Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Strafrecht » Strafrecht-Noord Brabant
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Strafrecht-Noord Brabant en krijg online een antwoord van de specialist in Strafrecht-Noord Brabant

Zelf een vraag over Strafrecht-Noord Brabant? Klik hier.
Meer vragen over Strafrecht-Noord Brabant.
De huidige beheerder van de rubriek Strafrecht-Noord Brabant:
Naam: K. Canatan
Bedrijf: Meijers canatan advocaten
Reactiesnelheid: 69 uur
Waardering: 8.3 (van max. 10)
Meer informatie over K. Canatan vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over Strafrecht-Noord BrabantVragen over Strafrecht-Noord Brabant via RSS. Klik hier.
RSS over Strafrecht-Noord Brabant op jouw website?Vragen over Strafrecht-Noord Brabant op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Strafrecht-Noord BrabantVragen over Strafrecht-Noord Brabant via E-mail. Klik hier.

Belediging in het openbaar?

[Gesteld op: 10-03-2010]

Toelichting:
Sorry,
de (cryptische) vraag staat voor het vraagteken :-)
en luidt expliciet: kan ik advocaat generaal Robben aanklagen wegens mijn belediging in het openbaar gedaan op 9 maart 2010 omdat hij mij voorstelt als een dusdanig onhebbelijke persoon, dat medewerkers van de reclassering van contact met mij gevrijwaard zouden moeten blijven? naast beledigend is de uitspraak ook nog discriminerend en leugenachtig, want mijn contact met de reclasseringsmedewerkster werd beëindig omdat men daar rapporrteerde aan het o.m. dat er niks te doen viel c.q. dat toezichthouden niet opportuun was omdat naar oordeel van de reclassering niks aan de hand was bij mij c.q. er was geen indicatie voor toezicht (lijkt me stug dat het o.m. (Robben) beslist om reclasseringstoezicht te beëindigen omdat de client een dusdanig persoon is dat men toezichthouders er van weg wil houden.)
(Hoe bestaat 't dat een advocaat generaal tot zo'n uitspraak kan komen binnen een aanklacht?
is er geen opleiding voor nodig om advocaat generaal te worden?)
Antwoord:

Volgens de Hoge Raad (ons hoogste rechtscollege) wordt onder belediging het volgende verstaan: "Een uitlating die jegens iemand mondeling in zijn tegenwoordigheid is gedaan, moet als beledigend worden beschouwd indien zij de strekking heeft die ander aan te randen in zijn eer en goede naam".

Of daarvan in uw geval sprake is, kan ik niet beoordelen. Dat hangt af van de exacte bewoordingen en de context. Niet elke mededeling die krenkend is voor een ander kan als belediging worden aangemerkt. Als u tijdens de zitting door een advocaat bent bijgestaan, kunt u het beste aan hem of haar vragen of sprake is geweest van een strafbare uitlating. Het staat u in elk geval vrij om aangifte te doen bij de politie.

 
Reactie vraagsteller:
Robben gaf letterlijk de volgende repliek op de constatering dat het reclasseringstoezicht tussen de zaak in 1e aanleg en die in 2e aanleg (zitting 9/3 jl.) was beëindigd: "En eerlijk gezegd wilden we het de medewerkers van de reclassering niet meer aandoen om op mijnheer ... (= hier de vraagsteller) toezicht te houden.
Los van het beledigend karakter, rijst ook de vraag of een a.g. met dit soort flauwekul op de proppen MAG en KAN komen in de bediening van zijn functie om daarmee de onderliggende waarheid tijdens een rechtszitting te VERHULLEN.
Onder zoek tijdens een zitting gaat toch over waarheidsvinding en niet over moddergooien om daarmee de waarheid te verhullen. Als ik gehouden ben om de waarheid te vertellen, waarom mag een overheidsambtenaar dan aan de waarheid een PERSOONLIJKE (= dus een PARTICULIERE) mening geven.
Dat ie maar gewoon de rapportages overlegt en verder zijn leugenachtige (<= is waarheid) mond dicht houdt.


 
Antwoord Beheerder:

Naar mijn mening is hier geen sprake van belediging in strafrechtelijke zin. Dat u het als beledigend heeft ervaren maakt dat niet anders. U kunt wel een klacht indienen als u vindt dat de opmerkingen onnodig krenkend waren. Die klacht moet u dan richten aan de leiding van het ressortsparket waar de AG werkt. Overigens was u niet gehouden om de waarheid te vertellen als u verdachte was. Alleen een getuige is verplicht de waarheid te spreken.

Het staat u uiteraard vrij om wel aangifte te doen van belediging. De politie zal de aangifte dan in behandeling nemen. Als het tot vervolging zou komen, zal een rechter uiteindelijk moeten beoordelen of daadwerkelijk sprake was van belediging of een een ander strafbaar uitingsdelict.

Beantwoord door:
K. Canatan
profielpagina


Gerelateerde vragen aan Belediging in het openbaar?:

Mag een foto ongevraagd gepubliceerd worden?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-10 16:44:04
portretrecht ja of nee?
      [Gesteld in Televisie]
2010-03-19 16:48:08
Mogelijk besmet met HSV-1 (Genitale herpes)
      [Gesteld in Seksualiteit]
2010-01-19 20:30:21
reiskosten woon-werkverkeer
      [Gesteld in Belastingen-Overijssel]
2011-01-19 08:08:13
Moet je bij reiskosten met de trein bonnen hebben?
      [Gesteld in Accountancy]
2019-11-18 14:35:40

Gemiddelde score Strafrecht-Noord Brabant: 8.4 (161x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+