwb uitkkering gestopt om dat we op camping wonen
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-07-28 04:46:51
Uitkering zonder vast adres
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-11-27 16:57:06
Opzegtermijn: recht van werkgever of werknemer?
      [Gesteld in Ontslag]
2009-06-18 10:14:00
recht uitkering geen inschrijfadres
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2009-08-26 15:54:54

Gemiddelde score Belastingen-Overijssel: 7.1 (672x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+