Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Huis & Tuin » Interieur
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Interieur en krijg online een antwoord van de specialist in Interieur

Zelf een vraag over Interieur? Klik hier.
Meer vragen over Interieur.
De huidige beheerder van de rubriek Interieur:
Naam: Pieter Valk
Bedrijf: Studio columbo
Reactiesnelheid: uur
Waardering: 0.0 (van max. 10)
Meer informatie over Pieter Valk vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over InterieurVragen over Interieur via RSS. Klik hier.
RSS over Interieur op jouw website?Vragen over Interieur op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over InterieurVragen over Interieur via E-mail. Klik hier.

Kleuren in de hal

[Gesteld op: 26-09-2007]

Toelichting:
De hal in onze woning is vrij groot: ongeveer 5,30 lang en 1,75 breed. je komt aan de smalle kant binnen en dan zie je aan je rechterkant 5 deuren en zeer weinig muur, maar aan de linkerkant en de kopse kant tegenover de entree zie je maar 3 deuren en veel muur. Vanuit die 3 deuren die altijd openstaan komt al het licht (zuiden en westen). Het is overigens geen echt lichte hal hoewel ook niet donker.
De vloer heeft een beige tapijt, zoals de rest van de woning, en de kozijnen van alle deuren zijn van opvallend roodbruin tropisch hardhout. Nu vraag ik me af hoe ik de kleur oranjerood of steenrood (áls ik dat al moet doen) moet toepassen in die hal. Op het moment zijn alle deuren leliewit en de muren beige/wit motief. Zal ik alle deuren rood maken en de muren wit? Of alle muren rood en de deuren zo laten? Een verkoper in een verfwinkel raadde het me af; dat zou veel te donker worden.

Wat raadt u aan, rood of misschien toch iets anders?
Antwoord:
De verkoper van de verfwinkel heeft in zoverre gelijk, dat een hal met allemaal donkere (rode) muren een stuk donkerder wordt. Muren in warme donkere kleuren komen op ons af en doen een ruimte kleiner lijken (soms is dat gewenst om een ruimte intiemer te maken). Maar of de hal daardoor té donker wordt, is een vraag die ú alleen kunt beantwoorden. Het gaat erom wat u wilt. Als u een warme donkere sfeer mooi vindt, dan is een hal met rode muren niet té donker.

Als u altijd al graag een rode warme kleur hebt willen toepassen in huis, waarom dan niet in deze hal. Het is wel zaak de rode kleur goed af te stemmen op de roodbruine kleur van de hardhouten kozijnen of de kozijnen ook te schilderen.

Voordat u iets in een bepaalde kleur gaat verven, moet u bedenken wat voor effect u wilt bereiken. Als u de deuren rood verft en de muren wit laat of andersom de muren rood verft en de deuren wit laat, is het effect dat de vormen van de deuren worden benadrukt. Wilt u dit? Worden hierdoor mooie vormen benadrukt? Het kan prachtig staan, maar sommige mensen ervaren het als onrustig. Wilt u rust, schilder dan de muren, kozijnen en deuren in (bijna) dezelfde kleur. Wilt u de kozijnen niet extra benadrukken, dan is het zaak de muren in de kleur van de kozijnen te verven. Of de hardhouten kozijnen in de kleur van de muren (of deuren) te verven. In de huidige situatie, muren en deuren wit/beige, zullen de roodbruine deurposten (kozijnen) er uitspringen.

Verder is het zo dat een smalle langwerpige ruimte, nog smaller lijkt als u de lange wanden donker schildert. Wilt u dit effect niet, houd die lange wanden dan een stuk lichter dan de korte wanden. Geef in zo’n ruimte de korte wanden, inclusief deurposten en deuren een donkere en/of warme kleur. Breng daarnaast één of twee donkere kleurvlakken aan op de lange lichte wanden. Met die kleurvlakken breekt u ook de lengte van de wand. Maar in uw geval kunnen de deuren in een afwijkende kleur de lange muren ook breken.

Vindt u het mooi om de vormen van de deuren te benadrukken, en die dus in een andere kleur te schilderen dan de muren, houdt u bij het kiezen tussen het verven van deuren of muren rekening met het volgende. Houdt u van kleurveranderingen, dan is het raadzaam de deuren wit (of in elk geval licht) te laten, en de kleur van de muren te laten komen. Als u een kleurverandering wilt aanbrengen, is een muur immers veel sneller overgeschilderd dan een deur.

Samenvattend en er vanuit gaand dat u een rode kleur wilt toepassen in uw hal, raad ik u aan het volgende te doen. Verf de korte wanden, inclusief deuren en deurposten in een mooie rode kleur. Houd de lange wanden een stuk lichter, bijvoorbeeld in een grijze of grijsgroene tint en/of een zacht groene kleur. Zorg dat deze kleur(en) in elk geval ook mooi passen bij uw vloerbedekking. Op de wand met drie deuren kunt u één of twee kleurvlakken rode verf aanbrengen. (Probeert u eerst een vlak en kijk hoe het bevalt.) De deuren en deurposten in de lichte kleur van de wand, in elk geval op de wand met de kleurvlakken. (anders wordt het te onrustig) Op een deel van de wand(en) die licht blijven zou ik kunst, of foto’s hangen waarin de rode kleur terugkomt, maar waar ook juist een andere kleur zichtbaar wordt. Blauw bijvoorbeeld, maar ook groen om het opvallende rood in toom te houden.

Eventueel kunt u als u erg van kleur en actie houdt, één van de lange wanden helemaal rood verven. Om de rode kleur toch wat af te zwakken zou ik de deuren en deurposten van die wand in dat geval wél licht houden. Alle rode gedeeltes in uw hal zullen hun kleur overigens uitstralen naar de lichtere vlakken. Een rode deur in een verder lichte wand, lijkt me overigens ook spannend.

Veel succes. Heeft u nog vragen, neemt u dan contact op via mijn website. En stuurt u mij nog eens een foto van het resultaat!

Vriendelijke groet,

Merel Havenaar
Havenaar Interieurs
Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl

Subrubrieken binnen de rubriek Interieur:
Badkamers
Decoraties
Hout
Inrichting
Interieur-Belgie
Interieur-Drenthe
Interieur-Flevoland
Interieur-Friesland
Interieur-Gelderland
Interieur-Groningen
Interieur-Limburg
Interieur-Noord Brabant
Interieur-Noord Holland
Interieur-Overijssel
Interieur-Utrecht
Interieur-Zeeland
Interieur-Zuid Holland
Keuken
Liften
Meubelen
Ontspanning
Ramen & Deuren
Schilderadvies
Slaapkamer
Stoffering
Verkoopstyling
Verlichting
Verwarming
Vloeren
Woonaccessoires
Gerelateerde vragen aan Kleuren in de hal:

Helende Bloesem en Kleurenkaarten,hulpmiddel?
      [Gesteld in Bach Bloesem Remedies]
2007-06-10 21:19:51
Kleuradivies met limegroen voor woonkamer + keuken
      [Gesteld in Interieur-Zuid Holland]
2008-04-23 12:09:55
beste kleur voor een appartement met modern int.?
      [Gesteld in Interieur-Utrecht]
2008-11-29 10:55:14
Welke kleur muren bij notenkleur laminaat.
      [Gesteld in Interieur-Utrecht]
2008-12-19 18:21:38
kleuradvies nodig
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2009-03-14 16:31:15

Gemiddelde score Interieur: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+