Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Onderwijs » Basisonderwijs
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Basisonderwijs en krijg online een antwoord van de specialist in Basisonderwijs

Zelf een vraag over Basisonderwijs? Klik hier.
Meer vragen over Basisonderwijs.

Beheerder worden?

De rubriek Basisonderwijs heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Basisonderwijs Klik hier.

RSS over BasisonderwijsVragen over Basisonderwijs via RSS. Klik hier.
RSS over Basisonderwijs op jouw website?Vragen over Basisonderwijs op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over BasisonderwijsVragen over Basisonderwijs via E-mail. Klik hier.

Hoe betrouwbaar is momentopname test kleuter ??

[Gesteld op: 19-03-2010]

Toelichting:
Mijn kleuterdochter van vier jaar heeft slecht gescoord op een van de twee tests die afgenomen worden per leerjaar. Ze zit in groep 1, ik vindt ten eerste: get a grip! Een kleuter van vier kun je nog niet op zo'n manier testen. Ten tweede: hoe betrouwbaar is zo'n test, dit is echt een momentopname, misschien wou ze wel weer lekker gaan spelen of was ze net die dag niet lekker! Ook was haar eigen juf langdurig ziek, was er een invaljuf voor die tijd en is ze nu met een aantal klasgenootjes overgeplaatst naar een 1a/2b klas. Wat voor beeld heeft zo'n weer nieuwe juf nou van mijn kind. Op de peuterspeelzaal scoorde ze op alle vlakken als beste van de klas. Mag ze deze test nog eens doen? Kan ik dit vragen? Ik heb het idee dat het niet aan mijn dochter ligt maar aan de leerkracht(en).
Antwoord:

Een toets is inderdaad een momentopname. Daarom kan deze ook nooit alleen gebruikt worden om een oordeel over een kind te vormen. Ook de prestaties tijdens het werken in de klas zullen hiervoor meegenomen moeten worden.

Ik ben het met u eens dat het discutabel is of een toets op deze manier voor een kind van vier goed is. Helaas is dat iets waar weinig aan te doen is, omdat scholen verplicht zijn een leerlingvolgsysteem bij te houden. De toetsen zijn daar onderdeel van.

Op zich is er nog niets aan de hand als uw kind een keer een minder goede score heeft. Van belang is allereerst wanneer uw kind op school gekomen is. Een kind kan pas meedoen met een toets als hij of zij minimaal drie maanden op school zit. Ook is het belangrijk dat een kind zich al een bepaalde tijd kan concentreren.

De toetsen voor de kleuters worden afgenomen in februari en mei/juni. Dat betekent dat de kinderen die in februari een lage score halen, in mei of juni een herkansing krijgen. Ook is van belang hoe laag de score van uw dochter was. Een C is gemiddeld. De meeste kinderen hebben deze score. Een D is ondergemiddeld en een E is de laagst mogelijke score. Binnen die scores heb je ook nog verschillen. Zo kan uw dochter bijvoorbeeld net een fout "teveel"gemaakt hebben, waardoor ze net in de D score zit. Dit noemen we dan een "hoge D". Dit is uiteraard beter dan een "lage D", waarbij uw dochter tegen de grens met de E score zit.

Ook belangrijk is de inhoud van de toetsen. Bij taal zijn er twee onderdelen en bij rekenen (ordenen) zijn dat er ongeveer zes. Het kan heel goed zijn dat uw dochter alleen op een bepaald onderdeel uitvalt en op de rest niet.

Al met al zou ik me nog geen zorgen maken over 1 slechte score. Is er geen verbetering te zien bij de tweede toets in mei/juni, dan kunt u hierover met de leerkracht praten. Het is namelijk ook mogelijk dat uw kind zich niet veilig genoeg voelt in de klas (met name tijdens de toets) of dat zij zelfs last heeft van faalangst. Als het tijdens het werken in de klas wel goed gaat met uw dochter, dan is de manier van toetsen duidelijk de oorzaak.

Het is overigens mogelijk dat een kind op de peuterspeelzaal op alle vlakken de beste is, terwijl dat in de kleutergroep niet meer zo is. In de laatste wordt namelijk veel meer van uw kind geeist. Sommige kinderen moeten daar heel erg aan wennen en dit kan zichtbaar zijn in zijn of haar prestaties.

U kunt dus het beste gewoon even afwachten hoe het verder met uw dochter gaat. Klaagt zij over de juf of over haar klas (voelt ze zich niet prettig, gaat ze niet graag naar school, heeft ze meer buik- of hoofdpijn dan normaal) ga dan meteen met de leerkracht praten. Gaat het verder gewoon goed op school, dan kunt u het beste gewoon de toetsen in mei/juni afwachten.

Ik hoop dat ik u hiermee wat verder heb kunnen helpen. Als u nog vragen heeft kunt u uiteraard altijd weer contact opnemen!

Met vriendelijke groeten, Tirza van der Meyden

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Basisonderwijs:
Lesmateriaal


Gerelateerde vragen aan Hoe betrouwbaar is momentopname test kleuter ??:

wat moet ik nu????
      [Gesteld in Peuters & Kleuters]
2009-09-28 20:12:18
Beleid tav vervroegde toelating basisscholen
      [Gesteld in Basisonderwijs]
2012-09-10 13:11:27
betrouwbaar genoeg?
      [Gesteld in Seksualiteit]
2007-08-13 13:53:21
mogen leerkrachten op school filmen over gedrag
      [Gesteld in Basisonderwijs]
2009-09-14 20:32:09
valium flurazepam zyprexa promethazine
      [Gesteld in Zelfdoding]
2010-02-22 03:16:45

Gemiddelde score Basisonderwijs: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+