Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Zakelijk & Financieel » Zakelijke Dienstverlening
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zakelijke Dienstverlening en krijg online een antwoord van de specialist in Zakelijke Dienstverlening

Zelf een vraag over Zakelijke Dienstverlening? Klik hier.
Meer vragen over Zakelijke Dienstverlening.
De huidige beheerder van de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Naam: A.P.de Ruyter RA
Bedrijf: A+a voor accountancy & advies
Reactiesnelheid: 13 uur
Waardering: 7.3 (van max. 10)
Meer informatie over A.P.de Ruyter RA vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via RSS. Klik hier.
RSS over Zakelijke Dienstverlening op jouw website?Vragen over Zakelijke Dienstverlening op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Zakelijke DienstverleningVragen over Zakelijke Dienstverlening via E-mail. Klik hier.

Heeft het zin om in beroep te gaan?

[Gesteld op: 18-03-2010]

Toelichting:
Ik heb een beschikking huurtoeslag over 2006 van mijn dochter (overleden op 20 maart 2009) ontvangen waarbij ik, als erfgenaam, een bedrag van € 2436,00 moet betalen dat mijn dochter ten onrechte was toebedeeld.
Onze dochter was een MS-patiënte en zij heeft de laatste jaren van haar leven in verpleeg- en bejaardenhuizen en zorginstellingen doorgebracht. Zij woonde tot april 2006 zelfstandig in een huurhuis maar werd toen opgenomen in het ziekenhuis en is vandaar uit in het bejaardenhuis De Gooyer in Amsterdam geplaatst.
Uit het schrijven van de Belastingdienst blijkt dat deze dienst op 20 april 2006 een electronisch wijzigingsformulier ontvangen heeft waarin werd aangegeven dat de huurtoeslag per 28 april 2006 moest worden stopgezet. De Belastingdienst heeft toen echter verzuimd om de huurtoeslag stop te zetten.
Onze dochter, die gedeeltelijk blind was en ook niet meer over haar motorische vermogens kon beschikken, is per 27 april 2006 door het Kantongerecht onder bewind gesteld van De Stichting Inkomensbeheer bewindvoering (in vervolg STIB genaamd).
STIB is, als bewindvoerder van onze dochter, evenwel in gebreke gebleven en heeft verzuimd om de ten onrechte ontvangen huurtoeslag, dan wel apart te zetten dan wel terug te sturen naar de Belastingdienst.
Nadat STIB in 2007 failliet is gegaan is het bewind over gedragen aan de Stichting CAV te Amsterdam ( die dit verzuim ontdekten en onmiddellijk aan de Belastingdienst door hebben gegeven dat onze dochter niet meer op zichzelf woonde maar inmiddels, nadat ze dus daarvoor in Ouderencentra in Amsterdam had gewoond, was opgenomen in de inrichting voor gehandicapten Nieuw Unicum, in Zandvoort.
Het zal u hopelijk duidelijk zijn dat onze dochter niet in staat was haar verplichtingen zelf na te komen en volledig afhankelijk was van STIB. De haar toebedeelde huurtoeslag werd door STIB op een aparte rekening ontvangen waarover alleen STIBj de beschikking had en mijn dochter ontving alleen € 25,00 p.wk. leefgeld.
Wij ontvingen de beslissing van de Belastingdienst die mijn bezwaar ongegrond heeft verklaard en dit betekent dat de beschikking niet wordt gewijzigd.
Verder schrijft de Belastingdienst dat in de Awir geen bepaling is opgenomen op grond waarvan men van terugvordering kan afzien. De omstandigheid dat onze dochter volledig afhankelijk was van haar bewindvoerders, schrijft men, doet hier niets aan af.
Antwoord:

Dit is niet mijn deskundigheid, maar ik zal naar beste weten uw vraag beantwoorden.
De eerste vraag die in mij opkomt is: is het terecht dat de huurtoeslag per 28 april 2006 zou worden stopgezet? Ik kan mij voorstellen dat het in eerste instantie ging om een tijdelijke opname, en dat de huurwoning is aangehouden, en dab werd de huurtoeslag terecht ontvangen. Als de huur echter per 28 april 2006 is beeindigd, dan heeft uw dochter inderdaad na deze datum ten onrechte de huurtoeslag ontvangen.

Daarna komt de vraag: waarom heeft de belastingdienst de wijziging niet verwerkt? Zij bevestigen de ontvangst van de electronische melding, en dan moet dit dus automatisch worden verwerkt. Er is dus iets aan de hand, wat niet is toegelicht. Dat kan wellicht een aankopingspunt voor het bezwaar zijn.

Dan lees ik dat STIB de huurtoeslag heeft ontvangen en apart gezet. Is dit meegegaan in het faillissement, of is dit overgedragen aan CAV, en later aan u? Als u het geld immers heeft ontvangen, dan is er weinig bezwaar om dit terug te betalen.

U geeft ook aan dat u erfgenaam van uw dochter bent. Dat is ook de reden waarom de belastingdienst aan u vraagt om de schuld te betalen. Als uw dochter echter geen vermogen had, dan kan u ook in overweging nemen de erfenis te weigeren, waardoor u ook geen verplichting heeft om de schuld aan de belastingdienst te betalen.

Tot slot:
Uw bezwaar is afgewezen, met een verwijzing naar de AWIR (ALGEMENE WET INKOMENSAFHANKELIJKE REGELINGEN), dat is de wet die o.a. de uitbetaling van huurtoeslagen regelt. De motivatie van de afwijzing is mij niet duidelijk, maar dat hangt wellicht ook samen met de in het door u opgestelde bezwaar aangevoerde gronden. Wellicht is het raadzaam om de aangevoerde gronden nog eens te bekijken, en op basis daarvan te besluiten om eventueel in hoger beroep te gaan. U moet dan binnen 6 weken een brief sturen naar de rechtbank.

Of het zin heeft om in beroep te gaan kan ik u niet zeggen, maar ik hoop dat ik u met deze informatie heb kunnen helpen.

Beantwoord door:
A.P.de Ruyter RA
profielpagina

Subrubrieken binnen de rubriek Zakelijke Dienstverlening:
Administratieve Diensten
Bedrijfsautomatisering
Bedrijfsfusie
Bedrijfsoverdracht
Bedrijfsovername
Bedrijfstransacties
Bedrijfsverhuizing
Bedrijfsvoering
Conflictbemiddeling
Cursussen & Opleidingen
Debiteurenbeheer
Entertainment
Evenementenorganisatie
Financieel
Flora & Fauna
Fusies & Overnames
Gezondheidszorg
Juridisch
Juridische Splitsingen
Kinderopvang
Marketing
Mediation
Ondernemingsrecht
Onroerend Goed
Ontwerp
Secretarieel
Trainingsacteurs
Vennootschapsstructuren
Vertalen


Gerelateerde vragen aan Heeft het zin om in beroep te gaan?:

Moet ik mijn beschikking betalen?
      [Gesteld in Recht-Noord Brabant]
2008-03-18 17:47:11
Van wie zijn nu de uitzendrechten van het voetbal?
      [Gesteld in Sportrecht]
2009-12-02 20:49:21
Welke rechtbank
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2010-06-24 10:59:58
Complete verwarring, hoger beroep
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2010-06-29 09:46:37
Hoger beroep tbv behoud rechten niet pluis?
      [Gesteld in Strafrecht-Friesland]
2013-11-13 14:43:58

Gemiddelde score Zakelijke Dienstverlening: 9.0 (900x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258132
  Beheerders:  1028

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+