Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychologie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychologie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychologie

Zelf een vraag over Psychologie? Klik hier.
Meer vragen over Psychologie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychologie:
Naam: DEVOTAS
Bedrijf: Devotas
Reactiesnelheid: 25 uur
Waardering: 7.5 (van max. 10)
Meer informatie over DEVOTAS vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychologieVragen over Psychologie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychologie op jouw website?Vragen over Psychologie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychologieVragen over Psychologie via E-mail. Klik hier.

Hoe durf ik weer te genieten van mijn relatie?

[Gesteld op: 19-03-2010]

Toelichting:
Ik heb nu dik 3 jaar verkering met een hele lieve jongen. Het is mijn eerste echte relatie (ben nu 22 jaar). In ons eerste jaar heb ik een burnout/depressie gehad en ondervind daar zo nu en dan nog hinder van, want ik heb bepaalde karaktereigenschappen die het in stand houden: perfectionistisch en pessimistisch). In de drie jaar dat we een relatie hebben, heb ik zo nu en dan (vooral met drukke periodes) twijfels en krijg ik last van piekeren (negatieve gedachten/vragen die maar door mijn hoofd blijven malen over mijn relatie). Ben nu al een stuk verder: ben in therapie geweest, boeken gelezen etc. Heb enorm veel geleerd, en leer nog steeds bij. Maar ik heb nog steeds een 'mentaal filter': ik filter veel negatieve dingen en de positieve dingen tellen bijna niet! Terwijl ik zoveel dingen heb om dankbaar voor te zijn!
Ik ben me nu zelf aan het leren om de positieve dingen te zien en zo oefen ik het ook 'op' mijn vriend. Het voelt nu allemaal geforceerd, omdat mijn negatieve bril zo vertrouwd was. Maar als ik nu een 'leuke gedachte' heb (bijv. Wat is hij toch lief!) dan zit er een mechanisme in me dat de vraag stelt: maar wat als... Dit zorgt voor veel angst en het verhindert mij dat ik me 'goed' kan voelen. Hoe leer ik het mezelf aan? Hoe kan ik weer genieten van complimentjes en goede momenten? Hoe kan ik me niet meer schuldig voelen over mijn twijfels en over hoe ik in elkaar zit? Want ik wil weer graag genieten zˇnder angst!
Antwoord:

Beste schrijfster,

gevoelens van onzekerheid, schuld en minderwaardigheid horen bij een laag zelfbeeld. Soms lijk je daar nog een aannemelijke reden voor te hebben ook b.v. op grond van fouten die je ooit maakte, of dat je jezelf stom vindt omdat je geen goede opleiding gevolgd hebt (al of niet door eigen schuld). 't Kan zijn dat je erg ontevreden bent over je uiterlijk. Meestal weet je zelf veel aan te dragen vanuit een diep negatief gevoel over jezelf.

Hoe dat komt? Misschien kreeg je weinig waardering en ben je zelf gaan geloven dat dat terecht was. Zo 'n "geloof" kan maken dat je van daaruit alles inkleurt. Je gaat het niet alleen zo zien, sterker nog: je gaat er naar handelen. Je zorgt (onbewust) dat weinig waardering krijgen voor jou een terechte bejegening is. Misschien ben je te perfectionistisch, leg je de lat steeds te hoog voor jezelf, waardoor je ook steeds opnieuw jezelf tegenvalt.

Als je een ‘beter zelfbeeld’ wilt hebben ben je daarmee bepaald niet de enige. Veel mensen willen dat wel graag, maar realiseren zich meestal niet dat deze term kan samenhangen met een aantal specifieke problemen zoals afwijzing, falen, mishandeling of verschillende soorten angst. Dat je daarmee te maken hebt kan nog steeds het geval zijn, maar het kan ook in het verleden hebben gespeeld. Als je als kind blootgesteld bent geweest aan ernstige afwijzing, voel je je waarschijnlijk inadequaat op veel gebieden van je leven. Dat draagt bij aan een laag gevoel van eigenwaarde en doordat je (potentieel steeds aanwezig) afwijzing verwacht kan je energiehuishouding ontregeld raken, wat negatieve emoties veroorzaakt of versterkt.

Op dezelfde manier kan je je steeds opnieuw ‘niet goed genoeg’ voelen wanneer zich nieuwe mogelijkheden voordoen en kan je ertoe neigen te blijven steken in je leven, je saboteert je eigen succes. Als zo ’n gevoel dan ook nog ‘s samenklontert met andere negatieve emoties, zullen de problemen met je zelfbeeld zich verspreiden en voel je je nog heviger geblokkeerd in nog meer gebieden van je leven. Maar het hoeft niet altijd zo heftig te zijn; ook in ‘normale’ gezinssituaties kan er een stempel op je gedrukt worden, wat later belemmerend blijkt te zijn.

Want sowieso hebben opvoeding en milieu een grote invloed op je karaktervorming, nog afgezien van je genetische bagage. Hoe ben je in aanleg (strijdlustig, afwachtend, dominant, extravert, in jezelf gekeerd)? Het speelt allemaal mee. Als je opvoeding zo was dat je je van jongsaf aan gesterkt weet door het besef dat je er mag zijn en dat jouw opvattingen evenveel bestaansrecht hebben als die van elk ander kan veel kritiek te verduren hebben je weerbaar maken. Je wordt steeds sterker naarmate je meer succesvol kunt reageren vanuit een soort eigen innerlijke kracht. Dan kan je kritiek ervaren als krachtmetingen, want met het je te weer stellen ontdek je vaak dat je opponent helemaal niet zo sterk staat als je aanvankelijk dacht. Maar dat is een ideale toestand als uitgangspunt.

Met een minder sterke basis leidt veel kritiek krijgen er al gauw toe, dat het je opzadelt met het idee dat je niet goed bent. Het kan ook zijn dat iemand een kritische opmerking tegen je maakte, terwijl je juist op dat moment in een sterk ontvankelijke emotionele toestand was. Het kan dan inslaan als een bom, je zo diep raken. Zo 'n kritische opmerking kan in een dergelijk geval zoveel impact hebben dat het de basis wordt van een innerlijke overtuiging dat je niets waard bent, dat er niets van je terecht komt.

Met NLP technieken zijn zulke zelfsaboterende overtuigingen te ontkrachten en ego- versterking kan maken dat je je ego dusdanig opvijzelt, dat je je stukken beter voelt. Op energetisch niveau kan dat met EFT, en als er sprake was van echt traumatische ervaringen soms nog voorafgegaan door EMDR. Ik begon met te veronderstellen dat je soms zelf meer dan genoeg redenen weet op te noemen om je zelf niet zo hoog aan te slaan. Toch doen feitelijkheden in omgevingsfactoren er niet zoveel toe. Belangrijker is het vinden van de reden waarom het juist deze reactie bij jou oproept. Van belang is te achterhalen op grond van welke overtuiging en waarden je jezelf zo negatief beoordeelt.

ik hoop dat je iets met deze informatie kunt.

graag verneem ik van je 

www.devotas.nl

Beantwoord door:
DEVOTAS
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Psychologie:
Kinderpsychologie


Gerelateerde vragen aan Hoe durf ik weer te genieten van mijn relatie?:

Heb ik een vorm van bindingsangst?
      [Gesteld in Psychologie]
2009-02-09 20:08:24
hoe weet ik of we de juiste keuze hebben gemaakt
      [Gesteld in Psychologie]
2009-04-05 18:29:59
kan u iets over de brandweerauto vertellen
      [Gesteld in Brandweer]
2009-11-08 14:10:21
Bindingsangst of niet?
      [Gesteld in Psychologie]
2011-05-02 18:43:55
nieuwe relatie met jonge kinderen.
      [Gesteld in NLP]
2013-02-13 16:26:09

Gemiddelde score Psychologie: 7.8 (83x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+