Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Zorg
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Zorg en krijg online een antwoord van de specialist in Zorg

Zelf een vraag over Zorg? Klik hier.
Meer vragen over Zorg.

Beheerder worden?

De rubriek Zorg heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Zorg Klik hier.

RSS over ZorgVragen over Zorg via RSS. Klik hier.
RSS over Zorg op jouw website?Vragen over Zorg op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over ZorgVragen over Zorg via E-mail. Klik hier.

Graag uw hulp.

[Gesteld op: 10-03-2010]

Toelichting:
Er is een meneer met de ziekte van Von Bechterew best wel oud woont nog thuis en is ge´ndiceerd voor iedere ochtend ÚÚn uur zorg. Hij woont alleen en is onvoldoende in staat zicht te redden of zaken voor zichzelf te regelen. Zijn zus en de buurvrouw zijn wel bereid om een helpende hand bij toe te steken. Naast de ochtendverzorging gebruik de client om de vier uur pijnmedicatie en heeft hij een klein wondje aan zijn hiel dat om de 2 uur nat gehouden moet worden. Het verband van het wondje mag er volgende ochtend af. Contact hierover met de arts is wenselijk. De menneer stimuleren tot drinken kan wel voortgang hebben.

Als hulp ben ik na de ochtendverzorging klaar. Bij de meneer en kom ik na twee vrij dagen pas weer terug.

Hoe kan ik hier continu´teit van zorg waarborgen?
Antwoord:

Geachte vragensteller,

Ik kijk er eerlijk gezegd een beetje van op dat meneer een indicatie heeft voor slechts één uur zorg per dag. In aanmerking komen voor extra zorg kan op verschillende manieren maar zal altijd gaan via het CIZ. Zij geven immers de goedkeuring welke de thuiszorginstelling nodig heeft om te kunnen handelen.

Een persoonsgebonden budget (PGB) is een geldbedrag waarmee meneer zelf zorg en begeleiding kan inkopen. Hij kiest zelf zorgverleners en begeleiders uit. Of hij huurt een organisatie in, die in zijn opdracht gaat werken. Met hen maakt hij afspraken over wat er gedaan moet worden, de dagen en uren waarop de hulp voor hem werkt en de vergoeding die meneer daarvoor uit het pgb betaalt. Op die manier houdt meneer zelf de regie over de hulp.  Een aanvraag hiervoor kan meneer indienen via het CIZ. Als meneer niet in staat is om dit zelf te doen, kan het SVB het administratieve deel (contracten en dergelijke) op zich nemen. Zij incasseren dan automatisch het loon van de zorgverlener van de rekening van het PGB en storten deze op tijd aan de zorgverlener.

Als ik de vraag goed gelezen heb, begrijp ik dat meneer nu slechts hulp krijgt voor persoonlijke verzorging. Dit terwijl hij naar mijn idee ook recht heeft op verpleegkundige hulp.

Misschien is het raadzaam om contact op te nemen met het CIZ en hen het probleem voor te leggen. Zij zullen dan vragen om een formulier in te vullen zodat zij de situatie opnieuw kunnen bekijken.

Met vriendelijke groet, Irene

 
Reactie vraagsteller:
Ja dat dacht ik al over het aantal uren zorg. Ik ga het gauw bespreekbaar maken. Bedankt Irene

Ik zit nog ergens mee.. hopelijk kan je mij hiermee helpen.

Ik werk bij een client en ik kriijg te maken met zijn echtgenote, die de mantelzorg op zich heeft genomen. De echtgenote grijpt iedere moment aan om mij te vertellen hoe vervelend haar man haar behandelt. Ze doet dit ook in het bijzijn van de client en ze verteld daarbij een aantal privÚzaken. De zorgvrager reageert er nauwelijks op, maar van mij verwacht ze verdurend een antwoord.

Wat moet ik hiermee. Ik weet echt neit wat ik hiermee aan moet.
 
Antwoord Beheerder:

Hoi!

Oef das een moeilijke situatie zeg. Ik hoor wel vaker dat het in de thuissituatie op die manier gaat. Het is dan ontzettend vervelend als de zorgverlener betrokken wordt bij de problematiek thuis. Ik denk dat mevrouw emotioneel moeite heeft met de situatie zoals deze nu is, met haar man dan. Zij probeert dit dan te bespreken met de mensen om haar heen, in dit geval bent u dat. Niet altijd even leuk en ook niet altijd fair ten opzichte van de zorgvrager die er nota bene gewoon bij zit.

Als dit mij zo overkomen, zou ik proberen om het verhaal het ene oor in te laten gaan en het andere oor uit. Er niet teveel aandacht aan besteden misschien? Wellicht als u erop ingaat, dat mevrouw u juist ziet als een prima gesprekspartner om haar verdriet/ongenoegen mee te bespreken. Staat u teveel aan de kant van mevrouw, kan dit misschien het vertrouwen van de uiteindelijke zorgvrager, meneer dus, schaden. En meneer is juist de persoon die u komt helpen.

Blijf neutraal, dan zit u altijd goed. Zowel voor de zorgvrager als de partner. Geef dus liever geen uitgebreid antwoord, een uitgebreid antwoord van mevrouw zal dan volgen. Een antwoord van u geeft aanleiding tot een gesprek voor mevrouw.

En dan nog even kort over die meneer uit de eerste vraag... het is belangrijk voor het CIZ om te weten dat er nu naast persoonlijke verzorging OOK verpleging noodzakelijk is. Anders houden zij alleen het aantal uren voor de persoonlijke zorg aan.

Fijn dat ik kon helpen en veel succes!

Groetjes, Irene

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Zorg:
Jeugd & Gezin
Jeugdzorg
Mantelzorg
Persoonsgebonden Budget (PGB)Gerelateerde vragen aan Graag uw hulp.:

Thuiswerkers hoe belasting betalen?
      [Gesteld in Belastingen]
2007-02-07 16:23:22
Toestemming nodig?
      [Gesteld in Gezondheidsrecht]
2009-06-05 06:33:00
vots zaak advocaat ja /nee 29/10/09
      [Gesteld in Kinderbescherming]
2009-10-24 23:08:53
ik heb inburgering gehad en wil ik zorg studieren
      [Gesteld in Studiekeuze]
2011-05-21 11:17:30
hallo ik heb een vraag
      [Gesteld in Jeugdzorg]
2013-02-28 12:54:31

Gemiddelde score Zorg: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+