Opslaan in favorieten
Uitgebreid zoeken
Nederlandse versie: Gratis Adivseurs Usa version: Advisors 4 Free Version française: Conseils Gratuits Versione italiana: consigligratuiti.it Belgische versie: gratisadviseurs.be Versión española : Consejeros Gratis Deutsche Version: Gratis Beraten
U bevindt zich hier:Home » Mens & Maatschappij » Recht » Notaris » Notaris-Friesland
Adverteren op deze site?

Direct vraag stellen?

Stel online je vraag in de rubriek Notaris-Friesland en krijg online een antwoord van de specialist in Notaris-Friesland

Zelf een vraag over Notaris-Friesland? Klik hier.
Meer vragen over Notaris-Friesland.

Beheerder worden?

De rubriek Notaris-Friesland heeft momenteel nog geen beheerder.

Meld je aan als beheerder voor de rubriek Notaris-Friesland Klik hier.

RSS over Notaris-FrieslandVragen over Notaris-Friesland via RSS. Klik hier.
RSS over Notaris-Friesland op jouw website?Vragen over Notaris-Friesland op jouw website? Klik hier.
Blijf op de hoogte via e-mail over Notaris-FrieslandVragen over Notaris-Friesland via E-mail. Klik hier.

tweetrapstestament.

[Gesteld op: 03-03-2010]

Toelichting:
onze situatie. getrouwd in gem. van goederen.
eigen woninge.2 kinderen. moeten wij overgaan op een tweetraps testament.
bespaard het bij overlijden van een partner het betalen van succesierechten mbt het erfdeel van de beide kinderen?U wijst als erfgenaam uw echtgenoot aan en in de tweede trap - na haar overlijden - de kinderen. Dat betekent dat in de ”eerste ronde” helemaal geen successierecht afgedragen hoeft te worden. Dat is dus anders dan nu in de wet is geregeld. Want steeds vaker wordt gehoord dat het toch onbegrijpelijk is dat er successierecht moet worden betaald als de kinderen nog even niets krijgen. De tweetrapsmaking komt u dan tegemoet. Voor deze situatie hebben we een speciaal product.

graag uw deskundig advies.
met dank.
l. de wit
Antwoord:

Geachte heer, mevrouw De Wit,

In de uitzending van Radar is er gesproken over de tweetrapsmaking.

Inderdaad is het zo dat bij het eerste overlijden al successierecht wordt geheven. Het gaat dan over het deel van de kinderen. De kinderen krijgen namelijk een soort recht op de erfenis, ookal gaat alles naar de langstlevende.

Dat was trouwens ook al zo voor de wetswijziging van het successierecht per 1 januari 2010.

Ookal was er een langstlevende testament; door het langstlevende testament of door het nieuwe erfrecht krijgen de kinderen of een gedeelte van het vermogen (maar de ouder krijgt dan vruchtgebruik) of de kidneren krijgen een vordering op de langstlevende ter grootte van het erfdeel. Voor dat gedeelte wat de kinderen krijgen worden de kinderen aangeslagen voor de successierechten. Wel is het zo dat de langstlevende ouder deze successierechten betaalt. Dat kan vervelend zijn als er alleen onroerend goed is en eigenlijk geen geld op de bank; zelfs wel kan dit duizenden euro's zijn.

De tweetrapsmaking zorgt ervoor dat de kinderen bij het eerste overlijden niets krijgen. De langstlevende krijgt alles, en die heeft een vrijstelling van E 600.000,00. (dus meestal wordt er dan niets aan  successirechten betaald). Pas bij het tweede overlijden komt alles bij de kinderen terecht. Deze betalen dan successierechten (maar ja, dan is er immers ook vermogen).

De tweetrapsmaking wordt hiervoor gekozen. Er is echter een keerzijde. Per saldo wordt er teveel belasting betaald; namelijk bij het tweede overlijden wordt dan teveel belasting betaald, meer dan dat per overlijden wordt overgerekend. Veel ouders vinden dat niet erg, omdat zij hun langslevende man of vrouw niet willen opzadelen met een belastingschuld en het liever doorschuiven als beiden overleden zijn.

Anderen willen juist wel zoveel mogelijk belastingbesparen voor hun kinderen, en betalen dus liever eerder (maar er moet dan wel geld op de bank dus staan).

Een andere keerzijde is, dat bij een tweetrapsmaking de langstlevende toch een soort van rekening en verantwoording aan de kinderen dient af te leggen hoe hij/zij leeft en met geld omgaat.

Het is ook mogelijk een combinatie-testament te maken, waarbij de langstlevende voldoende vrijheid heeft vlak na het overlijden te kiezen uit verschillende financiele en persoonlijke constructies. Ofwel een vrij uitgebreid testament met verschillende kies-mogelijkheden voor de langstlevende. De langstlevende kiest wat voor hem/haar het beste is op het tijdstip vlak na overlijden. Dat kiezen kan alsdan met behulp van de notaris.

Nu zou ik uw huidige testamenten en situatie bespreken met een notaris en advies vragen.

met vriendelijke groet,

Anna de Vries

notaris, notariskantoor Kooi & De Vries, Ureterp

 
Reactie vraagsteller:
Met dank voor uw snelle reaktie.
wij hebben reeds een afspraak gemaakt met de notaris voor een informatief gesprek

U mailt; Er is echter een keerzijde. Per saldo wordt er teveel belasting betaald; namelijk bij het tweede overlijden wordt dan teveel belasting betaald, meer dan dat per overlijden wordt overgerekend......

Kunt U het teveel belastingen betaald nog iets meer specificeren.....
betaal je dan procentueel gezien te veel omdat het bedrag dan in een hogere schaal valt?

Al vast bedankt. wij zijn blij met de uitleg die van de keerzijde.

a. de wit
 
Antwoord Beheerder:

Geachte heer, mevrouw,

Het is moeilijk om het in percentages weer te geven. De notaris zal u dit (hopelijk) voorrekenen aan de hand van uw situatie.

De clou is:

Zonder testament of met een gebruikelijk "langstlevende testament"(een vruchtgebruik of wettelijke verdeling-testament) krijgen de kinderen bij het eerste overlijden of een vordering of een aandeel in het vermogen.

Hierover wordt belasting betaald . Maar van dit gedeelte wordt een gedeelte weggestreept, dat kan bijvoorbeeld 24 % zijn, afhankelijk van de leeftijd van de langstlevende. De fiscus redeneert namelijk: het kind krijgt dit niet echt, want de langstlevende heeft het onder zich; het percentage van de drukkende factor is afhankelijk van de leeftijd van de langstlevende (ofwel de fiscus gaat statistisch bekijken hoe lang de langstlevende nog zou kunnen leven en het erfdeel onder zich heeft). Dan gaat er ook nog de vrijstelling van af; en dan is de belasting 10 % tot E 118.000,00.

Als nu al het vermogen bij het tweede overlijden pas vrijkomt en het erfdeel van de kinderen op nul wordt gezet (de tweetrapsmaking), dan is er dus geen waardedrukkend effect meer (er is immers geen langstlevende meer), er gaat dus geen percentage meer af van het erfdeel; ook kunnen de kinderen dan eerder in de 20 % vallen, namelijk voor alles wat boven E 118.000,00 zit.

Nadeel kan ook zijn van de tweetrapsmaking: controle door de kinderen (opgave elk jaar van het vermogen), en geen mogelijkheid om voor het tweede overlijden een huis op naam van de kinderen te zetten)

Laat u goed voorlichten; er zijn ook andere mogelijkheden; ook kunt u eenzelfde effect van een tweetrapsmaking bereiken via een ander testament (zonder controle kinderen en met mogelijkheid huis later op naam van de kinderen te zetten); sommige mensen nemen liever ook extra belasting voor lief bij het eerste overlijden om later meer belasting uit te kunnen sparen (afhankelijk van ieders financiele situatie).

Veel succes

Met vriendelijke groet,

Anna de Vries, notaris Ureterp 

Beantwoord door:
Gratis Adviseurs
www.gratisadviseurs.nl


Gerelateerde vragen aan tweetrapstestament.:

samenlevingscontract en testamenten voldoende?
      [Gesteld in Advocaten-Limburg]
2010-03-03 15:14:24
Samenlevingscontract en twee testamenten afdoende?
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2010-03-03 17:37:10
Tweetrapstestament en toch verklaring erfrecht?
      [Gesteld in Notaris-Friesland]
2011-01-03 20:35:40
tweetrapstestament
      [Gesteld in Notaris-Friesland]
2010-03-08 08:56:07
testament.
      [Gesteld in Notaris-Limburg]
2010-03-03 09:42:26

Gemiddelde score Notaris-Friesland: 0.0 (0x gestemd)

Wat voor cijfer geeft u dit antwoord?

 
10

 
Versturen via e-mail aan vrienden?
 
Uw Naam:
Uw Email:
Naam bekende:
Email bekende:
+ meer vrienden invoeren
 
Message:
Check:
 



Disclaimer | Sitemap | Archief | Links | 100 laatste vragen | Populair archief

Top 3 adviseurs

Uw banner hier?

Concept & Realisatie Webshop+