Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version franšaise: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versiˇn espa˝ola : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Gezondheid » Geestelijke Gezondheid » Psychiatrie
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Psychiatrie en krijg online een antwoord van de specialist in Psychiatrie

Zelf een vraag over Psychiatrie? Klik hier.
Meer vragen over Psychiatrie.
De huidige beheerder van de rubriek Psychiatrie:
Naam: Samed
Bedrijf: Parlan kind en jeugd
Reactiesnelheid: 1295 uur
Waardering: 0.0 (van max. 10)
Meer informatie over Samed vind je op de profielpagina.

Beheerder worden?

RSS over PsychiatrieVragen over Psychiatrie via RSS. Klik hier.
RSS over Psychiatrie op jouw website?Vragen over Psychiatrie op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over PsychiatrieVragen over Psychiatrie via E-mail. Klik hier.

Wat vind u van mijn opstelling ?

[Gesteld op: 05-03-2010]

Toelichting:
Kort samengevat is het volgende gebeurd. Ik heb een relatie " gehad " met een getrouwde man van 23 jaar ouder.
Ik heb hem leren kennen op vakantie als reisleider. We mailden elkaar en werden verliefd op elkaar. Ik wilde niet doorgaan met een stiekume relatie. Na een paar maanden heb hem dus voor de keuze gesteld of je gaat met mij door of met je vrouw. Hij heeft daar een maand over nagedacht en is toen tot de conclusie gekomen dat hij met mij verder wil.


Hij zou in december 2008 voor de kerst komen. Dat ging niet door omdat zijn vrouw mentaal instortte en toen is hij bij zijn vrouw gebleven. Ik heb hem toen gezegd dat ik geen konakt meer met hem wil omdat hij blijkbaar toch voor zijn vrouw heeft gekozen. Hem gezegd als je alsnog mocht besluiten om met mij verder te gaan dat hij dan kontakt mag opnemen en anders niet.

Hij zocht op allerlei manieren kontakt, maar ben er nooit meer op ingegaan totdat hij op mijn verjaardag in februari voor de deur stond. Toen kon ik hem niet weerstaan. Hij heeft me toen verteld dat hij in februari nog komt en dat is ook gebeurd.

We hebben een mooie tijd gehad. Ik vond het heel gezellig ook al merkte ik al gauw dat er iets ontbrak. Deze man was helemaal niet zo open als ik dacht. Ik wist niet wat er in hem omging. Hij zei bijv. nooit dat hij verdriet had dat hij bij zijn vrouw weg was. Dat brak me op. Ik werd hoe langer hoe onzekerder van zijn geslotenheid en dat zei ik hem ook. Niet dat hij stil was, maar het delen van wat er in je omgaat ontbrak. Dus toen samen op mijn initiatief in therapie.
Heeft wel wat duidelijk gemaakt, maar heeft niet echt mogen baten.

Want mijn angst dat hij zomaar zou kunnen vertrekken werd bewaarheid. Vlak voor de kerst vorig jaar vertrok hij. Hij had zijn dochter in vertrouwen genomen omdat ik gezegd had dat ik wil dat hij gaat scheiden en en toen heeft zijn dochter voor hem woonruimte weten te vinden. Hij woont nu in Eindhoven. We hielden nog veel kontakt, maar het brak me op.

Dat hij niet wilde scheiden omdat zijn vrouw van 75 jaar dan het koophuis uit moest kon ik dan nog wel redelijkerwijs verkroppen. Maar ik wist mijn plaats niet meer. Door zijn vertrek ben ik nog onzekerder geworden. Want wat wil hij ? Hij heeft me gezegd dat hij op een driesprong zit door mij. Een nieuw leven met mij, zijn oude leven oppakken of alleen verder.( dat laatste geloof ik niet zo).

Nu zeg ik hem dus voor de derde keer dat hij mag terugkomen. Ik heb hem geschreven dat ik geen
Antwoord:

Beste vragenstelster,

allereerst wil ik benadrukken dat het niet uit moet maken wat ik (of wie dan ook) vind van jouw opstelling. Je moet juist dàt doen wat past bij je GEVOEL. En dus niet dat wat je DENKT te moeten doen, want vanuit het denken worden vaak gevoelens en emoties gerationaliseerd.

Dat je een relatie hebt met een veel ouder iemand kan iets zeggen: nl. dat je de relatie aangaat van ziel tot ziel. Bij zielenrelaties ( vanaf een bepaalde evolutie van de ziel) doet het er op zeker moment niet toe of die ander van hetzelfde geslacht is of dat er sprake is van een groot leeftijdsverschil.

Nu weet ik niet hoe oud jezelf bent. Maar een uitzondering op bovenstaande is toch wel dat iemand vanuit de puberteit ook wel eens een relatie aangaat met een veel ouder iemand. Maar dat gebeurt dan veelal om de eigen identiteit te ontwikkelen en veilig te stellen en om bevestiging te krijgen dat men uit de kindertijd is gekropen. Er wordt veel uit geleerd door de nog jonge mens maar die relaties zijn vaak maar van korte duur; dan hebben ze hun functie gehad en heeft een mens eruit geleerd. Het bevestigd met name de eigen identiteit.

In een liefdesrelatie draait het om liefde. Helaas zien wij mensen, de ander nog vaak als een bezit wat niet gedeeld kan of mag worden. Toch komt er een steeds ruimer bewustzijn tot ontwikkeling waarbij meervoudige relatievormen gewaardeerd worden en rijkdom geven aan het bewustzijn van een mens. Maar het is zeker niet eenvoudig. Vaak willen wij de ander voor ons alleen. Ik begrijp daarom dat je op zeker moment je partner gevraagd hebt een keuze te maken. Dat is goed omdat hij daarmee openheid van zaken moest geven naar zijn bestaande relatie. Een relatie in het geheim is toch een geheime relatie. En dat beperkt altijd.

Dat je vindt dat hij toch niet zo openlijk kan delen wat er in hem omgaat kon je weten vanaf het moment dat hij zijn relatie met jou niet wilde of kon delen met zijn echtgenote.

Het klinkt in je verhaal door dat hij nog niet klaar is met zijn bestaande relatie. Dat kan soms een heel lang en moeilijk proces zijn. Waarbij het juist moelijk is om te delen wat er in je omgaat omdat je vaak heen en weer geslingerd wordt tussen denken en voelen. Hij VOELT misschien dat hij een periode van zijn leven met jou wil delen, maar hij VINDT waarschijnlijk dat hij dat niet kan maken naar zijn huidige vrouw en kinderen.  Dan wordt je heen en weer geslingerd en je weet niet meer wat je moet doen. Dat is een enorme belasting voor hem, maar natuulijk ook voor jou omdat je niet weet waar je aan toe bent. Ook zijn vrouw zal door haar emoties een beroep doen op het geweten van hem.

Was het maar zo dat wij elkaar niet langer zouden zien als bezit. Maar dat als wij echt van iemand zouden houden wij de ander het allerbeste wensen. Ook als dat betekent dat de ander dan naar een andere partner zou gaan. Maar dan laat je de liefde wèl spreken.

Om eerlijk te zijn: ik heb op jouw vraag geen pasklaar antwoord en zeker geen oordeel. Voel wat er in je hart gebeurt en leef dat na. Respecteer de ander om wie hij is en respecteer de problemen die iemand kan hebben. Wees blij met de liefde en aandacht die je ontvangt van een ander. Ook al kan die ander niet altijd bij je zijn. En spreek uit wat je voelt en wat je denkt. Op die manier maak je jezelf kenbaar aan de ander. En pas dan kunnen gevoelens en gedachten gedeeld worden. Pas dan is er sprake van een relatie.

Hoe dan ook: ik wens jou en je partner HEEL VEEL SUCCES EN DEELBARE LIEFDE.

Hans Kamps  

 

 
Reactie vraagsteller:
Dat van ziel tot ziel vond ik wel mooi. Ik ben 46. Hij is 68.

Hij is inderdaad nog niet klaar met zijn bestaande relatie. En dat gaat al anderhalf jaar zo. Maar het is wel zo dat ik met name de pijn ervan heb, omdat hij nooit echt voor mij heeft gekozen. Ook niet voor zijn vrouw overigens. Nu gaat hij denk ik terug naar zijn vrouw, wat voor mij uiterst pijnlijk is.


En waarschijnlijk hou ik dan wel niet echt van hem, want het is voor mij vreselijk dat hij mij voor zijn vrouw verlaat zoals hij eerst zijn vrouw voor mij verliet.
Hoe zou ik ook van hem kunnen houden als hij me zoveel pijn aandoet. Het doet hem maar weinig hoor. Maar toch kan ik maar moeilijk van deze man loskomen. Maar ik zoek geen kontakt meer omdat het alleen maar weer pijn doet.

Want met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid gaat hij zijn oude vertrouwde leven weer oppakken.

Bedankt voor de moeite die u genomen heeft.

Angelika

Deze man is al 40 jaar getrouwd en 20 jaar geleden is hij ook bij zijn vrouw weggegaan om vervolgens na 2 jaar weer bij haar terug te keren.

En dan kunt u wel zeggen dat echte liefde is
 
Antwoord Beheerder:

Wat ontzettend jammer dat hij jouw pijn niet toelaat en zijn eigen gevoelens zo blokkeert.  Ik wens jou heel veel sterkte en op een of andere manier -na verloop van tijd- een vorm van acceptatie .

Hans

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan Wat vind u van mijn opstelling ?:

tot hoeveel word mijn inkomen aangevuld?
      [Gesteld in Wet Werk en Bijstand]
2010-04-08 19:33:32
daten en welbevinden
      [Gesteld in Dating]
2008-11-08 07:21:22
Grijze vloer, beige mat en licht bruine muur
      [Gesteld in Interieur-Noord Holland]
2010-07-10 18:17:16
Heeyy, hoe kan ik zien of hij mij leuk vind ?
      [Gesteld in Dating]
2007-12-20 16:37:59
risico's bilvergroting
      [Gesteld in Plastische Chirurgie]
2008-02-28 19:39:51

Gemiddelde score Psychiatrie: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

 • Ron Jedema
  9.3
 • Ad Appel
  9.0
 • Anita
  9.0
 • Totalen:

  Vragen:  258147
  Beheerders:  1029

  Gemiddelden:

  Reeds beantwoord:  99 %
  Reactiesnelheid:  172 uur
  Waardering:  7.9
Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+