Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Aandoeningen & Ziekten » Geestelijke Stoornissen » Autisme
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Autisme en krijg online een antwoord van de specialist in Autisme

Zelf een vraag over Autisme? Klik hier.
Meer vragen over Autisme.
De huidige beheerder van de rubriek Autisme:
Naam: Charlie
Bedrijf: Geen
Reactiesnelheid: 47 uur
Waardering: 8.9 (van max. 10)
Meer informatie over Charlie vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over AutismeVragen over Autisme via RSS. Klik hier.
RSS over Autisme op jouw website?Vragen over Autisme op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over AutismeVragen over Autisme via E-mail. Klik hier.

Wat zijn de recentste ontwikkelingen rondom autism

[Gesteld op: 26-01-2007]

Toelichting:
Hoe ver is de wetenschap hierin
Antwoord:
Hoi,

De meest recente ontwikkelingen op het gebied van autisme zijn;

- Allereerst is er sprake van een verandering in prevalentie (terwijl er in het verleden uitgegaan werd van 35:10.000 wordt er nu uitgegaan dat ongeveer 60:10.000 mensen een autistische stoornis hebben). Er is dus sprake van een schijnbaar grote toename. Deze toename kan worden verklaard door betere diagnostiek en verbreding van de criteria.
- Ook op het gebied van etiologie zijn er veranderingen te constateren. 90% van de mensen met ASS is hebben een vorm van autisme die erfelijk is bepaald. Men weet nu steeds meer van de genen en de hypothese dat het voornamelijk vanuit de mannelijke lijn voortkomt wordt betwist. Waarschijnlijk is er sprake van een samenspel tussen de mannelijke en vrouwelijke genen.
- Er wordt momenteel veel hersenonderzoek gedaan. Men denkt dat, al vanaf de geboorte de hersenen van mensen met autisme anders werken. Mensen met autisme hebben meer hersenen en daardoor ook een groter hoofd. Dit zou te verklaren zijn doordat de hersenbanen die niet meer worden gebruikt bij 'normale mensen' verdwijnen maar dat deze bij mensen met autisme blijven bestaan. Daardoor hebben mensen met autisme dus meer hersenvolume. Door het blijven bestaan van alle hersenbanen krijgen autistische mensen problemen bij hun informatieverwerking. Ze moeten veel kleinere stapjes nemen om hetzelfde te bereiken. Er ontstaat eigenlijk geen eenduidig netwerk. Je zou het kunnen vergelijken met snelwegen bij 'normale mensen' en binnenwegen bij mensen met ASS. Er wordt momenteel veel onderzoek naar deze theorie gedaan.
- Naast de reeds bestaande theorieën (executieve functie, centrale coherentie en TOM) zijn er een tweetal nieuwe theorieën ontstaan die een verklaring geven voor ASS. Dit zijn het hebben van een extreem mannelijk brein en het "afwezige zelf" van Firth. Mensen met autisme zijn zich niet bewust van zichzelf en dus ook niet van anderen, zegt Uta Frith. Het ‘zelf’ van autistische mensen ontbreekt, dat is volgens de Britse psycholoog Uta Frith de spil van de aandoening. Verbindingen in de hersenen zijn te zwak, zodat de chef in het hoofd de greep verliest.
- Geen van de drie bekende theorieën voldoet volledig in de verklaring van ASS. Het lijkt erop dat de aanleg van de hersenbanen en de daardoor ontstane problemen, in het vervoer van prikkels, vooralsnog een aanvulling zou kunnen zijn op de al bestaande theorieën.
- Tegenwoordig wordt autisme toch vooral gezien als waarnemingsprobleem. Mensen met autisme zijn vooral blind voor de context. Omdat ze de context niet kunnen lezen zijn ze voornamelijk detailgericht.
- Tijdens onderzoek wordt er momenteel ook veel aandacht besteed aan co-morbiditeit. (= tegelijk voorkomen van andere stoornissen buiten het ASS). 35% van de mensen met ASS heeft een co-morbide stoornis (auditief, visueel,angst OCD, depressie, stress). Het is vaak moeilijk om de stoornissen goed te beoordelen en een juiste diagnose te stellen. Door nieuwe onderzoeksmethoden is het mogelijk om al vanaf 14 maanden een diagnos autisme te kunnen vaststellen. De diagnose is pas stabiel en betrouwbaar op een leeftijd van 2 jaar.

Hopende hiermee een klein overzicht gegeven te hebben over de belangrijkste gedachten die momenteel de wetenschappers bezighouden. Natuurlijk is er nog heel erg veel onderzoek nodig om autisme te kunnen ontrafelen. Misschien wordt het nooit helemaal ontrafelt want autisme is een complexe stoornis.

Vriendelijke groeten,

M. van Nuland
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Autisme:
Syndroom Van Asperger


Gerelateerde vragen aan Wat zijn de recentste ontwikkelingen rondom autism:

Heeft mijn partner autostische trekken?
      [Gesteld in Autisme]
2007-06-01 09:03:39
erfelijkheid - Asperger
      [Gesteld in Syndroom van Asperger]
2007-06-04 09:34:55
vergrote kans autistisch kind?
      [Gesteld in Autisme]
2008-06-06 11:54:31
een relatie met iemand met het Asperger syndroom
      [Gesteld in Syndroom van Asperger]
2008-09-22 11:35:41
Asperger en kinderen krijgen...
      [Gesteld in Syndroom van Asperger]
2008-10-10 11:20:54

Gemiddelde score Autisme: 8.9 (13x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258136
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+